KENTSEL AFET OLARAK TERÖRİZM

Author :  

Year-Number: 2020-74
Language : null
Konu :
Number of pages: 5416-5421
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Geniş etkili terörist saldırıları bir afet tipidir. Terörist saldırıları insan tarafından gerçekleşen kasıtlı kişilerarası bir şiddettir. Teröristler bomba, silah ve kimyasallar kullanarak toplu kıyım gerçekleştirmektedirler. Tokyo’da meydana gelen sarin gazı ve Amerika Birleşik Devletlerinde meydana gelen şarbon saldırıları korku yaratan ve sosyal rahatsızlık meydana getiren kimyasal ve biyolojik silahların kullanıldığı olaylardır. 1995 yılında meydana gelen Tokyo metro sarin gazı saldırısı, Kuzey İrlanda’da meydana gelen yoğun alışveriş caddesi bombalama saldırısı, 1995 yılında Oklahoma’da meydana gelen bombalama saldırısı, 11 Eylül Dünya Ticaret Merkezi saldırısı, 2003 yılında İstanbul’da meydana gelen bombalı saldırıları, 2015 senesinde Ankara’da meydana gelen bombalı saldırıları ve Paris saldırıları güçlü psikolojik ve sosyal tepkiler üreterek inançları ve değerleri etkilemiş terörist tehditleridir. Küresel dünyada kentler terörizme karşı tasarımlar üreterek önleyici tedbirler almak mecburiyetindedir. Güvenlik sınırları artık ulusların sınırlarını aşmış hatta önleyici tedbirler geçmiş anlayışın aksine artık kent merkezlerinde başlatılmaktadır. Meydana gelen terör eylemleri karşısında kentliler ve yöneticiler terör karşıtı stratejiler ve taktikler geliştirmenin ehemmiyeti anlamış ve farkındalık kazanmışlardır. Olası terör eylemlerini önlemek üzere kent ve ülke yöneticileri tarafından alınan önlemlerin yanı sıra gerçekleşmesi mümkün terör afeti sonrası için de müdahalelerin politikalarda yer alması gereklilik arz etmektedir.

Keywords

Abstract

Broad-impact terrorist attacks are a disaster type. Terrorist attacks are intentional interpersonal violence by human beings. Terrorists make mass slaughter using bombs, weapons and chemicals. Sarin gas attack in Tokyo and anthrax attacks in the United States are events that use chemical and biological weapons that create fear and cause social discomfort. Tokyo metro sarin gas attack in 1995, intense shopping street bombing attack in Northern Ireland, bombing attack in Oklahoma in 1995, World Trade Center attack on September 11, bomb attacks in Istanbul in 2003, Ankara Bomb attacks and Paris attacks in 2015 are terrorist threats that have influenced beliefs and values by producing strong psychological and social reactions. In the global world, cities are obliged to take preventive measures by producing designs against terrorism. Security borders have now exceeded the borders of nations and even preventive measures are being initiated in urban centers, contrary to the past understanding. In the face of the terrorist acts that took place, the citizens and administrators understood the importance of developing anti-terrorist strategies and tactics and gained awareness. In addition to the measures taken by city and country administrators in order to prevent possible terrorist acts, interventions should be included in the policies after the possible terrorist disaster.

Keywords


  • Olcar, C. (2020). “Akentsel Afet Olarak Terörizm” International Social Sciences Studies Journal, (e-ISSN:2587-1587) Vol:6,

  • Issue:74; pp:5416-5421 AKENTSEL AFET OLARAK TERÖRİZM Terrorism as a Urban Disaster Arş. Gör. Dr. Cumhur OLCAR Amasya Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Kent Sosyolojisi, Amasya/Türkiye ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-3020-4875 ÖZET Geniş etkili terörist saldırıları bir afet tipidir. Terörist saldırıları insan tarafından gerçekleşen kasıtlı kişilerarası bir şiddettir. Teröristler bomba, silah ve kimyasallar kullanarak toplu kıyım gerçekleştirmektedirler. Tokyo’da meydana gelen sarin gazı ve Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen şarbon saldırıları korku yaratan ve sosyal rahatsızlık meydana getiren kimyasal ve biyolojik silahların kullanıldığı olaylardır. 1995 yılında meydana gelen Tokyo metro sarin gazı saldırısı, Kuzey İrlanda’da meydana gelen yoğun alışveriş caddesi bombalama saldırısı, 1995 yılında Oklahoma’da meydana gelen bombalama saldırısı, 11 Eylül Dünya Ticaret Merkezi saldırısı, 2003 yılında İstanbul’da meydana gelen bombalı saldırıları, 2015 senesinde Ankara’da meydana gelen bombalı saldırıları ve Paris saldırıları güçlü psikolojik ve sosyal tepkiler üreterek inançları ve değerleri etkilemiş terörist tehditleridir. Küresel dünyada kentler terörizme karşı tasarımlar üreterek önleyici tedbirler almak mecburiyetindedir. Güvenlik sınırları artık ulusların sınırlarını aşmış hatta önleyici tedbirler geçmiş anlayışın aksine artık kent merkezlerinde başlatılmaktadır. Meydana gelen terör eylemleri karşısında kentliler ve yöneticiler terör karşıtı stratejiler ve taktikler geliştirmenin ehemmiyeti anlamış ve farkındalık kazanmışlardır. Olası terör eylemlerini önlemek üzere kent ve ülke yöneticileri tarafından alınan önlemlerin yanı sıra gerçekleşmesi mümkün terör afeti sonrası için de müdahalelerin politikalarda yer alması gereklilik arz etmektedir. Anahtar Kelimeler: Terörizm, afet, kentsel güvenlik ve sivil korunma.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics