SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME MODELİNDE DAVRANIŞSAL İKTİSADIN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2018-21
Language : null
Konu :
Number of pages: 3287-3301
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Ekonomik büyüme ve kalkınma, farklı gelişmişlik düzeyine sahip ülkeler için önemlidir. Ekonomik Büyüme, GSMH'daki gerçek artışı gösteren bir kavramdır. Ekonomik büyüme ve kalkınma gelişmekte olan ülkelerde çok önemlidir.. Ekonomik büyüme de insan faktörü göz ardı edilmemelidir. Ekonominin sürdürülebilir olması çevresel, ekonomik ve sosyal süreçte kalkınmışlık seviyesini gösterir. Bu anlayış, temelde insana önem veren, sürdürülebilir kalkınma kavramını ortaya çıkarmıştır. İktisat ve psikoloji biliminin temelinde insanın olduğunu görürüz. Bu kapsamda, davranışsal iktisatla bireylerin iktisadi davranışları incelemek iktisat alanında kuramsal ve daha iyi iktisadi politikalar geliştirilebilir. Bu çalışmanın amacı genel bir değerlendirmedir. Bu çalışmanın ana konusu ise büyümede insan faktörü ve davranışsal iktisadın etkisi olmuştur.

Keywords

Abstract

Economic growth and development are important for countries with different growth levels. Economic Growth is a concept that shows the real increase in the GNP. Economic growth and development are very important in developing countries.. The human factor should not be ignored in economic growth. The sustainability of the economy indicates the degree of development in the environmental, economic and social processes. This understanding has revealed the concept of sustainable development, which basically cares for people. We see that human being is the basis of science of economics and psychology. In this context, theoretical and better economic policies can be developed in the field of economics by examining the economic behavior of individuals with behavioral economics. The aim of this study is an general assessment. The main theme of this study was the growth of human factor and the effect of behavioral economics.

Keywords


  • Durman M., Önder, H. (2015). Ekin Basın Yayım Dağıtım, Bursa.

  • Durman M., Önder, H. (2015). Ekin Basın Yayım Dağıtım, Bursa.

  • Gürlük S.(2001). “Dünyada Ve Türkiye'de Kırsal Kalkınma Politikaları Ve Sürdürülebilir Kalkınma”, Cilt: 9 Sayı: 4 , Aralık.

  • Kaya, A. ,A. (1998), Büyüme Teorileri, Eskişehir.

  • Kucuker, C. (2003). Türkiye Iktisat Kongresi Büyüme Stratejileri Çalışma Grubu, Discussion Paper. Turkish Economic Association, No: 2003/5

  • Özdemir, O. (2002). “Durgun Durum Büyümeden İçsel Büyümeye”, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 3, Sayı 1, ss. 1-16.

  • Parasız, İ. (1997), Modern Büyüme Teorileri-Dinamik Makro Ekonomiye Giriş, Ezgi Yayınevi, Bursa. Seyidoğlu, H.(2006). İktisat Biliminin Temelleri, İstanbul, Güzem Can Yayınları No:21.

  • Soydal, H.(2010). Yeni Ekonomi: Kuantum-Nöroekonomi, 1. Baskı, Palet Yayınları, Konya. Turan, T.(2008). İktisadi Büyüme Teorisine Giriş, , Yalın Yayıncılık, İstanbul.

  • Unay, C. (1983). Makro Ekonomi, 3. Basım, Akademi Yayınları, Bursa, , s. 248. Ünsal, E.M. (2007), İktisadi Büyüme, İmaj Yayıncılık, Ankara.

  • Demir, O.,Üzümcü, A., Duran, S.(2006). İçsel Büyümede İçselleşme Süreçleri: Türkiye Örneği,D.E.Ü.İ.İ.B.F. Dergisi Cilt:21 Sayı:1, Yıl:2006, ss: 27-46, http://dergipark.gov.tr/download/article- file/211268.

  • Ercan,N.Y. (2000). . İçsel Büyüme Teorisi Genel Bir Bakış, s.129, http://www.kalkinma.gov.tr/Documents/ercanny.pdf

  • Tosun, E.K. “Sürdürülebilirlik Olgusu ve Kentsel Yapıya Etkileri”, Paradoks, 2009,

  • UN, “Report of the World Commission on Environment and Development: Our Common Future”, http://www.un-documents.net/ocf-02.htm#I, (18.11.2010).

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics