JOURNAL OF INTELLECTUAL CAPITAL DERGİSİNDE ENTELEKTÜEL SERMAYE İLE İLGİLİ YAYINLANAN ÇALIŞMALAR ÜZERİNE BİR İÇERİK ANALİZİ (2010-2017)

Author :  

Year-Number: 2017-8
Language : null
Konu :
Number of pages: 497-508
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Entelektüel sermaye; işletmeler arası rekabetin giderek arttığı, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçildiği günümüz koşullarında işletmelerin en önemli rekabet araçlarından birisi haline gelmiştir. İşletmeler açısından önemli hale gelen entelektüel sermaye konusunun son yıllarda bir çok araştırmacı tarafından da yoğun bir şekilde ele alındığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı; Journal of Intellectual Capital dergisinde 2010-2017 yılları arasında “entelektüel sermaye” ile ilgili olarak yayınlanan çalışmaların içerik ve yazar analizlerini yapmaktır. Bu amaçla yapılan analizler sonucunda; 2010-2017 yılları arasında yayınlanan 247 çalışmada araştırma yöntemi olarak daha çok ampirik modeller kullanıldığı ve ampirik model kullanılan çalışmalarda da analiz yöntemi olarak regresyon analizinden yararlanıldığı görülmüştür. Araştırmacıların entelektüel sermaye konusunu çoğunlukla tüm unsurlarını kapsayacak şekilde “entelektüel sermaye” başlığı ile ele aldıkları, entelektüel sermayeyi unsurları bazında inceleyen daha az çalışmanın olduğu görülmüştür. Yapılan çalışmaların daha çok iki yazarlı olarak gerçekleştirildiği ve çalışmalara katkı sağlayan yazarların uzmanlık alanlarının da çoğunlukla iktisat, işletme ve yönetim bilimleri olduğu görülmüştür.

Keywords

Abstract

Intellectual capital has become one of the most important competition means of the companies in present conditions of where competition between companies is increased and it is crossed into information society from industrial society. It is seen that intellectual capital issue that became important in terms of companies in recent years has intensively come up by many researchers. The aim of this study is to make content and author analysis of the studies related to intellectual capital and published in Journal of Intellectual Capital between 2010 and 2017. According to the results, it is appeared that mostly empirical models are usedas research method in 247 studies that are published between 2010 and 2017 and regression analysis is seen in the studies that used empirical models. It is seen that researchers have come up intellectual capital issue in the manner that it mostly covers all its factors as “intellectual capital” title. The studies are mostly co-authored and the specialty of the authors that contributed to the studies are mostly economy, business and management sciences.

Keywords


  • Argüden, Y.(2005). Entelektüel Sermaye, ARGE Danışmanlık Yayınları, 1. Baskı, İstanbul.

  • Argüden, Y.(2005). Entelektüel Sermaye, ARGE Danışmanlık Yayınları, 1. Baskı, İstanbul.

  • Baş, M., Yangil, F. M. & Aygün, S. (2014). “Entelektüel Sermaye Alanında Yapılan Lisansüstü TezÇalışmalarına Yönelik Bir İçerik Analizi: 2002-2012 Dönemi”, Uluslar arası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, Cilt:10, Sayı:23, 207-226.

  • Bontis, N. (2000). “Assessing Knowledge Assets: A Review of the Models Used to Measure Intellectual Capital”. McMaster University, California.

  • Çıkrıkçı, M. & Daştan, A. (2002). “Entelektüel Sermayenin Temel Finansal Tablolar Aracılığıyla Sunulması”, Bankacılar Dergisi, Sayı: 43, 18-32.

  • Dönmez, A. & Erol, İ. (2016). “Entelektüel Sermayenin Ölçülmesi: VAIC™ Yöntemi Yardımıyla BISTSürdürülebilirlik Endeksi İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı:138, Kasım-Aralık, 27-56.

  • Eren, E. & Akpınar, S. (2004). “Yapısal Sermayenin İşletme Performansı Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması”, Doğuş Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 6, Sayı:22, 9-17.

  • Ersoy, A., Karausta, T., Karabacak, H. & Dönmez A. (2011). “1970-2008 Tarihleri Arasında SSCI’deYayınlanmış Bütçe Makaleleri Literatür Taraması”, Muhasebe ve Bilim Dünyası Dergisi, Cilt:13, Sayı:1, 35- 67.

  • Harrison, S. & Sullivan, P. H. (2000). “Profiting from Intellectual Capital: Learning from Leading Companies”, Journal of Intellectual Capital, Cilt: 1, Sayı: 1, 33-46.

  • Hormiga, E., Batista-Canino R.M. & Sanchez-Medina, A. (2010). The Role of Intellectual Capital in the Success of New Ventures, Springer Science Business Media, New York.

  • Görmüş, A. Ş. (2009). “Entelektüel Sermaye ve İnsan Kaynakları Yönetiminin Artan Önemi”, Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 11, Sayı:1, 57-75.

  • Güçlü, H. (2005). Entelektüel Sermayenin Finansal Tablolar Aracılığıyla Sunulması, Güçlü Danışmanlık, İstanbul.

  • Kandemir, T. (2008). “Entelektüel Sermaye Kavramı ve Tarihsel Gelişimi”, (Ed.Rıza AŞIKOĞLU), Entelektüel Sermaye: Kuram Gelişim ve Yeni Perspektifler, 23-36, Gazi Kitabevi, Ankara.

  • Karacan, S. (2004). “Entelektüel Sermaye ve Yönetimi”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 69.

  • Kerimov, R. (2011). “Entelektüel Sermayenin Ölçülmesi, Raporlanması ve İşletme Performasına Etkisi: Örnek Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • Kurt, M. (2008). “Entelektüel Sermayenin Temel Unsurları ”, (Ed.Rıza AŞIKOĞLU), Entelektüel Sermaye: Kuram Gelişim ve Yeni Perspektifler, 37-52, Gazi Kitabevi, Ankara.

  • Yelkikalan, N. & Aydın, E. (2003-2004). “Aile Şirketlerinde Profesyonelleşmeyi Yönlendiren Bir Dinamik: Entelektüel Sermaye Birikimi”, Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt:1, Sayı:1-2, 131-140.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics