TÜRK ÇAYININ İMAJ ALGISINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Author:

Year-Number: 2017-8
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 436-444
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çay; dünyada sudan sonra en fazla içilen içeceklerden birisi olup, ilk yudumlanışı çok eskilere M.Ö.2737 yılına kadar dayanan bir bitkidir. Türklerin çayla yaygın olarak tanışması ise 1947 yılında ilk çay fabrikasının Rize’de kurulmasıyla başlar. Yıllık kişi başına tüketim bakımından dünya ülkeleri arasında 4. sırada yer alan Türkiye’de çayın müşterileri tarafından algılanan imajının tespiti bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.

Araştırma yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma evreni tüm Türkiye genelidir. Örneklem ise TÜIK’in  Nuts kriterine  26 il bazında sınıflandırılmış ve seçmen sayısının en çok  olduğu 12 farklı ilde yaşayan 3500 kişiden oluşmaktadır.

Anketler araştırmaya katılan kişilerle yüz yüze ve basit tesadüfi örnekleme metodu ile yapılmıştır. Araştırmanın geçerliliği ve güvenilirliğinin sağlanabilmesi ve kurgulanan hipotezlerin test edilebilmesi için SPSS 18.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları frekans tabloları ve betimleyici istatistik yapılarak yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda Türk çayının harmanı aroması ve tadının müşteriler tarafından çok beğenildiği yabancı çaylara göre Türk çayının özellikle tercih edildiği tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

Tea is one of the beverages which is drunk the most and its first invention goes back to 2737 BC. Turks’ first meeting with tea mainly occurred with the establishment of first tea factory in Rize in 1947. The aim of this research is to determine the image perception of clients of tea in Turkey, where annual per capita consumption of tea is ranked 4th among all countries.The survey technique was used as  the simple random sampling method. The population of the research is whole Turkey. The sample consists of 3500 people living in 12 different provinces where the voters are highest in number. These 26 cities were classified according to TUIK Nuts criteria. The sample was classified according to TUIK’s Nuts criterions in 26 provinces. Surveys were conducted face to face and by convenience sampling method.

SPSS 18.0 software package was used to ensure validity and reliability of the research and to examine developed hypotheses. The results of research were interpreted by descriptive statistics and frequency cables. Results showed that the blend, taste and flavor of Turkish tea is appreciated by clients and Turkish tea is preferred to foreign originated teas.

Keywords