Yeryüzünde yaşayan insanoğlu ilk var olduğu günden bu yana uzun bir süreç boyunca varlığını koruyan ve değişmeyen uğraşı toprak diyebiliriz. Tarihin başlangıcında avcılık yapan insanlarda kısmen toprakla uğraşsalar da yerleşik hayata geçişi sağlayan en önemli nedenlerden biridir toprak. İlkel insanlardan günümüze kadar hala uğruna savaşlar verilen ve üzerinde birçok farklı medeniyetler hüküm süren ve bu medeniyetlere ev sahipliği yapan gerçek bir var oluşu simgeler. Araştırmalarımıza önce etik nedir diye başlayacağız. Etik geniş bir yelpazeyi içine alacaktır. Birçok etik türü varken biz bunların içinden en önemli ve insanoğlunun yaşam nedeni olan toprak etiği üzerinde uzun uzun konuşacağız. Toprak, insanın üzerinde yaşadığı ve ona bağlı olduğu temel unsurdur. İnsanoğlunun bakış açısı sadece bir araç bir yaşam yeri olarak gördükleri kara parçalarından ibaretken değişen ve gelişen yüzyılda toprak çok daha farklı anlamlarda kullanılacaktır. .’’ Bir eylem biyotik topluluğun bütünlüğünü, dengesini ve güzelliğini koruduğunda doğru, aksi takdirde yanlış bir eylemdir’’(Aldo Leopold, “Toprak Etiği”). Toprak etiğini bu sözlerle anlamlandıracak olursak ünlü araştırmacının da belirttiği gibi Toprak 19 yüzyıldan itibaren üzerinde sadece insan hayvan ve bitki yaşamları için var olan değil devamında sanayi, endüstrileşme ile birlikte bozulan değişen ve korunması gereken önemli bir kavram haline gelmiştir.
Diğer taraftan ulusal bilimciler bu konuda araştırmalarına devam ederken hala günümüzde toprağın sadece bir araç olduğunu öne süren anlayışlar hüküm sürmektedir. Leopold, toprağı anlatırken toprağın karmaşıklığına değinmiş ve bu karmaşıklığın anlamlandırılması gerektiği ve toprağın işlenmesi ile ilgili birçok bilgiler aktarırken bu anlamlandırmanın önemine değinmiştir. Leopold’a göre bu karmaşıklığın anlaşılması toprağın nasıl sağlıklı işleyebileceğinin anlaşılmasına olanak sağlar. Leopold toprağın sağlığını anlatmak için “toprak piramidi” terimini kullanır. Bu piramitte “Bitkiler güneşten enerji soğururlar. Bu enerji, biyota olarak adlandırılan bir devrenin içinde akar; biyota katmanlardan oluşmuş bir piramitle temsil edilebilir. Bu piramidin en alttaki katmanı topraktır. Toprağın üstünde bitki katmanı, bitkilerin üstünde böceklerin katmanı, böceklerin üstünde kuşlar ve kemirgenler katmanı vardır. Bu şekilde katmanlar, iri etoburların bulunduğu tepe noktasına varana dek, çeşitli hayvan gruplarıyla sürer gider ( Pinchot, Gifford,199).
Bu durumlar ışığında toprağa sadece insanın efendisi olduğu, hükmetmek istediği bir cansız varlık olarak değil düşünen inceleyen ve çözüm bulan duyarlı etik insan nazarında doğaya ve onun en önemli argümanı olan toprağa farklı bakış açısıyla bakılacak olan bu makalede toprağın sayısız canlıya ev sahipliği yaptığı, etik sistemlerin üzerinde yeni bir söylem olan Toprak Etiği kavramını iklimleri, su döngülerini, besinleri daha pek çok sayılamayacak sınırlılıkta nedenlerle ahlaki açıdan sorumluluklarımızı da ekleyerek gelecekte toprak ve doğa sorunlarına ışık tutacak yeni ufuklar kazandıracaktır. Bu makale ile çevresel sorunlara bakış açımız değişecek toprak sorunlarının çözümüne yeni bakış açısı geliştirmeyi hedeflemekteyiz.
Ünlü bilim insanı Leopold’ün toprak etiği eserinden de yararlanarak; toprak etiği olgusunun bir grup bilim insanı tarafından ortaya konan bir inceleme yazısından sıyırıp daha çok anlamlar yükleyerek toplumlarımıza, dünya toplumlarına ve ülkeleri yöneten yöneticilere kabul ettirerek evrensel bir sürece dönüştürmek için neler yapılabilir? Bu ortaya konulan evrensel konumuza ne şekilde nasıl başlayarak süreci yönetebiliriz? Bu sorular ışığında makaleme başlamayı düşünüyorum.
We can say that soil is the unchanging occupation of human beings living on earth, which has maintained its existence for a long time since the first day it existed. Even though people who hunted at the beginning of history partly dealt with land, soil is one of the most important reasons for the transition to settled life. Primitive people symbolize a real existence over which wars are still fought until today, over which many different civilizations reign and host these civilizations. We will first start our research by asking what ethics is. Ethics will cover a wide spectrum. While there are many types of ethics, we will talk at length about land ethics, which is the most important and the reason for human life. Soil is the basic element on which humans live and depend on it. While the perspective of human beings consists of land pieces that they see only as a tool and a place of life, land will be used in very different meanings in the changing and developing century. .''An action is right when it preserves the integrity, balance, and beauty of the biotic community; otherwise it is wrong'' (Aldo Leopold, "Soil Ethics"). If we make sense of soil ethics with these words, as the famous researcher stated, soil has become an important concept that has not only existed for human, animal and plant life since the 19th century, but has also been deteriorated with industry and industrialization, and needs to be protected.
On the other hand, while national scientists continue their research on this issue, understandings that suggest that soil is only a tool still prevail today. While describing the soil, Leopold touched upon the complexity of the soil and emphasized the need to make sense of this complexity and the importance of this interpretation while conveying a lot of information about the cultivation of the soil. According to Leopold, understanding this complexity allows understanding how the soil can function healthily. Leopold uses the term “soil pyramid” to describe the health of the soil. In this pyramid, “Plants absorb energy from the sun. This energy flows within a circuit called biota; Biota can be represented by a pyramid made of layers. The bottom layer of this pyramid is soil. Above the soil there is a layer of plants, above plants a layer of insects, above insects a layer of birds and rodents. In this way, the layers continue with various animal groups until they reach the top where large carnivores are located (Pinchot, Gifford, 199).
In the light of these situations, in this article, which will look at nature and its most important argument, the soil, from a different perspective, not only as an inanimate being that man is the master of and wants to dominate, but also as a sensitive ethical person who thinks, examines and finds solutions, this article will show that the soil is home to countless living creatures, and that new ethical systems are being developed. The concept of Soil Ethics, which is a discourse, will add new horizons that will shed light on soil and nature problems in the future by adding our moral responsibilities for climates, water cycles, nutrients and many other limited reasons. With this article, we aim to develop a new perspective on the solution of soil problems that will change our perspective on environmental problems.
By also benefiting from the famous scientist Leopold's work on land ethics; What can be done to transform the phenomenon of land ethics from a review article put forward by a group of scientists, to transform it into a universal process by giving it more meaning and making it accepted by our societies, the world societies and the rulers of the countries? How can we start with this universal issue and manage the process? I am thinking of starting my article in the light of these questions.