ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN ÖZGÜVEN İLE BEDEN EĞİTİMİ DERSİ TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2021-82
Language : null
Konu :
Number of pages: 2011-2020
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin özgüven ile beden eğitimi dersi tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya, Isparta ilinde 2019-2020 eğitim öğretim yılında, toplam nüfus yoğunluğu ve araştırma evreni 2100 olan, üç resmi ortaokulda öğrenim gören, basit tesadüfü yöntem ile seçilmiş, 422 gönüllü öğrenci katılmıştır. Araştırmada, mevcut durumu ortaya koymak için betimsel ve ilişkisel tarama yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada katılımcılardan kişisel bilgi formu ile ortaöğretim öğrencileri için beden eğitimi dersi tutum ve özgüven ölçeklerini doldurmaları istenmiştir. Çalışmada istatistiksel işlemler bilgisayara ortamından IBM SPSS 22.0 adlı paket program kullanılarak yapılmıştır. Katılımcıların ölçeklerden aldıkları puanlar aritmetik ortalama ve standart sapma X±Sd olarak sunulmuştur. Ölçeklerden arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak için spearmen ®korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Yapılan istatistiksel işlemler sonucunda, katılımcıların özgüven değerlerinin ortalamanın üzerinde olduğu, beden eğitimi dersi tutumunun ise ortalamanın altında olduğu tespit edilmiştir. Özgüven ile beden eğitimi dersi tutum düzeyleri arasında düşük düzeyde negatif yönde ilişki oluşturulan modelin ise anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Bu sonucun sebebinin, özellikle eğitim ve öğretim hayatlarının önemli dönemlerinden birisi olan bu süreçte gerek okullardaki yöneticilerin gerekse ebeveynlerin sınavlarda öncelikli konuların çalışılması yönündeki düşünce ve tutumlarından veya beden eğitimi ve spor dersinin işleniş şeklinden ve ders saatinin yetersiz olmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

Keywords

Abstract

The aim of this research is to examine the relationship between the self-esteem and physical education course attitudes of middle school students. In the 2019-2020 academic year in the province of Isparta, 422 volunteer students, who were selected by simple coincidence method, with a total population density and research universe of 2100, studied in three official secondary schools, participated in the study. Descriptive and relational screening methods were used in the research to reveal the current situation. In the study, participants were asked to fill out the physical education course attitude and self-confidence scales for secondary school students with a personal information form. In the study, statistical operations were performed using a package program called IBM SPSS 22.0 from a computer environment. The scores obtained by the participants from the scales were presented as arithmetic mean and standard deviation X±Sd. Spearmen ®correlation and regression analyses were applied to reveal the relationships between the scales. As a result of statisticals, it was found that the self-confidence values of the participants were above average, and the attitude of the physical education course was below average. It was found that the model, which created a low-level negative relationship between self-confidence and physical education course attitude levels, was significant. It is thought that the reason for this result may be due to the thoughts and attitudes of both school administrators and parents towards studying priority subjects in exams, the way physical education and sports lessons are taught, and the insufficient course time, especially in this process, which is one of the important periods of their education and training lives.

Keywords


  • Ersoy, A. & Çimen, E. (2021). “Ortaokul Öğrencilerinin Özgüven İle Beden Eğitimi Dersi Tutumları Arasındaki İlişkinin

  • İncelenmesi” International Social Sciences Studies Journal, (e-ISSN:2587-1587) Vol:7, Issue:82; pp:2011-2020 ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN ÖZGÜVEN İLE BEDEN EĞİTİMİ DERSİ TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Examining The Relationship Between Self-Esteem And Physical Education Course Attitudes Of Middle School Students Prof.Dr.Adnan ERSOY 1 Dumlupınar Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Spor Yöneticiliği Bölümü, Kütahya/ TÜRKİYE ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-7018-9318 Öğretim Görevlisi. Erkan ÇİMEN Süleyman Demirel Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Spor bilimleri Bölümü, Isparta/TÜRKİYE ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-0043-0110 ÖZET Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin özgüven ile beden eğitimi dersi tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya, Isparta ilinde 2019-2020 eğitim öğretim yılında, toplam nüfus yoğunluğu ve araştırma evreni 2100 olan, üç resmi ortaokulda öğrenim gören, basit tesadüfü yöntem ile seçilmiş, 422 gönüllü öğrenci katılmıştır. Araştırmada, mevcut durumu ortaya koymak için betimsel ve ilişkisel tarama yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada katılımcılardan kişisel bilgi formu ile ortaöğretim öğrencileri için beden eğitimi dersi tutum ve özgüven ölçeklerini doldurmaları istenmiştir. Çalışmada istatistiksel işlemler bilgisayara ortamından IBM SPSS 22.0 adlı paket program kullanılarak yapılmıştır. Katılımcıların ölçeklerden aldıkları puanlar aritmetik ortalama ve standart sapma X±Sd olarak sunulmuştur. Ölçeklerden arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak için spearmen ®korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Yapılan istatistiksel işlemler sonucunda, katılımcıların özgüven değerlerinin ortalamanın üzerinde olduğu, beden eğitimi dersi tutumunun ise ortalamanın altında olduğu tespit edilmiştir. Özgüven ile beden eğitimi dersi tutum düzeyleri arasında düşük düzeyde negatif yönde ilişki oluşturulan modelin ise anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Bu sonucun sebebinin, özellikle eğitim ve öğretim hayatlarının önemli dönemlerinden birisi olan bu süreçte gerek okullardaki yöneticilerin gerekse ebeveynlerin sınavlarda öncelikli konuların çalışılması yönündeki düşünce ve tutumlarından veya beden eğitimi ve spor dersinin işleniş şeklinden ve ders saatinin yetersiz olmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Ortaokul, Özgüven, Beden Eğitimi, Tutum ABSTRACT

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics