Urban Poverty and Social Dimensions Of Urban Poverty İn Turkey's Social Structure

Author :  

Year-Number: 2022-96
Language : null
Konu :
Number of pages: 1110-1122
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

The phenomenon of poverty exists since ancient times in human history. At this point, from past to present, poverty has become one of the most important problems of the world societies. Poverty, which dimensions, origins and consequences changed over time, still exists in today's world. Poverty, which is the subject of study by different sciences, is a controversial area. When viewed from this angle, it is necessary to consider social, cultural, and societal realities as well as economic factors when evaluating the phenomenon of poverty. Therefore, poverty is a multidimensional phenomenon in social reality. Capitalist systems developing on a world scale and the accompanying phenomenon of globalization and neoliberalism developing have diversified and deepened poverty. Hence, the increasing urban poverty reflects a very important problem area for the world as well as for Turkey. Today, individuals mostly live in big cities. These cities are also areas where great poverty is emerging. In this context, urban poverty spreads to the social structure of the city and causes social problems and issues that concern the whole society. This study aims to address the phenomenon of poverty in general terms and to evaluate the effects and appearances of urban poverty in the social area and the social problems caused by urban poverty by examining the phenomenon, which has become the reality of cities in Turkey.

Keywords

Abstract

Yoksulluk olgusu insanlık tarihinin kadim dönemlerinden beri var olan bir olgudur. Bu noktada geçmişten bugüne yoksulluk dünya toplumlarının en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Yoksulluk geçmişten bugüne değişen boyutları, kökenleri ve neticeleri ile günümüz dünyasında da halen varlığını devam ettirmektedir. Farklı bilimler tarafından inceleme konusu olan yoksulluk tartışmalı bir alandır. Bu açıdan bakıldığında yoksulluk olgusunu değerlendirirken ekonomik faktörlerin yanı sıra sosyal, kültürel ve toplumsal gerçeklikleri de hesaba katmak gereklidir. Dolayısıyla yoksulluk sosyal gerçekliğin içerisinde çok boyutlu bir olgudur. Dünya ölçeğinde gelişen kapitalist sistemler buna bağlı olarak gelişen küreselleşme olgusu ve neoliberalizm yoksulluğu çeşitlendirmiş ve derinleştirmiştir. Dolayısıyla tüm dünyada artan kentsel yoksulluk Türkiye için de oldukça önemli bir sorun alanını yansıtmaktadır. Bugün Türkiye’de bireyler genellikle büyük kentlerde yaşamaktadırlar. Bu kentler aynı zamanda büyük yoksullukların kendini inşa ettiği alanlardır. Bu bağlamda kentsel yoksulluk kentin sosyal bünyesine sirayet ederek kentlerde yaşanan toplumsal sorunlara ve tüm toplumu ilgilendiren konulara kaynaklık etmektedir. Bu noktada, bu çalışmanın amacı; yoksulluk olgusuna genel hatlarıyla değinmek ve Türkiye’nin kentlerinin gerçeği olan kentsel yoksulluk olgusunu inceleyerek kentsel yoksulluğun toplumsal alandaki etkilerini, görünümlerini ve kentsel yoksulluğun kaynaklık ettiği sosyal sorunları değerlendirmektir.

Keywords


  • Açıkalın, N. (2007). “Enformel Sektör ve Yoksulluk: Kentsel İşgücü Pazarı Üzerine Etkileri İstanbul ve Gaziantep

  • Açıkalın, N. (2007). “Enformel Sektör ve Yoksulluk: Kentsel İşgücü Pazarı Üzerine Etkileri İstanbul ve Gaziantep Örnekleri”, Sosyo-ekonomi Dergisi, 6(6):44-62.

  • Açıkgöz, R. (2010). “Kadın Yoksulluğu Üzerine Bir İnceleme”, Yardım ve Dayanışma Dergisi, 1(2): 45-60.

  • Açıkgöz, R. (2015). “Yoksulluk ve Suç: Doğrusal Olmayan Bir İlişki”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(1):251-265.

  • Açıkgöz, R. ve Yusufoğlu, Ö. (2012). “Türkiye’de Yoksulluk Olgusu ve Toplumsal Yansımaları” İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 1(1):76-117.

  • Akıll, H. ve Dirikoç, A. (2017). “Türkiye’de Kent Yoksulluğu ve Çocuk: Nevşehir Örneği”, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (26):197-224.

  • Aksan, G. (2009). “Yoksulluk ve Yoksulluk Kültürünün Toplumsal Görünümleri”, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

  • Aktaş G. (2016). “Kentsel Yoksulluk ve Gençlerin Yoksulluğu Deneyimleme Biçimleri Üzerine Bir AlanÇalışması: Denizli Örneği”, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1): 1-18. Alver, K. (2012). “Kent İmgesi”. (Ed. Köksal Alver), Kent Sosyolojisi, ss.9-31, Hece Yayınları, Ankara.

  • Aytaç, Ö. (2013). “Yoksulluk, Kentsel Sınıfaltı ve Sosyal Dışlanma: Modern Kentlerde Sınıfsal/Mekânsal Yarılmave Suçlaştırılma Mekanizmaları”. (Ed. Ömer Aytaç ve Süleyman İlhan), Kentsel Yoksulluğu Yeniden Düşünmek, ss.65-124, Birleşik Yayınevi, Ankara.

  • Aytaç, Ö. (2016). “Kent, Yoksulluk ve Sosyal Düzensizlik Potansiyeli”, Mukaddime Dergisi, 7(1): 135-155.

  • Bıçkı, D. (2013). “Kentsel Yoksulluğun Kültüralist Okumaları”. (Ed. Ömer Aytaç ve Süleyman İlhan), Kentsel Yoksulluğu Yeniden Düşünmek, ss.143-166, Birleşik Yayınevi, Ankara.

  • Bıçkı, D. (2015). Kentte Yoksulluk Ayrışma ve Yaşam Kalitesi, Dora Yayıncılık, Bursa.

  • Burkay, S. (2009). “Sosyal Problem Görünümüyle Sapma ve Suç”. (Ed. Nurşen Adak), Sosyal Problemler Sosyolojisi, ss.287-326, Siyasal Kitapevi, Ankara.

  • Cerev, G. (2018). “Türkiye’de Yoksulluğun Boyutu”. (Ed. Gökçe Cerev ve Bora Yenihan), Yoksulluk Farklı Boyutlarıyla, ss. 223-239, Dora Yayıncılık, Bursa.

  • Çakır, S. (2011). “Türkiye’de Göç, Kentleşme/Gecekondu Sorunu ve Üretilen Politikalar”, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2011(23):209-222.

  • Giddens, A. (2012). Sosyoloji (Çev. Eren Rızvanoğlu). Kırmızı Yayınları, İstanbul. Gün, S. (2017). Çocuk, İşçi, Yoksul, Göçmen, Notabene Yayınevi, İstanbul.

  • Kahraman, F. (2015). “Türkiye’de İçgöç ve Çocuk Yoksulluğu: Gaziantep Örneği”, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.

  • Kalaycı, S. (2015). “Yoksulluk Kültürü ve Sosyal Dayanışma Geleneği Yunus Emre Kültür Vakfı Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu MehmetBey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.

  • Karakaş, M. (2010). “Küresel Yoksulluğun Öteki Yüzü: Yeni Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma”, Sosyal Bilimler Dergisi, 12(2): 1-16.

  • Kıray, M. B. (1998). Kentleşme Yazıları, Bağlam Yayınları, İstanbul.

  • Kızmaz, Z. (2005). “Sosyolojik Suç Kuramlarının Suç Olgusunu Açıklama Potansiyelleri Üzerine Bir Değerlendirme”, C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, 29(2): 149-174.

  • Marx, K. ve Engels, F. (2009). Komünist Manifesto (Çev. Celal Üster ve Nur Deriş). Can Yayınları, İstanbul.

  • Oktik, N. (2008). “Yoksulluk Olgusuna Kavramsal ve Kuramsal Bakış”. (Ed. Nurgün Oktik) Türkiye’de Yoksulluk Çalışmaları, ss. 21-56, Yakın Kitapevi Yayınları, İzmir.

  • Özbay, F. (2009). “Kent Yoksulluğu ve Sosyal Dışlanma”, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Özel, M. (2015). “Kentsel Yoksulluk ve Türkiye’de Yerel Yönetimlerin İşlevleri”, İdealKent Kent Araştırmaları Dergisi, 6(16): 155-181.

  • Saçlı, A. (2019). “Türkiye’de Kentsel Yoksulluk Olgusu Üzerine Bir Değerlendirme”, Türkiye Siyaset BilimiSipahi, E.B. (2006). “Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk”, SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 6(11): 173-189.

  • Şenses, F. (2019). Küreselleşmenin Öteki Yüzü Yoksulluk, İletişim Yayınları, İstanbul.

  • Tire, O. (2017). “Toplumsal Cinsiyet Rolleri Açısından Türkiye’de Kadın Yoksulluğu”, Mavi Atlas Dergisi, 5(1): 97-112.

  • Turner, B. (1997). Eşitlik (Çev. Bahadır Sina Şener). Dost Kitabevi Yayınları, Ankara.

  • Yaşar, S. ve Taşar, M.O. (2019). “Kavramsal Olarak Yoksulluk ve Türkiye’de Yoksullukla Mücadele Politikalarının Etkileri”, Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 19(38): 118-144.

  • Zengin, E. (2018). “Kent ve Kentlileşme Sarmalında Türkiye”, Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler https://www.tuik.gov.tr/ Erişim: 15.12.2021.

  • https://sozluk.gov.tr/ Erişim:10.11.2021.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics