Eğitimde Sosyal Medyanın Kullanılmasına Dair Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi

Author :  

Year-Number: 2022-104
Yayımlanma Tarihi: 2022-12-02 20:05:07.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Bilimleri
Number of pages: 4026-4034
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada sosyal medya ortam ve araçlarının eğitimde kullanımına ilişkin öğretmenlerin görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu çalışma nitel betimsel bütüncül çoklu desenli durum çalışmasıdır.  Basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile 14 katılımcıya ulaşılarak görüşme yapılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin görüşlerini almak için araştırmacılar tarafından yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bazı sonuçları şu şekildedir; Gelişen teknoloji ve sosyal medyanın yaşantımıza girmesi ile hayatımızda büyük değişimlerin olduğunu kabullenen katılımcıların, eğitimde sosyal medya kullanımın avantajları bilgi aktarımı, bilgiye hızlı erişim, yeniliklerden haberdar olma ve içerik üretimi kodları şeklinde, dezavantajları sosyal medya bağımlılığı, bireysellik, zaman kaybı, sosyal ilişkileri bozması, bilgi güvenliği ve duygusuzluk şeklinde belirtilmiştir. Öğretmenlerin eğitimde sosyal medya kullanım zorluklarına çözüm önerilerine ilişkin görüşleri ise: kullanım denetimi, içerik kontrolü, internet alt yapısının iyileştirilmesi, kullanımının sınırlandırılması ve eğitim kodları şeklinde olmuştur.

 

Keywords

Abstract

In this study, it was aimed to reveal the views of teachers on the use of social media environments and tools in education. This study is a qualitative descriptive holistic multiple design case study.  Through simple random sampling method, 14 participants were reached and interviewed. A semi-structured interview form was used by the researchers to obtain the opinions of the teachers participating in the study. The data obtained were analyzed by content analysis. Some of the results obtained from the research are as follows; The advantages of using social media in education were stated as information transfer, quick access to information, being aware of innovations and content production codes, while the disadvantages were stated as social media addiction, individualism, time loss, disruption of social relations, information security and insensitivity. The opinions of the teachers regarding their suggestions for solutions to the difficulties of using social media in education were as follows: usage control, content control, improvement of internet infrastructure, limitation of its use and education codes

Keywords


  • 1. Alper, A., Akyol, C., Ünal, E., Aydın, F., Debbağ, G., Öztürk, S. ve diğ. (2012). “Sosyal Ağlar”. Ankara: Pelikan Yayıncılık.

  • 2. Atay, E., Akkoyunlu, B. ve Sağlam, N. (2006). “Öğretmen Adaylarının İnternete Erişim Olanakları ve Kullanım Amaçları”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (30), 37-44.

  • 3. Aydede, M. ve Kesercioğlu, T. (2012). “Aktif Öğrenme Uygulamalarının Öğrencilerin Kendi Kendine Öğrenme Becerisine Etkisi”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (43), 37 - 49.

  • 4. Ceylan, B. ve Yurdakul, I. (2015). “Planlamadan Değerlendirmeye Tekn-opedagojik Mesleki Gelişim”. Ankara: Ayrıntı Basım Yayın ve Matbaacılık.

  • 5. Creswell, J. (2018). “Nitel Araştırma Yöntemleri”, Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni (4.baskı). Bütün, M. ve Demir, S. (Ed.) Şubat 2018 Ankara: Siyasal Kitabevi.

  • 6. Gökdaş, İ. (2003). “Bilgisayar ve Sınıf Ortamına Dayalı Durumlu Öğrenmenin Öğrenci Başarısı ve Transfer Becerisine Etkisi”. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 2(4), 169- 185.

  • 7. Gülbahar, Y., Kalelioğlu, F. ve Madran, R. (2010). “Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı”. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.

  • 8. Kazancı, A. ve Dönmez, F. (2013). “Okul 2.0: Eğitimde Sosyal Medya ve Mobil Uygulamalar”. Ankara: Anı Yayıncılık.

  • 9. Korucu, A. ve Sezer, C. (2016). “Web 2.0 Teknolojilerini Kullanma Sıklığının Ders Başarısı Üzerindeki Etkisine Yönelik Öğretmen Görüşleri”. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 5(2), 379-394.

  • 10. Menteşe, M. (2013). “Sosyal medya ortam ve araçlarının eğitimde kullanımına ilişkin okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin görüşleri”. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • 11. Ocak, G. ve Çınar, İ. (2010). “Yapılandırmacı Anlayış ve Çeşitleri”. Eğitime Bakış: 56-60.

  • 12. Öztürk, M. ve Akgün, Ö. (2012). “Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Paylaşım Sitelerini Kullanma Amaçları ve Bu Sitelerin Eğitimlerinde Kullanılması ile İlgili Görüşleri”. Sakarya University Journal of Education, 2(3), 4967.

  • 13. Şahin, İ. ve İleritürk, D. (2013). “Sosyal Medyanın Öğretim Amaçlı Kullanımına İlişkin Öğretmen Görüşleri”. Seminer, Kocaeli. 03.11.2022 tarihinde http://www.academia.edu/7170855/Sosyal_medyan%C4%B1n_%C3%B6%C4%9Fretim_ama%C3% A7l%C4%B1_kullan%C4%B1m%C4%B1na_ili%C5%9Fkin_%C3%B6%C4%9Fretmen_g%C3%B6r %C3%BC%C5%9Fleri adresinden alınmıştır

  • 14. Tutgun, A., Deniz, L. ve Moon, Man-Ki (2011). “A comparative study of problematic internet use and loneliness among Turkish and Korean prospective teachers”. The Turkish Online Journal of Educational Technology-TOJET, 10(4), 14-30.

  • 15. Yıldırım, Ali ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics