Lise, Üniversite ve Öğretmen Gruplarındaki Narsisizm Eğilimleri İle Yatay/Dikey Bireycilik-Toplulukçuluk, Benlik Saygısı ve Duygu Gereksinimi Arasındaki İlişkiler

Author:

Year-Number: 2019-46
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 5608-5631
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Narsisizm; birçok araştırmacıya göre günümüzde yükselme eğilimine giren, kendini diğer insanlardan üstün görme, saygı ve hayranlık duyulma beklentisine girme ile ilişkilendirilen bir kişilik özelliğidir. Benlik saygısı, bireyin kendisiyle ilgili olumlu ya da olumsuz değerlendirmeleri olarak tanımlanmaktadır. Literatürde bireycilik ve toplulukçuluk üzerine çok sayıda araştırma yapılmış, Triandis; bu eğilimleri hiyerarşik değerler temelinde yatay ve dikey düzlemler olmak üzere boyutlandırmıştır. Duygular; karmaşık, uyum sağlamaya dönük yapılardır. Duygu gereksinimi ise bireylerin duygu içeren etkinlik veya durumlara yaklaşmasına ya da bu durumlardan kaçınmasına ilişkin genel bir güdülenme düzeyine karşılık gelmektedir. Bu araştırmanın temel amacı; yatay ve dikey bireycilik/toplulukçuluk benlik yapılarıyla benlik saygısı, duygulara yaklaşma ve duygulardan kaçınma gibi değişkenlerin narsisizm kişilik özelliğini lise, üniversite ve öğretmen gruplarında yordayıp yordamadığını araştırmaktır. Araştırma grubu toplam olarak 826 öğretmen, lise ve üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada literatür de dikkate alınarak sözü edilen değişkenleri içeren bir regresyon modeli kurulup test edilmiştir. Regresyon analizinde benlik saygısı, yatay ve dikey bireycilik eğilimlerinin narsisizmi anlamlı olarak yordadığı saptanmıştır. Buna ek olarak narsisizm, benlik saygısı, yatay ve dikey bireycilik eğilimleri puan ortalamalarında gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Yapılan t testi sonucuna göre üniversite grubunda narsisizm ve duygulara yaklaşma; öğretmen grubunda dikey toplulukçuluk; lise grubunda ise yatay bireycilik ve dikey toplulukçuluk puan ortalamaları kadınlar ve erkekler arasında anlamlı bir farka işaret etmektedir.

Keywords

Abstract

According to researchers, narcissism tends to increase in recent years, is a personality that is characterized by seeing yourself superior to others, entering into expectation of respect and admiration by others. Self-esteem indicates whether people have a low or high sense of their overall self-worth. A common belief, both in psychology and in popular culture, is that narcissism represents a form of excessive self-esteem. In cross cultural and social psychology self is defined as dependent and interdependent which explain effect of culture to self. Many of researches on individualism and collectivism have been conducted in social and cross-cultural psychology and conceptualization has been put forward. Triandis makes the distinction between horizontal and vertical individualism/collectivism. Emotions are complex and adaptive structures that reflect the basic feelings of individuals. The need for affect are defined as general motivation level of people for participate in or flee form stituations and activities contain affect. In light of the literature the aim of this study is to examine whether self-esteem, horizontal and vertical individualism / collectivism, emotion approach and emotion avoidance predict narcissism or not. Research group consisted of 826 teachers, high school and university students. The preliminary analyses showed that self-esteem, horizontal individualism and vertical individualism predict narcissism. Second one way anova analyses show that there are significant difference was found between the groups in terms of narcissism, self-esteem, horizontal and vertical individualism tendencies. t test shows that there is significantly difference between male and female in narcissism score at university student. Male’s narcissism scores are higher than females in university student.

Keywords