SOSYAL BİR SORUN: YAŞLI AYRIMCILIĞI

Author :  

Year-Number: 2018-16
Language : null
Konu :
Number of pages: 1350-1355
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Sağlık alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin artması, erken tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanması, sağlığı koruyucu ve geliştirici önlemlerin artması, sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi gibi faktörlerin etkisiyle ülkemizde ve dünyada, yaşlı nüfus oranı artmaktadır. Yaşlı nüfusun artması, sağlık, ekonomik ve sosyal alanda sorunları da beraberinde getirmektedir. Yaşlılık ile ilgili bu sorunların artması, yaşlılara yönelik yaşlı ayrımcılığı kavramını ortaya çıkarmıştır . Bir çok gelişmiş ülkede, yaşlılık konusunda çalışan sosyal politika analistleri, yaşlılık döneminin, bağımlılık dönemi olduğunu düşünmekte, yaşlıları bağımlı, sosyal özerklikten yoksun, dışlanmış ve üretici bir dünya için yük olarak tanımlamaktadırlar. Yaşlı ayrımcılığı, ırk ayrımcılığı, cinsiyet ayrımcılığı gibi önemlidir. Cinsiyet veya ırk ayrımcılığı belli bir cinsiyete veya ırka yapılan ayrımcılık olmasına rağmen, yaşlı ayrımcılığı cinsiyet veya ırk ayrımı yapılmaksızın yaşlı olan tüm bireyler için geçerli olan bir ayrımcılıktır.Bu nedenle, yaşlı ayrımcılığı, en yaygın görülen ayrımcılık olup sosyal bir sorun olarak düşünülmektedir. Bu çalışmada toplumsal bir sorun olan yaşlı ayrımcılığına dikkat çekmek amaçlanmıştır.

Keywords

Abstract

The proportion of the elderly population in our country and in the world is increasing due to factors such as increasing scientific and technological developments in health field, application of early diagnosis and treatment methods, increase of health protective and development methods,perception of healthy lifestyle. The increase of the elderly population also brings health, economic and social problems. The increase in these problems related to aging has revealed the concept of old discrimination. In many developed countries, social policy analysts working on ageing think of ageing as a period of dependence, as elderly people dependent, as excluded, as burden for a productive world devoid of social self-determination. Old discrimination is an important discrimination, such as racial discrimination and gender discrimination. Gender or racial discrimination is discrimination on the basis of a certain sex or race, whereas discrimination on the aged is discrimination on all aged persons without gender or race discrimination. For this reason, elderly discrimination is the most common discrimination and is considered a social problem. In this study, it was aimed to draw attention to the elderly discrimination which is a social problem.

Keywords


  • Arun, Ö. v. (2014). Kurumsal Bakım Sektöründe Ageism: Yaşlı Bakım Personelinin Yaşlanma ve Yaşlılığa

  • Arun, Ö. v. (2014). Kurumsal Bakım Sektöründe Ageism: Yaşlı Bakım Personelinin Yaşlanma ve Yaşlılığaİlişkin Ayrımcı Tutumlarının Nedenleri ve Müdahale Önerileri. Mediterranean Journal of Humanities,, IV(2), 19-33.

  • Baybora, D. (2010). Çalışma yaşamında yaş ayrımcılığı ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaş ayrımcılığı düzenlemesi üzerine. Çalışma ve Toplum, 1, 33-58.

  • Butler R. (1969). Ageism: Another form of bigotry.The Gerontologist.

  • Buz, S. (2015). Yaşlı bireylere yönelik yaş ayrımcılığı. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 14(53), 268-278. Çilingiroğlu, N. D. (2004). Yaşlı ayrımcılığı. Türk Geriatri Dergisi, 225-230.

  • Duncan, C. L. (2004). . Never the right age? Gender and age-based discrimination in employment. Work and Organization, 11(1), 95-115.

  • Duru, S. K. (2017). Yaşlı ayrımcılığının önlenmesinde sosyal hizmet uzmanının rolü. Socıal Scıences Studıes Journal, 3(7), 1394-1399.

  • Göçer, Ş. (2012). Hacılar ilçe merkezinde yaşlılarla yaşayan bireylerin yaşlılık ve yaşlı ayrımcılığına ilişkintutumlarının belirlenmesi. Yüksek lisans tezi, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı,Kayseri.

  • Kemper, S. v. (2009). Using Elderspeak with Older Adults. Discourse Processes, 25(1), 55-73.

  • Kılıç, N. P. (2017). Sağlık hizmetlerinde bireysel yaşlı ayrımcılığı. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Uluslararası Hakemli Dergisi, 25(3), 54-77.

  • Macnicol, J. (2006). Analysing ageism ve age discrimination. J. Macnicol içinde, Age discrimination: an historical and contemporary analysis (s. 3-48). Cambridge: Cambridge University Press.

  • Özdemir L, A. N. (2005). Hemşireler için geliştirilen yaşlı değerlendirme formu ve geriatrik sorunlar. Turkish Journal of Geriatrics, 94-100.

  • Özdemir Ö, B. N. (2014). Sağlık hizmetlerinde yaşlı ayrımcılığı. Gülhane Tıp Dergisi, 56(2), 128-131. Öztepe, K. (2013). Türkiye'de Yaşlı Yoksulluğu. Calisma ve Toplum, 38(3).

  • Palmore, E. B. (2004). Researchnote: ageism in Canadaandthe United States. Journal of cross- culturalgerontology, 19(1), 41-46.

  • Tekin Kaya, N. Ö. (2018). Türkiye’de üniversite öğrencilerinin yaşlı ayrımcılığı davranışlarını etkileyen faktörler: sistematik derleme. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(67), 34-42.

  • Tezcan, S. (2012). Türkiye’de Demografik Değişim, Yaşlılık Perspektifi. E. Aslan içinde, Yaşlı Sağlığı: Sorunlar ve Çözümler (s. 3-7). Ankara: Hasuder.

  • Ünsar, S. E. (2015). Hemşirelik Öğrencilerinin Yaşlı Ayrımcılığına İlişkin Tutumlarının İncelenmesi. Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi;, 4(2), 61-67.

  • Vefikuluçay, D. (2008). Üniversitede öğrenim gören öğrencilerin yaşlı ayrımcılığına yönelik tutumları.

  • Yılmaz, Ö. (2010). Hemşirelik Öğrencilerinin Yaşlı Ayrımcılığına İlişkin Tutumları. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi, 3(2), 35-53.

  • http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24644 erişim tarihi 12.03.2018

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics