EROL GÜNGÖR’E GÖRE BATI KARŞISINDA İSLAM DÜNYASI VE ORTADOĞU ÜLKELERİ

Author :  

Year-Number: 2018-23
Language : null
Konu :
Number of pages: 4427-4438
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

20. yüzyılın önemli Türk fikir insanı, entelektüel ve aydınlarından birisi olan Erol Güngör kısa süren ömrüne rağmen geride her biri ayrı öneme sahip çok önemli eserler bırakmıştır. Bunlardan birisi de “İslamın Bugünkü Meseleleri” adlı çalışmasıdır. İlk baskısı 1981 yılında yapılan bu eserde, İslam dünyasının ilmi ve siyasi yapısını, kültürel gelişmesini ve içinde bulunduğu sosyal durumunu bir yandan tarihi inceleme metodunu, diğer yandan İslam dünyasının 20. yüzyıldaki ilmi ve sosyal seviyesindeki verileri kullanarak ve onları inceleyerek tahlil etmiştir. Tahlilleri günümüze ışık tutacak niteliktedir ve diğer eserleri gibi, bu çalışması da güncelliğini ve önemini muhafaza etmektedir. Çağımıza hâkim olan Batı dünyası ve onun temsil ettiği medeniyet karşısında İslam Dünyası ve ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkeleri gelenekçi topluluklar arasında yer alırken giderek Batı modeli anlayışında gelişme göstermiştir. Bütün gelenekçi toplumlar gibi İslam ülkelerinde de Batı modeline nasıl geçileceği konusu uzun süre tartışılmıştır. Güngör’e göre İslam’ın temellerine dönme hareketi milli sınırları aşmıştır. Bu hareket çok merkezli olarak gelişmiştir ve öyle devam etmektedir. Batılıların ve Ortadoğu’daki bazı çevrelerin yanlış teşhislerinden dolayı yeni bir olay gibi görünse de aslında köklerine dönme hareketidir ve öylece gelişme gösterme eğilimindedir. Çalışmamız Güngör’ün söz konusu eserinin ışığında İslam dünyası, özelde Ortadoğu’nun durumunu, tarihi süreç ve günümüz olaylarını sosyal yönden tahlil etmeyi hedeflemektedir.

Keywords

Abstract

Erol Güngör, one of the important Turkish intellectuals of the twentieth century, left behind important works with separate prescriptions, despite his short life span. One of them is the work of "Today's Issues of Islam". His first work, published in 1981, shows the scientific and political structure of the Islamic world, its cultural development and its social situation. On the one hand, he examines them using the method of historical investigation as analyzed by Ibn Haldun and on the other hand using the information in the Islamic world at the scientific and social level of the twentieth century. His assays are shedding light on day-to-day and, like other works, this work is also updated and important. While the Islamic world and the Middle East countries were among the traditionalist societies in the face of the Western world that dominated our age and the civilization it represents, it has gradually developed in the understanding of the Western model. As in all traditionalist societies, the issue of how to move to the Western model in Islamic countries was discussed for a long time. According to Güngör, the movement to return to the foundations of Islam exceeded national borders. This movement has developed as a multi-centered and been continuing so on. Although it may seem like a new event due to misunderstandings of Westerners and some circles in the Middle East, it is actually a movement to return to its roots, and it tends to show improvement so. This assay aims to analyze the Islamic world in particular the situation of the Middle East, historical process and present events from the social side in the light of Güngör's work.

Keywords


  • Gazzali, Tehafüt el Felasife (terc. Bekir Karlığa, 1981), Çağrı Yayınları, İstanbul.

  • Gazzali, Tehafüt el Felasife (terc. Bekir Karlığa, 1981), Çağrı Yayınları, İstanbul.Güngör, Erol (1998), İslam Tasavvufunun Meseleleri, Ötüken Neşriyat, İstanbul.Güngör, Erol. (2000), İslamın Bugünkü Meseleleri, Ötüken Neşriyat, İstanbul.Güngör, Erol (2006), Türk Kültürü ve Milliyetçilik, Ötüken Neşriyat, İstanbul.

  • Güngör, Şeyma. (1996), “Güngör Erol”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (TDV), C.14, ss:305- 307, İstanbul.

  • Hazard, Paul. (1973), Batı Düşüncesindeki Büyük Değişme, (Terc. Erol Güngör), Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı Yayını, Ankara.

  • Kafesoğlu, İbrahim (1984), Türk Milli Kültürü, Boğaziçi Yayınları, İstanbul.

  • Keklik, Nihat. (1978), Felsefe- Mukayeseli Temel Bilgiler ve Kaynaklar, Çağrı Yayını, İstanbul. Rose, Eric. https://evrimagaci.org/photo/tr/galileo-galilei-neden-yargilandi/1.05.2018.

  • Yıldırım, Kazım (2011), Felsefe: Kavramlar-Tarihçe-Alanlar-Problemler, Yurt Renkleri Yayını, Ankara. www.nkfu.com/nikolaj-kopernik-ve-sistemi-hakkinda-bilgi/e.t: 1.05.2018

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics