1950 SEÇİMLERİ ÖNCESİNDE CHP’NİN TAŞRADA KAMUOYU YARATMA ÇABALARINA BİR ÖRNEK: TRABZON GAZETESİ

Author :  

Year-Number: 2021-90
Language : null
Konu :
Number of pages: 4979-4986
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

7 Ocak 1946’da Demokrat Parti’nin kuruluşu Türk siyasi hayatında yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülmüştür. Arkasına geniş bir halk kitlesinin desteğini alan DP’nin iktidara gelme ihtimali Cumhuriyet Halk Partisi’ni yeni bazı hamleler yapmaya sevk etmiştir. Bu hamlelerden biri de Partinin ideolojisine bağlı yeni gazeteler çıkarılmasıdır. Böylece bilhassa taşrada etkili olan muhalefetin gücü kırılacak ve 1946 sonrasında erozyona uğrayan Partinin imajı tekrar yükseltilecekti. CHP’nin bu tarz bir politikaya yönelmesinin nedenlerinden biri de daha önceden CHP’ye sadık bazı gazetelerin bilhassa 1946 seçimlerinin ardından DP yanlısı yayın yapmaya başlamasından ileri geliyordu. Bu kapsamda harekete geçen CHP Genel Merkezi, taşrada yeni gazeteler çıkarılmasını sağlamış ve gazetelere para ve kâğıt yardımı yapılmıştır. Söz konusu destek ve yardımlar sayesinde 1946 seçimlerinin hemen öncesinde Trabzon’da da bir gazete çıkarılmıştır. Bu çalışmada CHP’nin taşrada kamuoyu yaratarak, o sırada kaybetmek üzere olduğu halk desteğini geri alma çabalarına örnek teşkil edecek olan Trabzon Gazetesi’nin yayın hayatına başlama süreci ele alınmıştır.

Keywords

Abstract

Establishing the Democratic Party in January 7th, 1946 was seen as a new beginning for Turkish political life. The possibility of the Democratic Party (DP) coming to power, which received the support of a large mass of people, prompted the Republican People's Party (CHP) to make some new moves. One of these moves was publishing new newspaper clung to the party’s ideology. Thus, the power of the opposition, which was effective especially in the provinces, would be broken and the image of the Party, which had been eroded after 1946, would be raised again. One of the reasons why the CHP turned to such a policy was that some newspapers that were loyal to the CHP began to publish pro-DP publications, especially after the 1946 elections. The CHP Headquarters, which took action in this context, ensured the publication of new newspapers in the provinces and provided money and paper aid to the newspapers. By courtesy of the support and aid in question, a newspaper was published in Trabzon just before the 1946 elections. In this study, the process of starting the publication life of Trabzon Newspaper, which would set an example for the CHP's efforts to create public opinion in the provinces and to regain the public support that it was about to lose at that time, is discussed.

Keywords


  • Başkaya, M. (2021). “1950 Seçimleri Öncesinde CHP’nin Taşrada Kamuoyu Yaratma Çabalarına Bir Örnek: Trabzon Gazetesi”

  • International Social Sciences Studies Journal, (e-ISSN:2587-1587) Vol:7, Issue:90; pp:4979-4986 1950 SEÇİMLERİ ÖNCESİNDE CHP’NİN TAŞRADA KAMUOYU YARATMA ÇABALARINA BİR ÖRNEK: TRABZON GAZETESİ An Example for Struggles of Republican People's Party (CHP) to Mold Public Opinion before 1950 Elections: Trabzon Newspaper Doç. Dr. Muzaffer BAŞKAYA Trabzon Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi / Türkçe ve Sosyal Bilgiler Bölümü, Trabzon/Türkiye ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-4593-0979 ÖZET 7 Ocak 1946’da Demokrat Parti’nin kuruluşu Türk siyasi hayatında yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülmüştür. Arkasına geniş bir halk kitlesinin desteğini alan DP’nin iktidara gelme ihtimali Cumhuriyet Halk Partisi’ni yeni bazı hamleler yapmaya sevk etmiştir. Bu hamlelerden biri de Partinin ideolojisine bağlı yeni gazeteler çıkarılmasıdır. Böylece bilhassa taşrada etkili olan muhalefetin gücü kırılacak ve 1946 sonrasında erozyona uğrayan Partinin imajı tekrar yükseltilecekti. CHP’nin bu tarz bir politikaya yönelmesinin nedenlerinden biri de daha önceden CHP’ye sadık bazı gazetelerin bilhassa 1946 seçimlerinin ardından DP yanlısı yayın yapmaya başlamasından ileri geliyordu. Bu kapsamda harekete geçen CHP Genel Merkezi, taşrada yeni gazeteler çıkarılmasını sağlamış ve gazetelere para ve kâğıt yardımı yapılmıştır. Söz konusu destek ve yardımlar sayesinde 1946 seçimlerinin hemen öncesinde Trabzon’da da bir gazete çıkarılmıştır. Bu çalışmada CHP’nin taşrada kamuoyu yaratarak, o sırada kaybetmek üzere olduğu halk desteğini geri alma çabalarına örnek teşkil edecek olan Trabzon Gazetesi’nin yayın hayatına başlama süreci ele alınmıştır. Anahtar Kelimeler: CHP, Basın, Seçimler, Muhalefet, Para Yardımı, Siyasi Mücadele ABSTRACT

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics