İlköğretimden Başlayarak Öğrencilere Verilen Sanat Eğitimi ve Sonuçları

Author :  

Year-Number: 2022-104
Yayımlanma Tarihi: 2022-12-02 20:01:50.0
Language : Türkçe
Konu : Diğer…
Number of pages: 3705-3709
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Sanat eğitiminde genel olarak toplumda yaşayan bireyler için bir sanat kültürünün oluşturulması zaman içerisinde bu kültürün geliştirilmesi ve klasik sanat düzeyine çıkarılarak bunun yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Bunun gerçekleşmesi yönünde okul öncesi eğitimden başlayarak, üniversite öğretimi sonuna kadar devam eden bir süreçtir. Eğitim görülen her aşamada sanat eğitimine yönelik yapılan etkinliklerde amaç; eğitim gören öğrencilerin yeteneklerini, tasarım yapabilme kabiliyeti ve yaratıcı ruhunu geliştirerek, sanatsal olarak gelişimlerini sağlamaktadırlar.

Özellikle örgün eğitimin temelini oluşturan okul öncesi dönemden başlayarak sanat dersleri ve bununla alakalı etkinliklerin yapılması ve en önemlisi de tasarımın yapılmasıdır. Sanat dersi eğitiminde, çocukların yeteneklerini doğru şekilde kullanması ve ortaya görsel bir ürün çıkarmasını sağlamak temel amaç olmalıdır. Bunu gerçekleştirmek için sınıf öğretmenlerinden tasarım ve resim öğretmenlerine kadar herkese sorumluluk düşmektedir. Bu bağlamda öğretmen adaylarının eğitim vermekle sorumlu oldukları kişilere yönelik, sanat eğitimlerinin gelişimi, bunun sürekliliğinin korunması ve sanat konusunda teknik ve yöntemler hakkında donanıma sahip olmaları sağlanmalıdır. Sanat eğitiminin verildiği eğitim kurumlarının işlevsel olması önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı eğitim sırasında öğrencilere yönelik sanat eğitimlerinin önemini ele alarak değerlendirmek ve akademik olarak önerilerde bulunmaktır.

Keywords

Abstract

In art education, it is aimed to create an art culture for the individuals living in the society in general, to develop this culture over time and to increase it to the level of classical art. To realize this, it is a process that starts from pre-school education and continues until the end of university education. The purpose of the activities for art education at every stage of education; They enable the students to develop artistically by developing their talents, design ability and creative spirit.Especially starting from the pre-school period, which forms the basis of formal education, art lessons and related activities are carried out, and most importantly, design. In art lesson education, the main purpose should be to ensure that children use their talents correctly and produce a visual product. In order to achieve this, everyone has a responsibility, from classroom teachers to design and painting teachers. In this context, it should be ensured that teacher candidates are equipped with the development of art education, the preservation of its continuity, and techniques and methods in art for the people they are responsible for teaching. It is important that the educational institutions where art education is given are functional. The aim of this research is to evaluate the importance of art education for students during education and to make academic suggestions.

Keywords


  • 1. Alakuş A.O. ve Mercin, L. (2009). Sanat Eğitimi ve Görsel Sanatlar Öğretimi, Pegem Yayınları, s. 16. Ankara.

  • 2. Aral, N. (1999). Sanat Eğitimi-Yaratıcılık Etkileşimi.Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, s 17-18.

  • 3. Avcı, Sati. (2000). 3-12 Yaş Arası Çocukların Sanat Eğitimi Üzerine Görüş ve Öneriler. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • 4. Büyükişleyen, M. Zahit. (1978). Sanat ve İş Eğitimi Metodu, Yaygın Yüksek Öğretim Kurumu Eğitim Enstitüleri, Ankara.

  • 5. Buyurgan, S. ve Buyurgan U. (2012). Sanat Eğitimi ve Öğretimi Eğitimin Her Kademesine Yönelik Yöntem ve Tekniklerle, Pegem Yayınları, s 13, Ankara.

  • 6. Dighe, J.,Calomiris, Z. ve Zutphen, C. V. (1998). Nurturingthe Language of Art in Children. YoungChildren, 53, s 4-9.

  • 7. Ertürk, M. (2013). İlköğretim II. Kademe Görsel Sanatlar Eğitimi Dersi Öğretim Programının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi, Anadolu Journal of Educational Sciences International, January, 3, s 78.

  • 8. Feeney, S.ve Moravcik, E. (1978). A Thing of Beauty: Aesthetic Development inYoungChildren. YoungChildren, September; 7, s 15.

  • 9. Konuk, Derya ve Konuk, Mustafa. (2009). Karaman Müzesinde Bulunan Yöresel Kirkitli Dokumaların Teknik ve Motif Özellikleri, Kalemişi Dergisi, 15, S 177.

  • 10. San, İnci. (1977). Sanatsal Yaratma ve Çocukta Yaratıcılık, Kırali Ofset.

  • 11. San, İ. (2004). Sanat ve Eğitim Yaratıcılık Temel Sanat Kuramları Sanat Eleştirisi Yaklaşımları, Ütopya Yayınevi, Ankara.

  • 12. Türe, Nazmiye, (2007). Eğitimde ve Öğretimde Bir Araç Olarak Görsel Sanatlar Eğitiminin Öğrencilere Sağladığı Katkılar, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı Resim-iş Öğretmenliği Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. Konya.

  • 13. Ülger, Kani, (2015). Sanat Eğitiminin Düşünce Becerileri Üzerine Etkisi, Milli Eğitim. 206, S 135.

  • 14. Ünver, Erdem, (2002). Sanat Eğitimi, Nobel Yayınevi, Ankara.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics