ÇALIŞAN HİLELERİ VE HİLE YAPAN ÇALIŞANLARIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ

Author :  

Year-Number: 2018-23
Language : null
Konu :
Number of pages: 4751-4757
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Ticaret anlayışındaki değişimler ve teknolojik gelişmeler işletmelerde yaşanan hilelerin niteliğini değiştirmiştir. Niteliği değişen bu hileler iş hayatında önemli bir sorun haline gelmiştir. İşletmelere verdiği zarar ve neden olduğu ekonomik kayıpların boyutu da her geçen gün artmıştır. Ayrıca itibar kaybına da neden olması yönüyle çalışan hileleri olarak isimlendirilen hileler, üzerinde durulmasını zorunlu kılan bir sorun haline gelmiştir. Sözünü ettiğimiz bu hileleri, gelenekselleşmiş yöntemler ile araştırmak, ortaya çıkarmak ve önleyebilmek daha da zor bir hale gelmiştir. Dolayısıyla bu çalışma ile etkisi önemli boyutlara ulaşan bir hile türü olan çalışan hileleri hakkında gerekli bilgiler vererek niteliksel olarak hilekâr profilini incelemek ve hangi özellikteki insanların bu tür hilelere yöneldiğinin tespiti amaçlanmıştır. Çünkü hileli eylemlerin önüne geçebilmek isteyen taraflar, hileyi ve hileye neden olan unsurları anlayıp bu doğrultuda gerekli tedbirler alarak istenilen sonuçlara ulaşabilirler.

Keywords

Abstract

Changes in the ways of trading and technological improvements have changed the characteristics of frauds. And this new types of fraud has become an important issue. The harms to companies and economical losses have increased day by day.Employee frauds causing loss of reputation have to be dwelled upon. Researching and finding out these frauds with traditional methods has become difficult. This study aims to inform about employee frauds as it becomes more and more harming, to analyse fraudulent employees and identifiying the characteristics of these people.Fraud can be avoided by understanding what fraud is and its causes followed by taken preventative actions.

Keywords


  • ACFE. (2018). Report to the Nation on Occupational Fraud and Abuse.

  • ACFE. (2018). Report to the Nation on Occupational Fraud and Abuse.

  • Akyel, N. (2009). Adli Muhasebecilik ve Türkiye’de Uygulanabilmesi İçin Altyapı Bileşenlerinin Mevcut Durumu, Değerlendirilmesi ve Öneriler. Doktora Tezi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • Bircan, N. G. (2013). Kar Amaçsız İşletmelerde Hile Denetimi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Bozkurt, N. (2009). İşletmelerin Kara Deliği:Hile, Çalışan Hileleri. İstanbul: Alfa Basım Yayın Dağıtım.

  • Çatıkkaş, Ö., & Çalış, Y. E. (2010). Hile Denetiminde Proaktif Yaklaşımlar. Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı 45, 146-156.

  • Çelik, A. (2007). Stok Hileleri Ve Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Kaya, U. (2005). Muhasebe Mesleğinde Adli Muhasebe Uzmanlığı ve Türkiye Açısından Gerekliliği. Muhasebe Bilim Dünyası, 48-55.

  • Öksüz, N. (2015). Üretim İşletmelerinde Çalışan Hilelerine Karşı Alınan Önlemler Üzerine Bir Araştırma: Antakya Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay.

  • Ramos, M. (2003). Auditors' Responsibility for Fraud Detection. Journal of Accountancy, 28-35.

  • TBMM. (2003). Bir Olgu Olarak Yolsuzluk: Nedenler, Etkiler, Çözüm Önerileri. Ankara: Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı.

  • Varıcı, İ. (2012). Hileli Finansal Raporlama Açısından Denetçinin Sorumluluğu:İMKB’de Faaliyet Gösterenİşletmelerin Denetim Raporlarının İncelenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi Sayı 5, 122-144.

  • Zager, L., Malis, S. S., & Novak, A. (2016). The Role and Responsibility of Auditors in Prevention and Detection of Fraudulent Financial Reporting. Procedia Economics And Finance, 693-700.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics