Sınıf Öğretmenlerinin Girişimcilikle İlgili Öğrenci, Öğretim Programı ve Kendilerine İlişkin Algı ve Deneyimlerine Yönelik Görüşleri

Author:

Year-Number: 2023-109
Yayımlanma Tarihi: 2023-03-28 19:59:17.0
Language : Türkçe
Konu : Sınıf Eğitimi
Number of pages: 6105-6123
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada, MEB na bağlı devlet ilkokulları ve özel ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin girişimcilikle ilgili olarak öğretim programı ve kendilerine ilişkin girişimcilik algı ve deneyimlerinin ortaya çıkarılması amaçlamıştır. Araştırma, temel nitel araştırma olarak desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı içerisinde Konya Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerinde özel ilkokullar ile devlet ilkokullarında öğretmenlik yapan 40 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Bu çalışmada örneklem belirlemede amaçlı örnekleme tekniklerinden kolay ulaşılabilir örnekleme tekniği kullanılmıştır. Veriler Google Formlar aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, betimsel analiz ve içerik analizi olarak analiz edilmiştir. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin; girişimcilikle ilgili deneyimlerinin girişimcilik becerilerini kazandırmada yeterli olmadığı; öğrencilerde girişimcilik becerilerinin geliştirilmesine yönelik sınıf öğretmenlerinin pedagojik desteğe ihtiyaç duydukları; ilkokulda girişimcilik eğitiminin yapısal ve kuramsal çerçevesine yönelik olarak; girişimcilik eğitimine ilişkin beceri ve değerlerin, kazanımların, süreçlerin, konuların, etkinliklerin ve değerlendirme sürecinin belirlenerek uygulamaya geçirilmesinin bir ihtiyacın ve sorunun ortadan kaldırılması adına gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

In this study, it was aimed to reveal the entrepreneurship perceptions and experiences of classroom teachers working in public primary schools and private primary schools affiliated to the Ministry of National Education. The research was designed as basic qualitative research. The study group of the research consists of 40 classroom teachers who teach in private primary schools and public primary schools in Konya Karatay, Meram and Selçuklu districts in the 2019-2020 academic year. In this study, easily accessible sampling technique, which is one of the purposeful sampling techniques, was used to determine the sample. Data was collected via Google Forms. The obtained data were analyzed as descriptive analysis and content analysis. In the research, classroom teachers; that their experience in entrepreneurship is not sufficient to gain entrepreneurial skills; that classroom teachers need pedagogical support for the development of entrepreneurship skills in students; for the structural and theoretical framework of entrepreneurship education in primary school; It has been concluded that it is necessary to identify and implement the skills and values, acquisitions, processes, subjects, activities and evaluation process related to entrepreneurship education in order to eliminate a need and problem.

Keywords