ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN KOPYA ÇEKME DAVRANIŞLARININ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2021-77
Language : null
Konu :
Number of pages: 450-458
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırma ortaöğretim öğrencilerinin sınav sırasında kopya çekme davranışlarını öğrenci görüşlerine dayalı olarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma tarama modelinde olup veriler 2014-2015 eğitim öğretim yılında Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde bir devlet lisesinde öğrenimine devam eden 79 gönüllü öğrenciden toplanmıştır. Araştırma verileri yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde betimsel çözümleme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler sayısallaştırılarak sunulmuştur. Araştırma sonucunda kopya çekmek, öğrenciler tarafından yardımlaşma sanatı olarak tanımlanmaktadır. Öğrencilerin neredeyse tamamının sınavlarda kopya çektiği, öğrencilerin %18,99’unun ilk defa 7. sınıfta ve 12 ve 13 yaşlarında kopya çektikleri, kopya çekerken en çok sıraya, duvara, duvarda asılı olan kartonlara, tahtaya, silgiye, kağıda, pencereye, mendile, kalemliğe yazma yöntemini kullandıkları, sınavlarda düşük not almamak, yüksek not almak için kopya çektikleri ve ahlaki yönden farklı görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir. Ahlaki olarak kopya çekmenin bir yandan yanlış, kötü, uygunsuz bir davranış, ahlaksızlık olduğunu ifade ederken diğer yandan yardımlaşma anlamında güzel bir şey olduğunu, yanlış bir şey olmadığını düşündükleri saptanmıştır.

Keywords

Abstract

The aim of this study is to determine the high school students' views on the basis of cheating behaviour during the exam. The research is on the survey model. Data is collected a total of 79 volunteer students from public school who continue their education in Turkey in the Marmara region in the 2014-2015 academic year. Structured interview form is used in this study. The acquired data is presented in a digitized way. As a result, the cheating is defined as the art of helping each other by students. In this study these findings are determined: nearly all of the students cheat in exams, 18.99% of students said that they firstly cheated in the 7th grade and at the age of 12 and 13, they used the cheating method which involved the writing to the desk, wall, cardboard, blackboard, eraser, paper, window, handkerchief and pencil box. They stated that they cheated because of getting high marks and they did not want to get low marks. They have different ethic views. On the one hand, high school students stated that cheating was a wrong, dishonest, inconvenient behaviour and also immoral, however it was determined that cheating was a good thing because they helped each other.

Keywords


  • Eminoğlu Özmercan, E. & Özmercan, A.H. (2021). “Ortaöğretim Öğrencilerinin Kopya Çekme Davranışlarının Öğrenci

  • Görüşlerine Göre İncelenmesi” International Social Sciences Studies Journal, (e-ISSN:2587-1587) Vol:7, Issue:77; pp:450-458 ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN KOPYA ÇEKME DAVRANIŞLARININ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ 1 The Analysis Of Cheating Behaviours Of The High School Students According To The Students’ Views Dr. Esra EMİNOĞLU ÖZMERCAN Milli Eğitim Bakanlığı, esemcan@gmail.com, İstanbul/TÜRKİYE ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-4105-9837 Uzm. Akif Hüseyin ÖZMERCAN Milli Eğitim Bakanlığı, akfomc@gmail.com, İstanbul/TÜRKİYE ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-9761-2753 ÖZET Bu araştırma ortaöğretim öğrencilerinin sınav sırasında kopya çekme davranışlarını öğrenci görüşlerine dayalı olarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma tarama modelinde olup veriler 2014-2015 eğitim öğretim yılında Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde bir devlet lisesinde öğrenimine devam eden 79 gönüllü öğrenciden toplanmıştır. Araştırma verileri yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde betimsel çözümleme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler sayısallaştırılarak sunulmuştur. Araştırma sonucunda kopya çekmek, öğrenciler tarafından yardımlaşma sanatı olarak tanımlanmaktadır. Öğrencilerin neredeyse tamamının sınavlarda kopya çektiği, öğrencilerin %18,99’unun ilk defa 7. sınıfta ve 12 ve 13 yaşlarında kopya çektikleri, kopya çekerken en çok sıraya, duvara, duvarda asılı olan kartonlara, tahtaya, silgiye, kağıda, pencereye, mendile, kalemliğe yazma yöntemini kullandıkları, sınavlarda düşük not almamak, yüksek not almak için kopya çektikleri ve ahlaki yönden farklı görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir. Ahlaki olarak kopya çekmenin bir yandan yanlış, kötü, uygunsuz bir davranış, ahlaksızlık olduğunu ifade ederken diğer yandan yardımlaşma anlamında güzel bir şey olduğunu, yanlış bir şey olmadığını düşündükleri saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Kopya Çekme, Ortaöğretim Öğrencisi, Öğrenci Görüşleri. ABSTRACT

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics