Eğitim Kurumlarında Örgütsel Etik Kültür Ve Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi: Erzurum İli Örneği

Author :  

Year-Number: 2019-48
Language : null
Konu :
Number of pages: 6091-6099
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Günümüz dünyasının iki önemli getirisi bulunmaktadır. Birincisi değerlerin kaybolması korkusuyla öneminin gün geçtikçe artmasıyla her alan ve platformda adından sıklıkla bahsettiren etik kavramı, ikincisi ise yaşam standartları, ülkelerin refah düzeyi ve ergonomi gibi birçok hayati unsuru geliştirmek amacı ile devamlı değişim ve gelişim süreci içinde olma olarak anlamlandırdığımız yenilikçilik kavramıdır. Bu kavramlar iş hayatında ve tüm örgütsel oluşumlarda da adından sıkça bahsettirmektedir. Bu sebeple yapılan bu çalışma da örgütsel etik kültür ve örgütsel yeniliğin birbiri üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Erzurum ili İl Milli Eğitim müdürlüğüne bağlı biri özel biri devlet olmak üzere iki lisede öğrenci ve öğretmenler ile anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulguların analizi neticesinde örgütsel yenilik ile örgütsel etik kültür arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Veriler uluslararası ölçekteki yayın organlarının taranması neticesinde belirlenen ölçeklerin uyarlanması ile elde edilen ölçeklerle elde edilmiştir. Uyarlama yolu ile edinilen ölçekler ulusal literatürde ilk kez kullanılmıştır. Milli eğitim örgütleri için uygulama önerileri geliştirilirken, alan yazını için ise katkı sağlayıcı, önemli sonuçlar elde edilmiştir. Araştırma örnekleminde bir özel ve bir devlet lisesi karşılaştırması yapılmıştır. Bu sayede eğitim alanında hizmet veren hem özel hem devlet kurumlarının mevcut durum da noksanlıklarının tespiti neticesinde alınması gereken önlemler hususunda farkındalık oluşturması açısından da çeşitli katkılar sağlanacaktır.

Keywords

Abstract

There are two significant advantages of today’s world the first of which is the concept of ethics, frequently referred in every field and platform since it gains significance gradually with the fear of losing the values, the second of which is the concept of innovation, meant to be in the perpetual development and change process in order to improve many vital elements such as the living standards, the level of welfare and ergonomics of the countries. These concepts are highly spoken of in business life and also in organisational formations. Therefore this study aims to analyse the influence of organisational innovation and organisational ethic culture over each other. In parallel with this purpose, a questionnaire study was made with the students and teachers of two high schools, a public school and a private school, affiliated with Erzurum Provincial Directorate of National Education. The collected data were analysed through SPSS program. As a result of the analysis of the collected data, it was concluded that there were a positive and significant relationship between organisational ethic culture and organisational innovation. The scales were formed by adapting the data collected through analysing international media. The adapted scales were used in national literature for the first time. While developing practice suggestions for national education units, significant and contributive results were concluded for the body of literature. In the survey sample, a private school and a public school were compared. Thus various contributions will be made to create awareness on the measures determined as the consequences of incompleteness both in public and private schools.

Keywords


  • Aksay, K. (2011). Yenilikçilik Kültürünün Örgütsel Yenilikçilik Üzerine Etkisi: Konya İlinde Faaliyet Gösteren Özel Hastanelerde Bir Uygulama, (Doktora Tezi), Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

  • Avcı, U. (2009). “Öğrenme Yönelimliliğin Yenilik Performansı Üzerine Etkisi: Muğla Mermer Sektöründe Bir İnceleme”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 5(10) 121–138.

  • Aydın, İ. P. (2001). Yönetsel Mesleki ve Örgütsel Etik, (2. Baskı), Ankara: Pegem Yayıncılık.

  • Barker, A. (2001). Yenilikçiliğin Simyası, (Çev. Ahmet Kardam), İstanbul: Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası.

  • Başaran, B. E. (2004). Yönetimde İnsan İlişkileri Yönetsel Davranış, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

  • Bülbül, T. (2012 ). “Okullarda Yenilik Yönetimi Ölçeği’nin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması“, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, Educational Sciences: Theory & Practice 12 (1) • Kış/Winter, (ss.157-175)

  • Cevizci, A. (2013). Uygulamalı Etik, İstanbul: Say Yayınları.

  • Çelebi, N., Bayhan, G. (2008). “İlköğretimde Çalışan Öğretmenlerin Algılarına Göre Okul Yöneticilerinin Yaratıcılık Düzeylerinin Değerlendirilmesi”, Eğitim Bilimleri Dergisi, 79-97, dergipark.gov.tr.

  • Daştan, A.(2009). Etik Eğitiminin Muhasebe Eğitimindeki Yeri Ve Önemi, Marmara üniversitesi i.i.b.f dergisi, cilt 24 sayı:1 ss:281-311

  • Erdem, B., Gökdeniz, A., Mete, Ö. (2011). “Yenilikçilik ve İşletme Performansı İlişkisi: Antalya’da Etkinlik Gösteren 5 Yıldızlı Otel İşletmeleri Örneği”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26(2), 77-112.

  • Eryılmaz, B., Biricikoğlu, H. (Mayıs 2011). “Kamu Yönetiminde Hesap Verebilirlik ve Etik”, İş Ahlakı Dergisi, 4(5), 34.

  • Gül, H., Gökçe, H. (2008). “Örgütsel Etik ve Bileşenleri”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 13(1), (ss.377-389).

  • Kaptein, M., (2008) “Developing en Testing A Measure fort he Ethical Culture of Organizations: The Corporate Ethical Virtues Model” Journal of Organizational Behavior, 29, pp.923-947

  • Kılıç, S. (2013). Algılanan Örgütsel Etik İklim İle Üretkenlik Karşıtı İş Davranışları Arasındaki İlişkiler, (Doktora Tezi). Niğde.

  • Kırel, Ç. (2000). Örgütlerde Etik Davranışlar, Yönetimi ve Bir Uygulama Çalışması, Eskişehir: TC. Anadolu Üniversitesi Yay. Yayın No: 1211, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Yayınları Yayın No:

  • Oslo Manual, (2005). Guıdelines For Collecting And Interpreting İnnovation Data, OECD ve Eurostat Ortak Yayını.3. Baskı, OECD

  • Özkan, Ş., Gündoğdu, F., Emsen, S., Aksu, H., Başar, S. (2003). Kobilerde Girişimcilik – Yenilikçilik, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yayınları, Yayın No 929.

  • Richard L. Daft, (2015). “Örgüt Kuramları ve Tasarımını Anlamak”, (Çev.Ed. Ömür Timurcanday Özmen), Örgüt Kuramı ve Tasarımına Giriş, (Çev. Senay Yürür) Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık

  • Saruhan, S.C., Yıldız, M. L. (2009). Çağdaş Yönetim Bilimi, İstanbul: Beta Yayınları.

  • Schein, E. H. (1978). Örgüt Psikolojisi, Çev: Mustafa Tosun, Ankara: Doğan Basım Evi.

  • Şeşen, H. (2014). Örgütsel Davranış, (Editörler; Ünsal Sığrı, Sait Gürbüz), Örgüt Kültürü ( ss.596- 630)İstanbul: Beta Yayınları.

  • T.C. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Görevlileri Etik Rehberi, Ankara – 2017, S.11

  • Wang, C. L., Ahmed, P. K.,(2004), “The development and validtion of the organisational innovativeness construct using confirmatory factor analysis“, European Journal Of Innovation Management, cilt 7, sayı 4, (ss. 303-313).

  • Zerenler, M., Türker, N., Şahin, E. (2007). “Küresel Teknoloji, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) ve Yenilik İlişkisi”, 653-667, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, dergisosyalbil.selcuk.edu.tr,.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics