Siyasal Pazarlama Perspektifinde Yerel Seçimlerde Kadın Görünürlüğü ve Temsiliyeti Üzerine Betimleyici Bir Analiz

Author :  

Year-Number: 2019-47
Language : null
Konu :
Number of pages: 5694-5706
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Sosyo-ekonomik hayatın ve pazarlama dünyasının en önemli konularından birisi olan kadın görünürlüğü ve temsiliyeti, siyasal pazarlama açısından da giderek artan bir öneme sahip olmaya başlamıştır. Seçmenlerin önemli bir sayıdaki kesiminin kadın olduğu düşünüldüğünde kadın seçmen ile etkili bir iletişim kurabilmek ve siyasi mecradaki süregelmiş erkek egemen yapının oluşturduğu eşitsizlik algısının değiştirilmesi için kadın adaylara her geçen yıl partiler daha fazla yer vermektedir. Tüm bunların yanı sıra tam bir demokratik ortamın oluşması ve toplumsal kapsayıcılık açısından kadınların siyasal karar alma süreçlerinde varlığının önemi de yadsınamaz bir gerçektir. 21. yüzyılda ülkelerin ekonomik kalkınma ve gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde kadın vatandaşların ekonomik, toplumsal ve siyasal hayattaki rolü önemli görülmektedir. Ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ve devlet tarafından desteklenen projelerle kadınların toplumdaki yeri başta olmak üzere ekonomik ve siyasal hayat içindeki konumlarının geliştirilmesine yönelik teşvik mekanizmaları kurulmakta ve teşvikler sağlanmaktadır. Tüm bu farkındalık, algı yönetimi çalışmaları ve desteklere rağmen, kadınların siyasal alandaki temsil ve görünürlükleri halen bir takım engellerle karşılaşabilmektedir. Bu çalışmada da öncelikle siyasette kadın görünürlüğü ve kadının temsili konuları kuramsal ve kavramsal olarak alan yazın çerçevesinde incelenmektedir. Ardından, gerçekleştirilmiş son iki yerel seçim olan 29 Mart 2009 ve 30 Mart 2014 seçimlerinde tüm partiler açısından var olan kadın temsili yapısı ve değişimi, 2009 seçimlerinde büyükşehir olarak tanımlanmış 16 il bazında karşılaştırmalı olarak betimleyici istatistiklerle analiz edilmektedir. Son olarak ise 31 Mart 2019 yerel seçimlerine yönelik yapılan çıkarımlardan kadın adayların seçim başarı oranlarına yer verilmektedir. Ayrıca sonuç kısmında bir takım önerilerde bulunulmaktadır.

Keywords

Abstract

One of the most important issues of socio-economic life and the world of marketing is women's visibility and representation. In terms of political marketing, it has become increasingly important. The majority of the voters are women. For this reason, in order to be able to communicate effectively with female voters and to demolish the perception of inequality created by the male-dominated structure in politics, the parties give more space to the candidates each year. The existence of women in political decision-making processes is important when it is considered for a full democratic environment and social inclusion. The role of women citizens in economic, social and political life is important in determining the level of economic development and development of the countries in the 21st century. In order to improve the position of women in society and their positions in the economic and political life, mechanisms are promoted and incentives are provided by national and international non-governmental organizations and state-supported projects. Despite all this awareness, perception management studies and supports, the representation and visibility of women in politics may face some obstacles at this time. In this study, the visibility and representation of women in politics will be examined both theoretical and conceptual within the framework of literature. Then, in the last two local elections, March 29, 2009 and March 30, 2014 elections, the existing women's representation structure and change will be analyzed with descriptive statistics on 16 provinces, which are defined as metropolitan in 2009 elections. Finally, inferences will be made for local elections of March 31, 2019 and some suggestions will be made considering possible points of change.

Keywords


  • Çağlar, N. (2011). “Kadının Siyasi Yaşama Katılımı ve Kota Uygulamaları”, SDÜ Vizyoner Dergisi, Cilt:

  • Çağlar, N. (2011). “Kadının Siyasi Yaşama Katılımı ve Kota Uygulamaları”, SDÜ Vizyoner Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 4, ss. 56-79.

  • Demirtaş, M. C. ve Özgüven N. (2012). “Siyasal Pazarlama Uygulamaları Açısından BelediyeBaşkanlarının Web Sitelerinin Değerlendirilmesi”, Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 2, ss.238- 252.

  • Dursun, D. (2004). Siyaset Bilimi, 2. Bası, Beta Yayınları, İstanbul.

  • Eroğlu, A. H. ve Bayraktar S. (2010). “Siyasal Pazarlama Uygulamalarının Seçmen Tercihleri ÜzerineEtkileri –İzmir İli Örneği-“, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 2, Sayı:12, ss. 187-207.

  • Güldü, Ö. ve Kart M. E. (2009). “Toplumsal Cinsiyet Rolleri Ve Siyasal Tutumlar: Sosyal Psikolojik Bir Değerlendirme”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt 64, Sayı 3, ss. 97-116.

  • https://www.ntv.com.tr/2019-yerel-secim/81-ilde-sadece-4-kadin-aday-belediye-baskani-oldu,2- 8N0bddwEO2MZu9E8yKAA?_ref=infinite

  • İnal, M. E. ve Karabacak E. G. (1995), “Siyasal Pazarlamanın Gelişmesi ve İlkeleri”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı 12, ss. 153-160.

  • Kalaycıoğlu, E. (1983), Karşılaştırmalı Siyasal Katılma, İÜ Yayını, İstanbul.

  • Kapani, M. (2001), Politika Bilimine Giriş, On Üçüncü Basım, Bilgi Yayınevi, Ankara. Kışlalı, A. T. (1991), Siyasal Sistemler, 1. Basım, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara.

  • Kocaoğlu, M. (2015), Yerel Yönetimlerde Katılım ve Kültür: Katılımcı Yerel Yönetim Anlayışının Kültürel Temelleri, Çizgi Kitabevi, Konya.

  • Mucuk, İ. (2001), Pazarlama İlkeleri, 13. Baskı, Türkmen Kitabevi, İstanbul.

  • Tekeli, Ş. (1982), Kadınlar ve Siyasal Toplumsal Hayat, Birikim Yayınları, İstanbul.

  • Üste, R. B., Yüksel B. ve Çalışkan S. (2012), “2007 Genel Seçimlerinde Siyasal Pazarlama TekniklerininKullanımı ve İzmir İli Örneği”, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, Mayıs, Sayı:15, ss. 213-232.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics