Covit 19 Pandemi Sürecinde Doğum Yapan Annelerin Kaygı Düzeyleri ve Duygu Düzenleme Becerilerinin İncelenmesi

Author :  

Year-Number: 2020-65
Language : null
Konu :
Number of pages: 2778-2786
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı Covit 19 pandemi sürecinde doğum yapan annelerin kaygı düzeylerinin belirlenmesi ve kaygı düzeyinin duygu düzenleme becerilerine etkisinin değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada kartopu tekniği uygulanmış ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma; dünyada küresel olarak hızla yayılan Covit-19 virüs salgınının yol açtığı korku ve panik ortamında yapıldığından ve toplumda sosyal izolasyon uygulandığından yüzyüze görüşmeler yerine katılımcılara elektronik ortamda görüşme formu uygulanmıştır. Çalışmaya 118 anne katılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu yeni doğum yapmış ve 3 aylıktan daha küçük bebeği olan annelerden oluşmaktadır. Bu araştırmada Postpartum Spesifik Anksiyete Ölçeği ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda eğitim düzeyi yüksek olan annelerin duygu yöntemini daha fazla kullandıkları belirlenmiştir. Yaş grubu 30 yaşından büyük olan annelerin duyguya odaklanma ve problem çözmeye odaklanma stratejilerini daha sık kullandıkları saptanmıştır. Normal doğum yapanların %49’u ve sezeryan ile doğum yapanların ise %49,2’si yüksek düzeyde kaygılıdır. Bu çalışmanın, pandemi gibi belirsizlik oluşturan bir zaman diliminde doğum yapan annelerdeki kaygı düzeylerinin belirlenmesi alanında altyapı oluşturacağı öngörülmektedir.

Keywords

Abstract

The aim of this study is to determine the anxiety levels of mothers who gave birth during the Covit 19 pandemic process and to evaluate the effect of this anxiety level on emotion regulation skills. For this purpose, the snowball technique was applied in the study, and a relational screening model was used. Research; Covit-19 was made in an environment of fear and panic caused by the virus epidemic. Social isolation is applied in the society, therefore, face-to-face interviews were not conducted, and an interview form was applied to the participants electronically. 118 mothers participated in the study. The study group of the study consists of mothers who have just given birth and have a baby younger than 3 months old. In this study, Postpartum Specific Anxiety Inventory and Emotion Regulation Difficulty Scale were used. At the end of the study, it was determined that mothers with higher education level used emotion method more. Mothers who are older than 30 years of age use emotion focus and problem solving strategies more frequently. Among those in the study group, 49% of those who gave birth and 49.2% of those who delivered by cesarean were found to be highly anxious. This study will create an infrastructure in the field of determining postpartum anxiety levels in mothers.

Keywords


  • Yalçın, H. & Kaya, Ş. (2020). “Covit 19 Pandemi Sürecinde Doğum Yapan Annelerin Kaygı Düzeyleri Ve Duygu Düzenleme

  • Becerilerinin İncelenmesi” International Social Sciences Studies Journal, (e-ISSN:2587-1587) Vol:6, Issue: 65; pp:2778-2786 COVİT 19 PANDEMİ SÜRECİNDE DOĞUM YAPAN ANNELERİN KAYGI DÜZEYLERİ VE DUYGU DÜZENLEME BECERİLERİNİN İNCELENMESİ Anxiety Levels of Mothers Who Delivered in the Covit 19 Pandemic Process and Examination of Emotional Regulatory Skills Dr. Öğr. Üyesi. Hatice YALÇIN KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü, Konya/Türkiye. ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-0237-2978 Şerife KAYA KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi Bölümü, Konya/Türkiye. ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-9600-4633 ÖZET Teknolojinin her geçen gün hızla ilerlemesi ile dijitalleşme ya da dijital dönüşüm her alanda kendini göstermeye başlamıştır. Toplumsal, ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmeler ile entegre olan dijital değişim insan hayatını baş döndürücü bir şekilde etkilemektedir ki, disiplinlerarası bir yapıya sahip olan iletişim, bilgi teknolojilerindeki değişimden ve dijitalleşmeden en çok etkilenen alanlardan birisidir. Dolayısıyla dijital dönüşümün iletişim alanındaki araştırmalara nasıl yansıdığının tespit edilmesi, dijitalleşme ve iletişim ilişkisinin yönelimini anlayabilmek açısından önemlidir. Bu bağlamda lisansüstü tezler akademik alandaki araştırmaların yönelimini belirlemede önemli veriler sunmaktadır. Özellikle doktora tezleri alandaki detaylı açılımları belirli bir akademik yeterlilik çerçevesinde incelediği için çok önemli veri kaynaklarıdır. Bu çalışmada, dijital dönüşümün hız kazandığı yıl olarak ifade edilen 1998 ile 2019 yılları arasındaki toplam 309 doktora tezi bibliyometrik analiz ile incelenmiştir. Elde edilen veriler; yıllara göre dağılımları, üniversite, yazım dili, üretildikleri anabilim dalları, kullandıkları yöntem, veri toplama ve çözümleme teknikleri, çalışma konusu ve anahtar kelimeler çerçevesine detaylandırılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarından bazıları göstermektedir ki, tez sayısı günümüze yaklaştıkça ciddi bir oranda artmaktadır ve iletişimin her alanına yayılmaktadır. Sosyal medya ve diğer dijital ortamlara ilişkin kullanım pratikleri en çok incelenen konu olurken, dijitalleşme ve sanat ilişkisi en az incelenen konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Anahtar Kelimeler: Dijital dönüşüm, bibliyometrik analiz, doktora tezleri

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics