Turizmde Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Ailelerinin Turizm Endüstrisinden Beklentileri

Author :  

Year-Number: 2019-52
Language : null
Konu :
Number of pages: 7133-7140
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Eğitim ve öğretim, insanların hayatlarında çok önemli bir yer tutmaktadır. Alınan eğitim sonucunda insanlar mesleklerini seçmektedirler. Yapılan tercihler ve sonuçları ise beklentilerin test edilebildiği aşamadır. Emek yoğun turizm endüstrisinde eğitim ve öğretimin önemi gün geçtikçe önemini arttırmaktadır. Bu bağlamda öğrenciler aldıkları eğitim ve öğretim sonucunda kariyerlerine başlamakta ve beklentilerini değerlendirmektedirler. Bunun yanında onları yetiştiren ve yaşamlarının tüm aşamalarında bulunan ailelerinin de beklentileri önem arz etmektedir. Araştırmada Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Turizm Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin ailelerinin turizm endüstrisinden beklentilerinin ortaya çıkarılması amacıyla 103 kişiye nicel veri yöntemlerinden anket tekniği uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ailelerin mesleki beklenti, iş bulabilme, sosyal ilişkiler ve çalışma ortamı ve kariyer boyutlarında bazı demografik değişkenlere göre farklılıklar tespit edilmiştir. Gastronomi gibi turizm eğitimi anlamında yeni sayılabilecek bölümlerde çocukları eğitim ve öğretim gören ailelerin iş bulabilme noktasında olumlu düşündükleri tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

Education have very important place in people's lives. That way people choose their profession. The preferences and results are the stages where the expectations can be tested. The importance of teaching and education in the labor intensive tourism industry is increasing day by day. In this context, students begin their careers and evaluate their expectations as a result of the education they take. Besides, the expectations of their families who raise them and live in all stages of their lives are important. In order to reveal the expectations of the families of the first year students of the Tourism Faculty of Sakarya University of Applied Sciences, the survey technique was applied to 103 people by using quantitative research methods. According to the results of the study, there were some differences according to some demographic variables in terms of professional expectation, finding a job, social relations and working environment and career dimensions of the families. It is determined that families who study children in sections that can be considered new in terms of tourism education such as gastronomy, think positively at the point of finding a job.

Keywords


  • Aymankuy, Y. ve Aymankuy, Ş. (2013). Turizm İşletmeciliği Eğitimi Alan Öğrencilerin Turizm

  • Aymankuy, Y. ve Aymankuy, Ş. (2013). Turizm İşletmeciliği Eğitimi Alan Öğrencilerin TurizmSektöründeki İstihdamla İlgili Görüşleri Ve Sektördeki Kariyer Beklentileri (Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu Örneği), Akademik Bakış Dergisi, Sayı 35.

  • Can, A. (2014). SPSS ile Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi, 3. Baskı, Pegem Akademi: Ankara.

  • Coşkun, R., Altunışık, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı, 8. Baskı, Sakarya Yayıncılık: Sakarya.

  • Cristou, S. Evangelos (1999). Hospitality Management Education in Greece An Exploratory Study, Tourism Management, 20, 683-691.

  • Dinçer, İ. F., Akova, O. ve Kaya, F. (2013). Meslek Yüksekokulu Turizm Ve Otel İşletmeciliğiProgramı Öğrencilerinin Kariyer Planlaması Üzerine Bir Araştırma: İstanbul Üniversitesi Ve Gümüşhane Üniversitesi Örneği, 3.Uluslararası Meslek Yüksekokulu Sempozyumu, 42-56.

  • Ehtiyar, R., Üngören, E. (2008). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Umutsuzluk ve Kaygı Seviyeleriİle Eğitime Yönelik Tutumları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(4): 159-181.

  • Jugmohan, S. N. (2010). Curriculum responsiveness in Tourism programmes, Journal of Independent Teaching and Learning, 5: 34-41.

  • Kokt, D. ve Strydom, J. A. (2014). Reflecting on Industry and Student Expectations For Working inThe Tourism and Hospitality Industry: A Case Study, South African Journal for Research in Sport, Physical Education and Recreation, 36(1), 119-130.

  • Korukoğlu, A. (2003). Üniversite Öğrencilerinin Eğitimden Beklentileri “Ege Üniversitesi İ.İ.B.F.Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı 1, Cilt 8, 79- 89.

  • Richardson, S. (2010). Tourism and Hospitality Students’ Perceptions of a Career in the Industry: AComparison of Domestic (Australian) Students and International Students Studying in Australia, Journal of Hospitality and Tourism Management, 17: 1-11.

  • Roney, A. S., Öztin, P. (2007). Career Perceptions of Undergraduate Tourism Students: A Case Study in Turkey, Journal of Hospitality, Leisure, Sport and Tourism Education, Sayı 1, Cilt 6: 4-17.

  • Şengel, Ü., Genç, G. ve Zengin, B. (2018). Turizm Öğrencileri ve Turizm İşletmelerinin BirbirlerindenBeklentileri Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz: Sakarya Örneği, III. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu, İskenderun.

  • Türker, N., Uçar, M. ve Ateş, A. M. (2016). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Turizm SektörüAlgıları: Karabük Üniversitesi Öğrencileri Üzerine bir Araştırma, KÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 2, Cilt 6: 311-333.

  • Ulama, Ş., Batman, O. ve Ulama, H. (2015). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan ÖğrencilerinKariyer Algılamalarına Yönelik Bir Araştırma: Sakarya Üniversitesi Örneği, Bartın Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt 6, Sayı 12.

  • Üngören, E. ve Ehtiyar, R. (2009). Türk ve Alman Öğrencilerin Umutsuzluk DüzeylerininKarşılaştırılması ve Umutsuzluk Düzeylerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Turizm Eğitimi Alan Öğrenciler Üzerinde Bir Araştırma, Journal of Yasar University, 4(14): 2093-2127.

  • WEB-1. TDK. (Erişim Tarihi: 20.12.2018)http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5c1b74328cf8e3.75255782.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics