Bilgi son yıllarda önemini hızla arttırmış bir kavramdır, bilginin değeri hem bireysel hem de örgütsel bir ihtiyaç olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple bilgiyi kazanmak için izlenecek yollardan birisi olan örgütsel öğrenme kavramı giderek önem kazanan bir kavram olmuştur. İş ve örgüt hayatında dünyada kızışan rekabet ortamında, küreselleşmenin ve bir çok gelişmenin etkisi ile örgütsel öğrenme önemini daha da arttırmıştır. Bu bağlamda bilgiye erişimin hangi yollarla sağlanacağının örgütler tarafından iyi bilinmesi gerekmektedir. Bilginin bir güç unsuru olduğu şeklindeki yaygın kanı ilk bakışta sadece insanları ilgilendiren bir durummuş gibi görünse de, örgütler açısından da bu gücün elde bulundurulması, bilginin paylaşılması, örgüt içinde aktarımı, bilginin en verimli ve etkin bir biçimde kullanılması çok büyük bir gerekliliktir.
Yapılan bu çalışma ile Türkiye’de 2000-2020 yılları aralığında örgütsel öğrenme ve öğrenen örgüt kavramları hakkında yapılagelmiş tez ve makale gibi çalışmaların kapsamlı bir biçimde analiz edilmesine çalışılmıştır. Bu çalışmada içerik analiz türlerinden olan betimsel analiz yöntemi kullanılmış ve elde edilen veriler kategorilerine göre ayrıştırılmıştır. Çalışmanın evrenini Yök Ulusal Tez Merkezi ve TR Dizin veri tabanında bulunmakta olan 2000-2020 yılları arasında hazırlanmış öğrenen örgüt ve örgütsel öğrenme konularında hazırlanmış tezler, araştırma makaleleri, diğer makaleler incelenmiştir. İncelenen makaleler arasında örgütsel öğrenme konusunda önceden belirlenmiş kriterlere uygun 66 tez (yüksek lisans ve doktora dahil), 65 makale (araştırma makalesi ve diğer) incelenmiş ve çalışmaya kaynak oluşturmuştur.
Knowledge is a concept that has increased its importance rapidly in recent years, the value of knowledge stems from the fact that it is both an individual and an organizational need. For this reason, the concept of organizational learning, which is one of the ways to gain knowledge, has become an increasingly important concept. Organizational learning has increased its importance in business and organizational life, with the effect of globalization and many developments in the fiercely competitive environment in the world. In this context, organizations should be well aware of the ways in which access to information will be provided. Although the common belief that knowledge is an element of power may seem like a situation that only concerns people at first glance, it is a great necessity for organizations to keep this power, to share information, to transfer it within the organization, and to use information in the most efficient and effective way.
With this study, it has been tried to analyze in a comprehensive way the studies such as theses and articles about organizational learning and learning organization concepts in Turkey between the years 2000-2020. In this study, the descriptive analysis method, which is one of the content analysis types, was used and the data obtained were separated according to their categories. Theses, research articles and other articles on learning organization and organizational learning prepared between the years 2000-2020 in the Yök National Thesis Center and TR Index database, which are the universe of the study, were examined. Among the articles examined, 66 theses (including master's and doctorate) and 65 articles (research papers and other) in accordance with predetermined criteria on organizational learning were examined and constituted a source for the study.