AFET VE ACİL DURUM TOPLANMA ALANI OLARAK BELİRLENEN PARKLARIN DEPREM PARKI OLABİLİRLİKLERİNİN AMASYA KENTİ ÖRNEĞİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Year-Number: 2021-81
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 1740-1755
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Kentlerde meydana gelen depremler sonucunda yapılar, insanlar ve çevre zarar görmektedir. Deprem sonrasında insanlar bulundukları yapılardan uzaklaşarak kentlerde yoğun yapılaşmanın içerisinde yer alan kentsel boşlukları, kamusal alanları, açık ve yeşil alanları tercih ederek bu alanlarda geçici olarak barınmaktadır. Bu alanlar afet sırasında ya da sonrasında toplanma alanı olarak kullanıldığı için bu alanların erişilebilirliğinin kolay olması, yeterli büyüklüğe sahip olması ve geçici barınmaya olanaklı olması gerekmektedir. Çalışmanın amacı 1. derece deprem bölgesinde yer alan Amasya kenti Merkez ilçesi için AFAD tarafından ‘AFET ve Acil Durum Toplanma Alanı’ olarak belirlenen 17 adet parkın deprem parkı olabilirliklerinin belirlenmesidir. Çalışma kapsamında; literatür taraması yapılmış, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının e-devlet üzerinden ‘Acil Toplanma Alanı Sorgulama’ sayfasından AFET ve acil durum toplanma alanı olarak belirlenen parklar tespit edilmiş, tespiti yapılan parkların deprem parkı parametreleri göz önünde bulundurularak deprem parkı olabilirlikleri sörvey çalışması ve alan analizi yapılarak yerinde incelenmiş, parkların mevcut kullanımları ve deprem sonrası kullanımları belirlenerek Amasya kenti Merkez ilçesi için deprem parkı önerisi getirilmiştir.

Keywords

Abstract

When earthquakes strike in cities, the buildings, the people, and the environment suffer from the damage. After an earthquake, the inhabitants distance themselves from their buildings and seek shelter temporarily in the empty lots, public spaces, and open green areas located within the dense urban sprawl. Since these places are to be used as gathering areas during or after a disaster, they should be easy to access, be of sufficient size, and be suitable for temporary accommodation. Seventeen parks designated as ‘Disaster and Emergency Meeting Areas’ were identified on the ‘Emergency Meeting Area Inquiry’ page of the Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD) via e-government. The aim of the study was to determine the possibility of these 17 parks being declared ‘Earthquake Parks’ for the Central District of Amasya City, which is located in a 1st Degree earthquake zone. The earthquake park parameters of the designated parks were taken into account and the earthquake park prospects were examined on-site by conducting a survey study and field analysis. Finally, the current uses of the parks and their post-earthquake uses were determined and an earthquake park proposal was made for the Central District of Amasya City.

Keywords