TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI LOJİSTİK MERKEZİ: HOPA LİMANI DENİZ LOJİSTİĞİNİN DURUM ANALİZİ

Author :  

Year-Number: 2017-8
Language : null
Konu :
Number of pages: 549-557
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu günlerde, ekonomilerin yakınlaşması, imalat ve pazarlamanın uluslararası seviyelere taşınması lojistik ve ilgili faaliyetlerle birlikte malların güvenli bir şekilde taşınmasının önemini arttırmaktadır. Günümüzde dünya ticaretinde olduğu gibi, Türkiye'nin ticaretinin de faaliyetlerinin önemli bir kısmı, uluslararası önemi olan deniz taşımacılığı yoluyla yapılmaktadır. Hopa Limanı, lojistik potansiyeli ve sağladığı lojistik hizmetleri ile hem uluslararası ticarete hem de Türkiye'nin iç pazarına değerli katkılar yapıyor. Bu bağlamda, bu çalışma, Türkiye'nin önemli bir limanı olarak görülen Hopa İlçesi'nin kara lojistiği ile Karadeniz Bölgesi'nin lojistik üssü ile sektörün temel sorunları arasındaki mevcut durumu incelemeyi amaçlamaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler yapılmıştır.

Keywords

Abstract

In these days, the convergence of economies and the extension of manufacturing and marketing to international levels increase the importance of the safely transporting of goods along with logistics and the related activities. Today, as in the world trade, an important portion of Turkey’s trade is being carried via marine transportation whose domain of activities carries international significance. Hopa Port, with its potential of logistics and the logistics services it provides, makes valuable contributions to both the international trade and the domestic market of Turkey. In this context, this study aims at examining the current situation of seaways logistics of Hopa County, which is viewed as an important port of Turkey and the logistics base of Black Sea Region, as well as the fundamental problems of the sector. Descriptive statistical analyses have been utilized in the evaluation of the data.

Keywords


  • Acar Z. ve Gürol, P. 2013, " Türkiye’de Lojistik Yazınının Tarihsel Gelişimi", İşletme Araştırmaları Dergisi

  • Acar Z. ve Gürol, P. 2013, " Türkiye’de Lojistik Yazınının Tarihsel Gelişimi", İşletme Araştırmaları Dergisi 5/3 289-312 (Makale) s.291.

  • Ateş, Alpaslan ve Soner Esmer (2011). Veri Zarflama Analizi ile Türkiye’deki Konteyner TerminallerininEtkinlik Ölçümü, 12. Uluslararası Ekonometri, Yöneylem Araştırması ve İstatistik Sempozyumu, 26–29 Mayıs, Denizli.

  • Corbett, James J. and WINEBRAKE, James. “The Impacts of Globalization on International MaritimeTransport Activity”. OECD Global Forum on Transport and Environment in a Globalizing World 10–12 Kasım 2008, Guadalajara. Mexico.2008.s:6

  • Çancı, M., M. Erdal. (2003). “Lojistik Yönetimi”. Freight Forwarder El Kitabı 1, ,stanbul: Uluslararası Tasımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Dernegi (UT,KAD).

  • Dikmenli, O. 2008, "AB Üyelik Sürecinde Türk Lojistik Sektörünü Etkileyen Faktörler ve Bir Araştırma", İstanbul Üniversitesi, SBE, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul, s.86.

  • DPT. 9. Kalkınma Planı (2007–2013) Denizyolu Ulaşımı Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Haziran 2006. s:1Erdal, M. ve Çancı, M. 2012, "Üç Kıtanın Geçiş Noktası: Türkiye-Lojistik Fırsatlar ve Sorunlar", UTA LOJİSTİK, Yıl:8,Sayı:9, Eylül.

  • MÜSİAD, İstanbul Lojistik Sektör Analiz Raporu 2014, İstanbul, 2014. s.92.

  • T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. “Deniz Ticareti İstatistikleri”. Ankara 2010. s:5

  • T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü (2014), Deniz Ticareti İstatistikleri-2013,Ankara.

  • T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, Deniz Ticareti 2015 İstatistikleri, 2015.

  • TOBB, 2012, VI. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası, Ankara, s.361-366.

  • TÜSİAD, 2012, "Türkiye’de Dış Ticaret Lojistik Süreçleri: Maliyet ve Rekabet Unsurları", Yayın no: TÜSİAD-T/2012-03/526, Sis Matbaacılık, İstanbul, Mart, S.18.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics