Sağlıkta Şiddetin Toplumsal Eğitim Boyutu

Author :  

Year-Number: 2024-Cilt 10 Sayı 12
Yayımlanma Tarihi: 2024-12-24 15:41:10.0
Language : Türkçe
Konu : Sağlık Yönetimi
Number of pages: 2491-2501
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada, Türkiye’de literatür taraması yapılmış tez ve proje çalışmaları incelenerek sağlıkta şiddetin toplumsal eğitim boyutu ile ilgili görüşlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Toplumlara verilen eğitimler genel yaşam düzeyinde ki tüm koşulları iyileştirdiği gibi sağlık hizmetlerinde de eğitim ile eş zamanlı olumlu farklar gözlemlenir. Toplumsal eğitimin, şiddetin azaltılması ve önlenmesi için önemli bir yol gösterici olduğu çeşitli çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Diğer araştırmalardan farklı olarak sağlıkta şiddetin toplumsal eğitim boyutu ile toplum içi hedef kesime bakış, eğitim ile sonuçlandırılan yaklaşımlar ve önleyici yaklaşım gibi farklı bakış açıları araştırılmıştır. Bu araştırma sağlık hizmetlerinde çalışanların ve toplumun sağlıkla ilgili şiddete karşı nasıl hareket edebileceklerini ve bu konuda nasıl destek sağlanabileceği ile ilgili sürdürülebilir stratejileri kapsar.
Toplumsal eğitim yaklaşımının sadece bireyler üzerinde ki etkisinin yanısıra toplumsal ve kültürel yaklaşım şekline dair etkili ve kapsamlı çözümleri geliştirmeye yönelik de katkısı olduğu görülmüştür. Sağlık hizmetlerinde yaşanan eşitsizlik ve güven sorunu teşkil eden durumların da toplumsal eğitim boyutuna değinilmesi ile en aza indirgeneceği düşünülmektedir. Toplum içerisinde ki farklı kesimlerinde eğitim ile farkındalık yaratılması eşitsizlik ve güvensizlik sonucu oluşan şiddet eğilimine çözüm olacaktır.

Keywords

Abstract

This research aims to reveal views on the social education dimension of violence in health by examining the theses and project studies that have been reviewed in the Turkish literature. Just as the training provided to societies improves all living conditions, positive differences are also observed in health services simultaneously with education. It has been proven by various studies that social education is an important guide for reducing and preventing violence. Unlike other studies, different perspectives such as the social education dimension of violence in health, the perspective on the target segment within society, approaches that result in education, and the preventive approach have been investigated. This research covers sustainable strategies on how healthcare workers and society can act against health-related violence and how to provide support in this regard.
It has been observed that the social education approach not only has an impact on individuals, but also contributes to developing effective and comprehensive solutions regarding the social and cultural approach. It is thought that the problems of inequality and trust in health services will be minimized by addressing the social education dimension. Raising awareness through education in different segments of society will be a solution to the tendency towards violence resulting from inequality and insecurity.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics