Taşeron Çalışmadan Kiralık İşçiliğe Emeğin Durumu: Daha Fazla Güvencesizlik

Author :  

Year-Number: 2019-31
Language : null
Konu :
Number of pages: 1588-1597
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Türkiye ekonomisi 1980 yılından başlayarak neoliberal iktisat politikalarının etkisi altına girmiştir. Neoliberal islamcı politikalar Ak Parti hükümetinin iktidara geldiği ilk günlerden bu yana üretilen emek politikaları, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve işgücü piyasaları gibi geniş bir düzlemde ele alınmakta, güvencesizleştirme ve piyasalaştırma olgularına bağlı olarak her geçen gün siyasal ve ideolojik temelde yeni politiklarla şekillenmektedir. Bu çalışmada ilk olarak taşeron çalışmanın (Altişverenlik) Türkiye'de tarihsel gelişimine, kamu ve özel sektörde yaygınlaşmasına bakılacaktır. İkinci bölümde ise "despotik emek rejimi" olarak taşeron çalışma incelenecektir. Üçüncü bölümde ise günümüzde , örgütsüz ve kolayca ikame edilebilir işgücü yaratmayı hedefleyen kamuoyu tarafından "kiralık işçilik" olarak adlandırılan tartışmalarına değinilecektir. Kanun tasarı taslağı incelenecek, güncel tartışmalar yapılacaktır.

Keywords

Abstract

Turkey's economy has come under the influence of neo-liberal economic policies starting from 1980. Neoliberal Islamist policies Labor policies that have been produced since the first days of the Justice and Development Party government are taken up in a wide range such as education, health, social security and labor markets, and are shaped with new policies on the political and ideological basis every day, depending on the facts of precariousness and marketization. In this study, firstly, the historical development of subcontractor work in Turkey, will be mention to spread in the public and private sectors. In the second part, the subcontracted work as despotic labor regime will be examined. In the third chapter, nowadays, which is aimed at creating an unorganized and easily substitutable labor force and which is called as “agency labor” by public opinion, will be referred to discussions. Besides, the draft law will be reviewed and current discussions will be held.

Keywords


  • BAKIR, O; "Yeni İstihdam Rejiminin Kurucu Unsuru Olarak Kiralık İşçilik: Kapıyı Aralatmak ya da Aralatmamak, İşte Bütün Mesele Bu", DİSKAR Dergisi, sayı:8, 2014.

  • BALKIZ, Ö. Irmak; "Yeni Üretim/Yönetim Modelleri ve Denetim TZÜ/TKY Modelinde Hegemonik Despotizmin Yükselişi" , Çalışma ve Toplum, sayfa:36, 2013.

  • BURAWOY,Michael; Üretimin Siyaseti, (çev. Ç.Gümüşoluk), Ankara: Notabene Yayınları, 2015.DURMAZ,O.S; "Hegemonik Üretim Rejiminden Hegemonik Despotizme: TürkiyedeÖğretmenlerin Dönüşümünü Burawoyun Kavram Setiyle Okumak", V. Sosyal Haklar Uluslararası Sempozyumu, 2013.

  • GÜN, Servet, “Taşeronlaşma ve Taşeron Uygulamaları Bağlamında "Hukukun Üstünlüğü" İdeali Üzerine Bir İnceleme”, Tunceli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,s: 57-72, 2013.

  • GÜZEL, Ali; "Alt İşveren Uygulamasında Güvencesiz Bir Sisteme Doğru", Çalışma ve Toplum,15, 2010/4.

  • HARVEY, David; Umut Mekanları (çev. Z. Gambetti), İstanbul: Metis,2008.

  • KORKMAZ, E.E; "Kiralık İşçi Büroları: İşçi Simsarlığı Virüsü", DİSKAR Dergisi, sayı:8, 2014. ÖNGEL, Serkan; "Türkiye'de Taşeronlaşmanın Boyutu", DİSKAR Dergisi, 39-40, 2014.

  • ÖZUĞURLU, Metin; Anadolu’da Küresel Fabrikanın Doğuşu, Yeni İşçilik Örüntülerinin Sosyolojisi, 1. Baskı, Halkevleri Bilimsel Yayınlar,2005.

  • PARLAK, Zeki ve ÖZDEMİR, Süleyman; “Esneklik Kavramı ve Emek Piyasalarında Esneklik”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi (1),1-30, 2011.

  • ŞAFAK, Can; “4857 Sayılı İş Kanunu Çerçevesinde Taşeron (Alt İşveren) Meselesi”, TBB Dergisi (51), s:111-132, 2004.

  • ŞEN, Sebahattin; “Alt İşverenlik ve Asıl İşin Bir Bölümünün Alt İşverene Verilmesi”, Çalışma ve Toplum (3), 71-98, 2006.

  • YÜCESAN-ÖZDEMİR, Gamze; “Despotik Emek Rejimi Olarak Taşeron Çalışma”, Çalışma ve Toplum, (4), 35-50, 2010.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics