DİJİTAL ÇAĞDA KAMU YÖNETİMİ VE ETİK

Author :  

Year-Number: 2017-9
Language : null
Konu :
Number of pages: 912-925
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Yazının ortaya çıkmasına bağlı olarak bilginin saklanması, depolanması ve bir noktadan başka bir noktaya transferi bilginin değerini arttırmış ve etki alanı genişlemiştir. Özellikle Sanayi Devrimi’nin ardından gelen internetin bulunuşu ve küreselleşme sayesinde yaşanan dijital devrimin etkisiyle toplumlar büyük bir değişim ve dönüşüm geçirmekte ve ağ toplumu haline geçmektedirler. Toplumların belli dönemlerde bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma ve geliştirme becerileri kaderlerini büyük ölçüde etkilemekte ve bu teknolojilerin kullanım olanaklarına göre toplumlar, ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel alanlarda dünyadaki demokratik ve gelişmişlik endeksinde yerlerini almaktadırlar. Günümüzde kurumlar, etkin ve verimli bir yaşamı sürdürmek için önemli oranda veri ve bilgiye ihtiyaç duymakta, veri ve bilginin dijitalleşerek elektronik ürünlere dönüştürülmesi sayesinde yeni yönetim anlayışları ortaya çıkmaktadır. Kurumların örgüt yapıları değişmekte ve hiyerarşik yapıların yerini daha tarafsız, esnek ve daha bağımsız ağ tipi yönetimler almaktadır. Ancak, hızla artan bilginin sınır tanımazlığı yararları yanında toplumsal ve kültürel birçok felakete de yol açabilmektedir. Özellikle kamuda eşitsizlik, güven ve kişi mahremiyetinin zarar görmesi nedeniyle, kültürel ve kutsal yaşamın kuralları Dijital çağda sanal eylemler gerçekleştirildikçe değerini yitirmekte ve etik sorunlar ortaya çıkmaktadır. Sanal toplum için uygun etik ilkelerin geliştirilememesi, bu sorunların toplumda meydana getirdiği yıkım etkisini daha çok derinleştirmektedir. Bu çalışmada, Dijital çağda kamu yönetiminin etik bağlamında karşı karşıya bulunduğu olumlu veya olumsuz durumlar analiz edilmeye çalışılmıştır.

Keywords

Abstract

Depending on the appearance of the article, storing and transferring from one point to another has increased the value of the information and the domain has expanded. Especially after the Industrial Revolution, the interaction of digital revolution with internet and the globalization, the societies are undergoing a great transformation and become a network society. The ability to use and develop certain periods of societal skills of using and developing information and communication technologies greatly influences the fate and uses of these technologies in the economic, political, social and cultural spheres of society in the democratic and developmental indices of the world. In today's world, institutions need important data and information in order to maintain an efficient and productive life, digitalization of data and information reveals new management understandings. Organizations are changing organizational structures and using hierarchical structures more flexibly, more flexibly and more. However, the benefits of increasingly non-confidentiality of information are increasing in different fields many social and cultural cataclysms can also lead. In particular, inequality in the public is caused by the damage of trust and privacy. In the Digital era, virtual action loses value and raises ethical issues. The inability to develop appropriate ethical principles for the virtual society deepens the effect of these problems on society. In this study, ethical perspectives of public administration in the Digital age are positively or negatively related to the situation.

Keywords


  • Akdeniz, Y. (2016 ). İnternette Irkçılık (Çev: Özgür Bircan), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

  • Akdeniz, Y. (2016 ). İnternette Irkçılık (Çev: Özgür Bircan), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.Al, H. (2005). “Türk Kamu Yönetiminde Yolsuzlukla Mücadele: Geleneksel Bürokratik Yapı ve Yeni EtikDeğerler”, Siyasette ve Yönetimde Etik Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 18-19 Kasım 2005, Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 239-249.

  • Arcagök, M. Sait & Erüz, E. (2006). Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Sistemi, Maliye Hesap Uzmanları Derneği Yayınları, Ankara.

  • Avcı, M. (2014). “İdarenin Kamu Hizmeti Faaliyetlerinde Daralma ve Dönüşüm: Özelleştirme ve Regülasyon”, TAAD (Türkiye Adalet Akademisi Dergisi), 5 (16): 105-139.

  • Bauman, Z. (2014). Postmodern Etik, (Çev: Alev Türker), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.

  • Biçer, İ. (2009). “Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Etik Değerlerin Uygulanması, Kamu Etiği”, KamuEtiği Sempozyum Bildirileri 2, 25- 26 Mayıs, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Ankara, 689-698. Bruce, W. (Ed.) (2001). Classics of Administrative Ethics, Westview Press, Colorado.

  • Chatfield, T. (2012). Dijital Çağa Nasıl Uyum Sağlarız? (Çev: Levent Konca), Sel Yayıncılık, İstanbul.

  • Coleman, B. (2012). Hello Avatar- Dijital Neslin Yükselişi (Çev: Emrah Bilge), Mediacat Yayınları, İstanbul.Doğan, Kadir C. & Ustakara, F. (2013). “Kamuda Bir Yapılanma Dönüşümü Olarak E-Devlet ve E-Yönetişim İlişkisi Üzerine”, Küresel İktisat ve İşletme Çalışmaları Dergisi, 2 ( 3):1-12.

  • Dunleavy P.; Margetts H., Bastow, S. & Tinkler, J. (2006). “New Public Management Is Dead: Long LiveDigital-Era Governance”, Journal of Public Administration Research and Theory (JPART), 16 (3): 467-494, http://www.jstor.org/stable/3840393, 06-11-2017.

  • Dyck, Fons V. (2014). Yeni Nesil Reklamcılık: Dijital Çağ İçin Yeni Kurallar, (Çev: Volkan Eke), The Kitap Yayınları, İstanbul.

  • Eryılmaz, B. (2010). Kamu Yönetimi, Okutman Yayıncılık, Ankara.

  • Demirci, M & Genç, Fatma N. (2008). “Türkiye’de Kamu Reform Sürecinde Etik Yapılanma”, Amme İdaresi Dergisi, 41 (2): 43-58.

  • Gül, H. ve Gökçe, H. (2008). “Örgütsel Etik ve Bileşenleri”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 13 (1): 377-389.

  • Gül, Serdar K. (2008). “Kamu Yönetiminde ve Güvenlik Hizmetlerinde Hesap Verebilirlik”, Polis Bilimleri Dergisi, 10 (4): 71-94.

  • Handley, A. & Chapman, C.C. (2013). Dijital Çağda İçerik Yönetiminin Kuralları (Çev: Zeynep Kökkaya), Mediacat Yayınları, İstanbul.

  • Hughes, Owen E. (2013). Kamu İşletmeciliği ve Yönetimi. (Çev: Buğra Kalkan; Bahadır Akın &Şeyma Akın), Bigbang Yayınları, Ankara.

  • Jarvıs, J. (2012). E-Sosyal Toplum: Dijital Çağda Sosyal Medyanın İş ve Gündelik Hayata Etkisi. (Çev: Çağlar Kök), Mediacat Yayınları, İstanbul.

  • Jones, T. (2006), “The Governance and Accountability of Policing”, Handbook of Policing (Ed. Tim Newburn), Willan Publishing.

  • Kant, İ. (2003). Ethica Etik Üzerine Dersler (Çev: Oğuz Özügül,) Pencere Yayınları, İstanbul.

  • Kaplan, Ç. (2009). “Kamu Yönetiminde Etik ve Kamu Çalışanlarının Etik Kavramını Algılayışları”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(3): 343-355.

  • Karkın, N. (2012). “E-Katılım Kavramı ve Süreci: Kamu Siyasa Oluşum Sürecine Vatandaş Katkısının Olabilirliği”, Sosyoekonomi /Ocak-Haziran 2012 (1): 42-62.

  • Kaypak, Ş. (2009). “Küreselleşme Sürecinde E-Dönüşüm ve Belediyelere Yansıması”, Uluslararası 7. Bilgi,Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildiri Kitabı, 30 Ekim 1 Kasım 2009, (Ed: İ. Güran Yumuşak), Yalova ve İstanbul Üniversitesi, Yalova. 215-234.

  • Kaypak, Ş. (2010). “E-Dönüşüm Sürecinde E-Devlet Yapılanması ve Antakya Belediyesine Yansıması”, 8.Uluslararası Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi 28-31 Ekim 2010 Bildiriler Kitabı, (Ed: İ. Güran Yumuşak), İstanbul Üniversitesi, İstanbul, 257-272.

  • Kaypak, Ş. (2012). “Çevre Barışına Etiksel Bir Yaklaşım”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1), Bahar, 1-30.

  • Kesgin, A. (2009). “Etik Üstüne”, Dini Araştırmalar, XII (35): 143-160.

  • Koçak, O. & Kavi, E. (2011). Çalışma Hayatında Etik, Ekin Kitabevi Yayınları, Bursa.

  • Koçerber, S. (2008). “Dünya da ve Türkiye de Denetim Etiği”, Sayıştay Dergisi, (68) Ocak-Mart, 65-90. Kuçuradi, İ. (2011). Etik, Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları, Ankara.

  • Laudon, Kenneth C. & Laudon, Jane P. (2011). Yönetişim Bilişim Sistemleri- Dijital İşletmeyi Yönetme, (Çeviri Ed. Uğur Yozgat), Nobel Yayınları, Ankara.

  • Nohutçu A. & Balcı A. (2003). “Kamu Yönetiminin Yeni Perspektif ve Dinamizmi: Kamu’nunYönetilmesinden Kamu’nun Yönetmesi Anlayışına Doğru”, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar (Der: Asım Balcı & Ahmet Nohutçu), Seçkin Yayıncılık, Ankara.

  • Öktem, K. & Ömürgönülşen, U. (2005). “Kamu Yönetiminde Etik Çalışmalarına Yönelik Genel Bir ÇerçeveArayışı”, Siyasette ve Yönetimde II. Etik Sempozyumu 18-19 Kasım 2005, Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayını, Sakarya, 231-237.

  • Özdemir, M. (2008). “Kamu Yönetiminde Etik”, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (7): 179-195.

  • Özlem, D. (1997). Günümüzde Felsefe Disiplinleri, İnkılap Kitabevi, İstanbul.

  • Pieper, A. (2012). Etiğe Giriş (Çev: Veysel Atayman & Gönül Sezer), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.

  • Şahin, S. (2015). “Dijital Çağ ve Sanatta Yarattığı Dönüşümler”, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi Görünüm (1) Aralık, 38-50.

  • Turhan, Durmuş G. (2017). “Dijital Aktivizm”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler EnstitüsüTÜSİAD (2005), “Devlette Etikten Etik Devlete: Kamu Yönetiminde Etik - Kavramsal Çerçeve ve Uluslararası Uygulamalar”, TÜSİAD Yayınları, İstanbul.

  • Uzun, T. (2004). “Kamu Yönetiminde Etik Sorunlar, Yönetsel ve Siyasal Bozulma”, Avrupa Birliği Sürecinde Türkiye (Ed: Turgay Uzun & Serap Özen), Seçkin Yayınevi, Ankara.

  • Uzun, Y. (2011). “Kamu İdarelerinde Etik Yönetim”, Sayıştay Dergisi, (80), 33-56.

  • Yıldırım, U. & Öner, Ş. (2004). “Bilgi Toplumu Sürecinde Yerel Yönetimlerde Eğitim-BilişimTeknolojisinden Yararlanma: Türkiye’de E- Belediye Uygulamaları”, The Turkish Online Journal of Educational Technology (TOJET), 3 (1): 49-60.

  • Yıldız, M. (1999). “Yerel Yönetimde Yeni Bir Katılım Kanalı İnternet: ABD’de ve Türkiye’de Elektronik Kamu Bilgi Ağları”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, 8 (4): 144-156.

  • Yılmaz K & Horzum, B. (2005). “Küreselleşme, Bilgi Teknolojileri ve Üniversite”, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6 (10):103- 121.

  • Yılmaz, M. (2013). Modernden Postmoderne Sanat, Ütopya Yayınları, Ankara.

  • Yüksel, C. (2011). “Ülkemizde ve Dünyada Siyasette Etik Değerler”, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, 69 (1-2): 617-634.

  • http://sgb.kulturturizm.gov.tr/TR,15252/turkiyede-internet-kullanimi-yuzde-1750-artti.html, 08.10.2017. http://www.dijitalajanslar.com/internet-ve-sosyal-medya-kullanici-istatistikleri-2017/ 08.10.2017.

  • http://www.wikipedia.org. Avatar nedir? 10.10.2017.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics