Blok Zinciri Teknolojisi Algısı Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma: Türkiye ve Pakistan Örneği

Author :  

Year-Number: 2024-Cilt 10 Sayı 7
Yayımlanma Tarihi: 2024-07-24 18:42:07.0
Language : İngilizce
Konu : Yönetim Bilişim Sistemleri
Number of pages: 1157-1173
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Başlangıçta kripto para birimi için geliştirilen blok zinciri, finansal hizmetlere, tedarik zinciri yönetimine, sağlık hizmetlerine, gayrimenkule, kimlik doğrulamaya ve diğer birçok sektöre uzanan uygulamalarla çok yönlü bir araca dönüşmüştür. Kuruluşlar, blok zinciri teknolojisiyle müşteri hizmetlerini önemli ölçüde iyileştirebilir, operasyonel maliyetleri azaltabilir ve süreçleri geliştirebilir. Bu merkezi olmayan teknoloji, finansal sektörün çok ötesinde etkileri olacak şekilde verilerin yönetilme, işlemlerin yapılmasını ve varlıkların takip edilme şeklini temelden değiştirmektedir.

Bu çalışma, blok zinciri teknolojisinin Türkiye ve Pakistan'daki çeşitli sektörlerdeki çok yönlü etkisini araştırmakta ve iş operasyonlarında şeffaflığı, güvenliği, verimliliği ve maliyet etkinliğini artırma potansiyeline odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı, blok zinciri teknolojisinin farklı kültürel ve ulusal bağlamlarda nasıl algılandığını ve uygulandığını sistematik olarak incelemek ve benimsenmesini etkileyen temel faktörleri belirlemektir. Bu araştırma, blok zinciri teknolojisinin Türkiye ve Pakistan'da etkin bir şekilde uygulanmasına ilişkin bilgiler sunarak çeşitli sektörlere ve topluma önemli faydalar sağlayabilir. Bu çalışma, etkisini ve kültürel farklılıklarını analiz ederek, yeniliği teşvik ederek, müşteri hizmetlerini iyileştirerek, maliyetleri düşürerek ve çeşitli sektör ve kültürel ortamlarda operasyonel verimliliği artırarak güvenli, verimli blok zinciri süreçlerini benimseme konusunda çeşitli sektörlere rehberlik etmektedir.

Metodoloji, 26 maddeden ve 5 alt boyuttan oluşan bir algı ölçeğinden oluşan bir anketin uygulanmasını içermektedir: Kaliteli Müşteri Hizmetleri, Azaltılmış Maliyet, Verimlilik ve Güvenlik, Güvenli Havale ve Mevzuata Uygunluk. Veriler Bağımsız Örnek T-Testi ve Varyans Analizi (ANOVA) yöntemleriyle analiz edilerek blok zinciri entegrasyonu süreçleri ve iş operasyonları üzerindeki algılanan etkileri ortaya çıkarıldı. Bulgular, iki ülke arasında istatistiksel olarak anlamlı algı farklılıkları olduğunu göstermektedir.

Keywords

Abstract

Blockchain, originally developed for cryptocurrency, has evolved into a versatile tool with applications extending into financial services, supply chain management, healthcare, real estate, identity verification and many other sectors. By blockchain technology, organizations can significantly improve customer services, reduce operational costs, and streamline processes. This decentralized technology is fundamentally altering how data is managed, transactions are processed, and assets are tracked, with implications far beyond the financial sector.

This study explores the multifaceted impact of blockchain technology across various industries in Türkiye and Pakistan, focusing on its potential to enhance transparency, security, efficiency, and cost-effectiveness in business operations. The aim of the research is to systematically examine how blockchain is perceived and implemented across different cultural and national contexts, identifying key factors that influence its adoption. This research can significantly benefit various sectors and the community by providing insights into the effective implementation of blockchain technology in Türkiye and Pakistan. This study guides various sectors in adopting secure, efficient blockchain processes by analyzing its impact and cultural differences, driving innovation, improving customer services, reducing costs, and enhancing operational efficiency in various sector and cultural settings.

The methodology involves administering a questionnaire formed by a perception scale with 26 items and 5 subdimensions: Quality Customer Services, Reduced Cost, Efficiency and Security, Secure Remittance, and Regulatory Compliance. Data were analyzed using Independent Sample T-Test and Analysis of Variance (ANOVA) to uncover patterns of blockchain integration and its perceived impacts on business operations. Findings suggest statistically significant perceptions differences between two countries.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics