Otomotiv Sektöründe Rekabet Üstünlüğü Elde Etmede Araştırma Geliştirme Yönetiminin Etkileri

Author :  

Year-Number: 2019-40
Language : null
Konu :
Number of pages: 4076-4082
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Dünyada son yüzyılda sanayinin gelişmesiyle birlikte işletmeler büyüme süreci içerisine girmişlerdir. İşletmelerin büyümesi, iletişimin hızlanması, lojistik ağların genişlemesi ve gelişmesi, rekabetin artması gibi faktörler, işletmelerin değişik politikalar uygulaması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Günümüze kadar ortaya çıkan gelişmeler işletmelerin yerel olarak ortaya çıktığını daha sonra bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyette bulunup etkili olduğunu göstermektedir. İşletmeler iş birlikleri içerisine girerek, karşılıklı yarar sağladıklarını gördükten sonra teknoloji geliştirme ve bu teknolojiyi birlikte kullanma konusunda önemli gelişme kaydetmişlerdir. İşletmeler iş birlikleri sonucunda belirli alanlarda ve belirli sektörlerde üretimde uzmanlaşmış, üretim için gerekli olan girdileri hammadde, insan gücü, teknolojiyi birlikte geliştirip üretime dönüştürmeye başlamışlardır. İşletmenin üretim faktörlerinin birlikte geliştirilmesi sonucunda, ortaya çıkan sinerji, işletmeler için önemli maliyet ve rekabet avantajı sağlayarak bu işbirliklerine giren işletmelerin, pazarlarda önemli ölçüde rekabet avantajı yaratarak güçlü olmalarını ortaya çıkarmıştır. İşletmelerin, rekabet gücüne etki eden faktörlerden önemli biri de verimlilik ve verimliliğin geliştirilmesidir. İşletmeler, mevcut kaynaklarını ne kadar etkin ve verimli kullanırlarsa rekabet güçlerini de o derece de arttırmış olacaklardır. İşletmelerin verimliliklerini dolayısıyla rekabet gücünü arttırabilmeleri için, yerel kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanmaları gerekir. Çalışmada, Türkiye'de yer alan otomotiv sektörünün öncülerinden olan işletmelerin var olan ve gelecekte açılması planlanan Ar-Ge merkezleri ele alınmıştır. Ar-Ge merkezlerinin işletmelerin rekabetteki güçlerini ne yönde etkileyeceği araştırılmıştır. Bu üslerin ekonomik olarak ülkemize sağlayacağı yararlara değinilmiştir.

Keywords

Abstract

In the last century in the world, businesses have entered the growth process with the development of the industry. The growth of businesses, the acceleration of communication, the expansion and development of logistics networks, the increase of competition, etc., necessitated the application of different policies by businesses. It shows that the emergence of locally emerging developmental enterprises is then active and active at regional, national and international level. Business associations have made significant progress in technology development and use of this technology, after seeing that they have entered into the mutual benefit. As a result of the cooperation of the enterprises, they have started to develop and produce the raw materials, human power, technology together with the inputs that are specialized in production in certain areas and certain sectors and necessary for production. As a result of the joint development of the operating factors of the enterprise, the resulting synergy has provided significant cost and competitive advantages for the enterprises, thereby revealing that the enterprises entering these cooperations are strong, creating considerable competitive advantage in the markets. One of the factors that affect the competitive power of businesses is the improvement of productivity and productivity. The more effective and efficient the companies use their existing resources, the more competitive they will be. Businesses need to use their local resources effectively and efficiently to increase their productivity and therefore competitive power. In the study, It will be investigated how R & D bases will affect the competitive powers of enterprises. The benefits that these bases provide economically to my country have been mentioned.

Keywords


  • Altay, T.A. (2006). Otomotiv Sektöründe Araştırma Ve Teknoloji Geliştirme Faaliyetleri Üzerine Görüşler IX. Kalkınma Planı (2007-2013) Hazırlık Çalışmaları.

  • Akbey, F. (2014). Ar-Ge, İnovasyon ve Kalkınma İlişkisine Yönelik Bir Literatür Taraması: Kuramsal Özet, Maliye Dergisi, Sayı 166,

  • Aydın, K. (2007). Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Kurmak, Yıldız Teknik Üniversitesi (Ytü)

  • Bravo-Ortega, C. ve Marin, A. (2011). R&D And Productivity: A Two Way Avenue? World Development, Vol. 39, İssue 7,

  • Doğu Marmara Bölgesi Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Raporu, 2016

  • Gençtürk, E., Kandemir, D., Koç, Ö.T. ve Demirci, I.C. (2010). Rekabet Avantajı Kuramının Tanımlanması Ve Ölçümlenmesi, Öneri. C.9.S.34..

  • Göktan, A. (2011) Türkiye’de Bulunan Test Merkezleri Kataloğu, Kocaeli Sanayi Odası,

  • Kızıltan, E. (2015). Ar-Ge 250 Açıklandı! Zirvede Yine Aselsan Var!, Turkishtime,

  • OECD 2017 Raporu

  • Otomotiv Sektör Raporu (2017). Türkiye Otomotiv Sanayii Rekabet Gücü ve Talep Dinamikleri Perspektifinde 2020 İç Pazar Beklentileri.

  • Otomotivin Ar-Ge Lideri Ford Otosan'dan Türkiye’nin En Büyük Ar-Ge Merkezi, Demir Çelik Store, 2015

  • Sökmen, D. ve Altay, H. (2013) Otomotiv Sektörü Özgün ve Yaratıcı Fikirleri Arıyor, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, Bursa.

  • Türkiye’nin Ar-Ge Harcamaları En Yüksek 250 Şirket, Turkishtime, 2015.

  • Vural, B. ve Kesen, R. (2012). Rekabet Avantajı Sağlanmasında Kurumsal Pazarlama ve Kurumsal Görsel Kimlik, Erciyes İletişim Dergisi “Akademia” Cilt (Volume): 2, Sayı (Number): 4.

  • Yalçın, İ. (2009). Etcf – Eu Training Programme 2009 For Turkısh Chamber Executıves, Module 6 Research And Development.

  • Yücel, A. (2015) Bpw, Pazara İddialı Girdi, Lojiport, İstanbul.

  • Zerenler, M. ve Türker, N. (2014). Küresel Teknoloji, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) Ve Yenilik İlişkisi.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics