Kültürel Jeomorfoloji Çalışmalarına Bir Örnek: Kilistra Yöresi, Konya

Author:

Year-Number: 2023-118
Yayımlanma Tarihi: 2023-12-24 23:47:02.0
Language : Türkçe
Konu : Fiziki Coğrafya
Number of pages: 9617-9623
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Kültürel değişimin tarihsel yörüngede jeomorfolojiye entegre edilebilmesi, insan-çevre arayüzüne jeomorfoloji disiplininin yaklaşımıyla sorunlara katkı sağlanması kültürel jeomorfolojik tehlike ve risklere karşı “koruma” kavramının geliştirilmesine öncülük etmekte ve çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu nedenle tarih öncesi dönemden itibaren insan aktivitesinin söz konusu olduğu Konya İli Meram İlçesi doğusunda yer alan Kilistra (Gökyurt) yöresi örneğinde kültürel aktivite ve jeomorfoloji arasındaki etkileşimin irdelenmesi bu çalışmanın ikincil amacıdır.

Doğal ortamda insanın oluşturduğu kültürün bir sonucu olarak şekillendirdiği morfolojinin tanımlanması, araştırma metodolojisinin belirlenmesi, konu sınırlamasının yapılması, araştırma ilke ve yöntemlerinin belirlenmesi, disiplinlerarası yaklaşımının yorumlanması ile uygulamalı jeomorfolojide yeni bir disiplin olarak yerini almaktadır. Böylesi bir coğrafi alanın jeomorfolojik bileşenlerinin kültürel bir unsur olarak ele alınarak etkileşimlerinin incelendiği kültürel jeomorfoloji araştırmalarında kültürel jeomorfolojik unsurların, bir başka deyişle kültürel jeomorfositlerin değerlendirilmesi, yerşekillerinin kültürel boyutları üzerine seçimi ve bilimsel olarak doğrulanması yapılmaktadır. Bu çalışmada kültürel jeomorfoloji araştırmalarında kullanılan malzemeden başka uzaktan algılama verileri (uydu görüntüleri, SRTM vb.), büyük ölçekli topoğrafik ve tematik sayısal haritalar, jeokronolojik-jeomorfolojik evrim kesitleri, saha araştırma verileri de diğer yardımcı malzeme olarak kullanılmıştır.

Keywords

Abstract

The integration of cultural change into geomorphology in the historical trajectory, the ability to contribute to problems with the approach of the geomorphology discipline to the human-environment interface, lead to the development of the concept of "protection" against cultural geomorphological hazards and risks, and constitute the purpose of the study. For this reason, it is the secondary aim of this study to examine the interaction between cultural activity and geomorphology in the example of Kilistra (Gökyurt) region, located in the east of Meram, District of Konya, where human activity has been in question since the prehistoric period.

It takes its place as a new discipline in applied geomorphology with the definition of the morphology shaped as a result of the culture created by the human in the natural environment, the determination of the research methodology, the limitation of the subject, the determination of the research principles and methods, the interpretation of the interdisciplinary approach. In cultural geomorphology studies, in which the geomorphological components of such a geographical area are considered as a cultural element and their interactions are examined, the evaluation of cultural geomorphological elements, in other words, cultural geomorphocytes, the selection and scientific verification of landforms on their cultural dimensions are carried out. In this study, apart from the material used in cultural geomorphology studies, remote sensing data (satellite images, SRTM, etc.), large-scale topographic and thematic digital maps, geochronological-geomorphological evolution sections, field research data were used as other auxiliary materials.

Keywords