İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNDEKİ GELİŞMELERİN YEREL GAZETELERE YANSIMASI

Author :  

Year-Number: 2017-8
Language : null
Konu :
Number of pages: 366-378
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji, toplumsal hayatı birçok yönüyle değiştirip, dönüştürmektedir. Teknolojik gelişmelerin en çok etkilediği alanların başında ise iletişim sektörü gelmektedir. Bilgisayar ve internet odaklı yaşanan bu gelişme, medyayı doğrudan ve dolaylı olarak yeniden inşa etmektedir. Günümüzde bilgilerin sayısal olarak kodlandığı, haberlerin aynı anda dünyanın her yerine aktarıldığı bir iletişim ağı bulunmaktadır. Radyo, televizyon ve basılı yayınlar arasındaki ayırımı ortadan kaldıran bu ağlar sayesinde hareketli görüntüler, radyo programları ve basılı yayınlar; elektronik ortamda daha hızlı ve düşük maliyetle ve üstelik daha geniş kitlelere dağıtılabilmektedir.   Gelişen bu teknoloji olgusu, medya-tüketici ilişkisi, haber ve yorum anlayışı, haber ve bilgilerin sunumu, pazarın niteliği ve niceliğini de köklü değişikliklere uğratmıştır. Yeni medya düzeni olarak adlandırılan bu yapı, en çok da geleneksel kitle iletişim araçlarından gazetelerin geleceğini tehdit etmektedir. Gazeteler, bu etkiden kurtulmak için basılı nüshalarının yanında internet gazeteciliğine yönelmektedir.

Bu çalışmada, Türkiye’deki yerel gazetelerin, tarihsel gelişimleri ile birlikte iletişim alanındaki değişimlerden etkilenme biçimleri tartışılmıştır. Ayrıca yerel gazetelerin, düşük maliyet ve geniş kitlelere ulaşma fırsatı sunan internet ve sosyal medya teknolojilerini kullanma duyarlılıkları değerlendirilmiş olup,  bu gelişmelerin gazete tirajlarına olan etkisi sorgulanmıştır. Kaynak taraması ve bilgi fişlemesi yöntemi ile gerçekleştirilen çalışmada, teknolojiye bağlı olarak medya sektöründe yaşanan bu değişimlerin Türk yazılı yerel medyasına yansıma biçiminin gecikmeli, yavaş ve sınırlı olduğu belirlenmiştir. Türkiye’deki yerel gazetelerin teknolojik ilerlemelere zamanında ayak uyduramadıkları, Devlet kurumlarının teşvik ve zorlaması ile internet gazeteciliğine yöneldikleri sonucuna varılarak, gazetelerin gelir düşüşü ile birlikte tiraj kaybı da yaşadıkları tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

The rapidly growing technology changes the social life in many aspects. Communication sector is the leading area that technological developments affect more. This development based on computer and internet rebuilds the media whether directly or not. Today there exist communication networks in which the information is coded numerically so spreads to the worldwide at the same time. By means of these networks removing the distinctions within radio, television and printed publication; video images, radio broadcasts and printed publications can be distributed electronically faster than ever with low costs to the wider populations. This case brings about fundamental changes on media-consumer relationship, news & commentary understanding, news and information presentation and quality and quantity of the market. This structure called as “New Media” threatens the traditional mass media tool -newspapers more.  The newspapers prefer to have internet journalism as well printed versions in order to lessen this thread. 

This study focuses on the historical developments of the local newspapers in Turkey as well as how they have been affected from the changes in communication world. Also the local newspapers’ internet and social media usage sensitivity – which enables the local newspapers low costs and announcing to wider audiences – is evaluated and how this sensitivity affected the circulations, are questioned. This study finds out that the reflection of the technology based changes in the media sector on Turkish printed local media is delayed, slow and limited with the methods of Literature Review. The local newspapers in Turkey do not keep up with technological developments and they use the internet journalism by the encourages and forces of the public authorities; then these newspapers experience low incomes and loss of circulation as well are the outcomes of the study.

Keywords


  • Atabek, N. (2005). Tarihsel Süreçte Türkiye’de Yerel Basın ve Yerel Yönetimler, İstanbul Üniversitesi İletişim

  • Atabek, N. (2005). Tarihsel Süreçte Türkiye’de Yerel Basın ve Yerel Yönetimler, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 23: 66-74.

  • Avşar, Z. ve Öngören, G. (2010). Bilişim Hukuku, Türkiye Bankalar Birliği Yayınları, İstanbul.

  • Aydınalp, Ş. G. I. (2013). Sosyal Medyaya Halkla İlişkiler Perspektifinden, Eleştirel Bir Bakış, The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication – TOJDAC, October 2013, Volume 3, Issue 4, 1-37.

  • Başlar, G. (2013). Yeni Medyanın Gelişimi ve Dijitalleşen Kapitalizm, Akademik Bilişim 2013 Konferansı, II. Oturum Sunumu, 23-25 Ocak 2013 Antalya.

  • Çakır, H. (2007). Geleneksel Gazetecilik Karşısında İnternet Gazeteciliği, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22: 123-149.

  • Erdoğan, İ. (2007). Türkiye’de Gazetecilik ve Bilim İletişimi, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, Ankara.

  • Faraç, M. (1999). Türkiye’de Yerel Basın, Alman-Türk Yerel Gazeteciler Toplantısı, 30 Eylül-1 Ekim 1999, Konrad Adenauer Vakfı Yayınları, Antalya.

  • Gürcan, H. İ. (1992). Türkiye’de Yerel Basın ve Baskı Teknikleri Açısından Gösterdiği Özellikler, Kurgu Dergisi, 10: 141-158.

  • Girgin, A. (2001). Türk Basın Tarihinde Yerel Gazetecilik, İnkilap Kitapevi, İstanbul.

  • Karagöz, K. (2015). Türkiye’de Gazete Satışları: 2005 – 2014 Dönemi İçin Ekonometrik Bir Analiz, Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, Yıl: 3, Cilt: 3, Sayı: 4, s. 115-137.

  • MEGEP (Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi). (2008). Gazetecilik, Türk Basınının Doğuşu ve Gelişimi, Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara.

  • Rigel, N. (2000). İleti Tasarımında Haber, Der Yayınları, İstanbul.

  • RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) (2007), İlköğretim Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretmen El Kitabı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Yayınları, Ankara.

  • Şeker, M. (2005). Yerel Gazeteler ve Resmi İlan, Selçuk İletişim, 4, 1: 101-115

  • Timisi, N. (2003). Yeni İletişim Teknolojileri ve Demokrasi, Dost Kitapevi, Ankara.Jeanneney, J.N. (2006). Başlangıcından Günümüze Medya Tarihi, Çeviren: Esra Atuk, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.

  • Temel, M. ve Korkmaz, A. (2012). Yerel Medya Çalışanlarının Sosyo-Demografik Özellikleri ve SektörSorunlarına Bakışı: Kayseri ve Nevşehir Yerel Medyasına Yönelik Alan Araştırması, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:9, Sayı:19, 125-157.

  • Yücel, S. (1999). Yerel Basın, Medya Gücü ve Demokratik Kurumlar, İstanbul: Afa Yayınları.

  • Yaşin, C. (2009). Türkiye’de Yerel Basının Yapısal Özellikleri ve Üretim Koşulları, İletişim, 28: 115-152. İnternet ve diğer kaynaklar

  • Behar, H. (2016). Gazetelerin Geleceği, https://www.cnnturk.com/yazarlar/guncel/haymi-behar/gazetelerin- gelecegi (Erişim tarihi: 2 Haziran 2017).

  • Girgin, A. (2017). Gazeteciliğin Temel İlkeleri, http://atillagirgin.net/s/2170/i/gazeteciligin_temel_ilkeleri.pdf, (Erişim tarihi: 10 Ekim 2017).

  • Kara, H. (2015). Gazetelerin Geleceği,http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/394429/Gazetelerin_gelecegi_.html (Erişim tarihi: 10 Haziran, 2017).

  • Sayan, Ö. F. (2017). http://www.milliyet.com.tr/btk-baskani-sayan-ifsa-sitesi-olarak-ankara-yerelhaber- 2238852/ (Erişim tarihi: 25 Ağustos 2017).

  • http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24673 (Erimiş tarihi: 10 Ağustos 2017).http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=21543 (Erimiş tarihi: 10 Ağustos 2017). Basın İlan Kurumu 3 Mart 2016 tarihli görüşme mektubu

  • http://www.bik.gov.tr/turkiyedeki-gazete-ve-dergi-sayisi-azaliyor/ (Erişim tarihi: 30 Temmuz 2017).

  • http://www.bik.gov.tr/wp-content/uploads/2016/06/Eyl%C3%BCl-2017-Ayl%C4%B1k-Liste1.pdf (Erişim tarihi: 12 Eylül 2017).

  • http://www.bik.gov.tr/basin-ilan-kurumu-turkiyede-basin-calisanlari-istatistiklerini-acikladi/ (Erişim tarihi: 22 Eylül 2017).

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics