SEXTUS EMPRİCUS’UN PHYRRHONCULUĞUN ANA HATLARI KİTABI BAĞLAMINDA SEPTİK TARTIŞMA MODLARININ VARLIK, DİL VE DÜŞÜNCE İLİŞKİSİ AÇISINDAN MANTIKSAL BİR ANALİZİ

Author:

Year-Number: 2017-11
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 1653-1667
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu makalenin amacı düşünce tarihinin en önemli felsefi ekollerinden biri olan Septikler’in bütün argümanlarının temelini oluşturan tartışma modlarını, Sextus Empiricus’un Phyrrhonculuğun Ana Hatları kitabı kapsamında, varlık, dil ve düşünce bağlamında mantıksal açıdan incelemektir. Makale iki ana başlıktan oluşmaktadır. İlk kısımda genel olarak Septikler ve çeşitleri, Septik düşüncenin özellikleri ve amacı Empiricus’un görüşleri bağlamında genel bir çerçeveyle değerlendirilmektedir. İkinci kısımda Empiricus’un işaret edilen eserinden hareketle tartışma modları maddeler halinde analiz edilmekte ve bir tabloda tasnif edilmektedir. Değerlendirme kısmında ise düşünce modlarının varlık, dil ve düşünce ilişkisi bağlamında incelemesi yapılmakta; bu sayede Septiklerin tartışma modlarına dayanarak yargı gücünü askıya alırken söz konusu açılardan ne tür bağlantılar kurduğu tespit edilmektedir. Makale, metin analizi metoduna dayanmaktadır. Makalede ulaşılan sonuçlar bakımından netice itibariyle Septikler’in doğru bilginin imkânı konusunda yargı gücünü askıya almak için eleştirilerini oluştururken bu modlardan faydalandıkları, dolayısıyla özcü (dogmatik) gelenek ve klasik mantık anlayışından farklı bir eleştiri mantığı kurgulamaya çalıştıkları ve fakat bazı yönlerden eleştirilerden kurtulamadıklarına ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

The aim of this article is to analyse logically the modes of thinking, the basis of all Sceptical critics, in terms of existence, language and thought according to Sextus Empiricus’s Outlines of Pyrrhonism. In the first part, the types, features and purpose of Sceptic thinking are summarized. In the second part, the modes of thinking are investigated as articled and put forward in a table. In the last part, the relations amongst modes of thinking and existence, language and thought are examined to understand and determine what type of relations Sceptics establish between the aforementioned aspects in the suspension of judgement. This study is based on text analyse method. As a general result of the paper, it is possible to say that Sceptics use the modes of thinking to suspend the judgement about the possibility or impossibility of true knowledge and by doing so they developed a different way of criticism than classical logic tradition, but they are not able to escape from serious criticisms.

Keywords