Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliğine İlişkin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi

Author :  

Year-Number: 2022-103
Yayımlanma Tarihi: 2022-10-26 23:32:17.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Yönetimi
Number of pages: 3416-3435
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı 5 Şubat 2021 tarihli ‘Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği’ ne ilişkin yönetici ve öğretmen görüşlerinin incelenmesidir.

Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada çalışma grubuna Canik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki eğitim kurumlarında çalışmakta olan 5 yönetici ve 5 öğretmen seçilmiştir. Veri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu form araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Görüşme formu katılımcılar ile yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Toplanan verilerin analizinde içerik analizi, frekans analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır.

Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar şu şekildedir:

Eğitim yöneticiliği asli bir görev olarak kabul edilmelidir. Yönetici seçimlerinde yazılı sınav esas alınmalıdır. Yazılı sınava girebilmek için adaylarda belirli kriterler aranmalıdır. Yönetici olarak görevlendirilenlere çeşitli seminer, kurs ve hizmet içi eğitim verilmelidir. Yöneticilerde adil ve hakkaniyet, iletişim becerisi, kendini geliştirme, liderlik, çalışkanlık, işini sevme özellikleri bulunmalıdır. Yeniden yönetici değerlendirmede kullanılan Ek-2 formu kriterleri eğitim bölgesine göre düzenlenmelidir.

Keywords

Abstract

The aim of this research is to examine the opinions of  managers and teachers regarding the  ‘Regulation for Selecting And Assigning Administrators to Educational Institutions Affiliated to the Ministry of National Education’ dated February 5,2021.

Qualitative research method was used in the research. In the study, 5 managers and 5 teachers working in educational institutions within the Canik District Directorate of National Education were selected for the study group. A semi-structured interview form was used to collect data. This form was developed by the researcher. The interview form was applied by interviewing the participants face to face. While analyzing the collected data, content analysis, frequency analysis and descriptive analysis methods were used.

The resutlts of the research are as follows:

Educational management should be considered as an essential task. Written exam should be taken as basis in the selection of the manager. In order to take the written exam, certain criteria must be sought in the candidates. Various seminars, courses in service training should be given to those appointed as managers. Managers should have the characteristics of fairness and equity, communications skills, self development, leadership, hard work and love for their job. Annex- 2 form criteria used in re-evaluation should be arrenged according to the education region.

Keywords


  • 1. Açıkalın, A. (1998). Toplumsal, Kurumsal ve Teknik Yönleriyle Okul Yöneticiliği. Ankara: Pegem Akademi

  • 1. Açıkalın, A. (1998). Toplumsal, Kurumsal ve Teknik Yönleriyle Okul Yöneticiliği. Ankara: Pegem Akademi 2. Aydın, İ. (2003) . Eğitim ve Öğretimde Etik. Ankara: Pegem Akademi.

  • 3. Aydın, M.(2007). Çağdaş Eğitim Denetimi. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. 4. Başaran, İ.E. (2000). Yönetim. Ankara: Feryal Matbaası.

  • 5. Balcı , A. (2004). Sosyal Bilimlerde Araştırma. Ankara. Pegem Yayıncılık.6. Binbaşıoğlu, C. (1988). Eğitime Giriş. Ankara: Binbaşıoğlu Yayınları.

  • 7. Bursalıoğlu, Z. (1994). Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış. Ankara: Pegem Akademi

  • 8. Bursalıoğlu,Z. (2013). Eğitimde Yönetimi Anlamak Sistemi Çözümlemek. Ankara: Pegem Akademi 9. Büyüköztürk, Ş. Çakmak, E.K. Akgün, Ö.A. Karadeniz, Ş. ve Demirel, F.(2012) Bilimsel Araştırma

  • 10. Demirel, Ö. Ve Kaya, Z. (Ed). (2011) Eğitim Bilimine Giriş. Ankara: Pegem Akademi 11. Erdoğan, İ.(2000). Çağdaş Eğitim Sistemleri. İstanbul: Sistem

  • 12. Erdoğan, İ.(2000). Okul Yönetimi ve Öğretim Liderliği. İstanbul: Sistem

  • 13. Ergin, E.(2016). Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Atamaya İlişkinYönetici, Öğretmen ve Veli Görüşlerinin Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Antalya

  • 14. Erol, H. (2014). Eğitim Kurumlarına Müdür Seçiminde Uygulanan Sözlü Sınava KatılmışAdayların Sınava İlişkin Görüşleri. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Tokat.

  • 15. Glesne, C. (2012). Nitel Araştırmaya Giriş. (Çeviri Ed. Ali Ersoy& Pelin Yalçınoğlu).Ankara: Anı

  • 16. Işık, H. (16-17 Mayıs 2002). Okul Müdürlüğü Formasyon Programları ve Okul Müdürlerinin Yetiştirilmesi 21 Yüzyıl Eğitim Yöneticilerin Yetiştirilmesi Sempozyumu, Ankara

  • 17. Işık, H. (2003). Okul Müdürlerinin Yetiştirilmesinde Yeni Bir Model Önerisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı:24, 206-211.

  • 18. Koçel, T.(2001). İşletme Yöneticiliği, Yönetim ve Organizasyon, Organizasyonlarda Davranış Klasik-Modern Çağdaş ve Güncel Yaklaşımlar, İstanbul: Beta Yayınları

  • 19. Memduhoğlu, H.B. (2007). Türk Eğitim Sisteminde Okulların Yönetimi ve Okul Yöneticilerinin Yetiştirilmesi Sorunsalı. Milli Eğitim Dergisi. Sayı 176 s. 86-97.

  • 20. Merriam, S.B. (2013). Nitel Araştırma: Desen Uygulama için Bir Rehber.( Çeviri Ed.:Selahattin Turan). Ankara: Nobel Yayıncılık.

  • 21. Özdemir, S. (2013). Eğitimde Örgütsel Yenileşme. Pegem Akademi.

  • 22. Resmi Gazete (2013). Milli eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği. 7 Eylül2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazete.

  • 23. Seren, M. (2000). Okul Yöneticisi Yetiştirme Programının Düşündürdükleri. Toplumsal Düşünce Dergisi, 1(1) 22-25.

  • 24. Sezgin, F. (2007). Okul ve Özellikleri. İçinde S. Özdemir (Ed.) Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi, Ankara. Nobel Yayın.

  • 25. Şişman, M. (2013). Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi (7.bs.) Ankara: Pegem Akademi 26. Taymaz, H. (2000). Okul Yönetimi. Ankara: Pegem Akademi.

  • 27. Töremen, F. ve Kolay, Y. (2003). İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Sahip Olması Gereken Yeterlikler. Milli Eğitim Dergisi, Sayı 160.

  • 28. Turan, S. (2007). Bir İnsan Olarak Okul Müdürü. Ankara: Pegem Akademi.

  • 29. Yolcu, H. ve Kavalcılar, M. (2005). Okul ve Kurum Yöneticiliği Seçme Sınavı Kapsamında YapılanDeğişiklikler Öncesi ve Sonrası Seçme Sınavında Giren Yönetici Adaylarının Başarı Düzeylerinin Karşılaştırılması, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics