REPRESENTATION OF CULTURAL HERITAGE THROUGH ARTS AND DESIGN: ARKAS ART CENTER AND ARKAS MARITIME HISTORY CENTER EXAMPLES

Author:

Year-Number: 2021-91
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 5367-5374
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu bildiri, Arkas firmasının sanatta sergilediği tarihi ve kültürel izleri ve sosyal sorumluluk kimliğinin grafik tasarım ürünleri üzerinden temsilini araştırmaktadır. Arkas, 1902 yılından bu yana varlığını sürdüren ve şu anda acentelik hizmetleri, gemi işletmeciliği, liman işletmeciliği, deniz, kara, demiryolu ve hava taşımacılığını ana alanlar olarak birleştiren bir şirkettir. Kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında İzmir'de Arkas Sanat Merkezi, Arkas Denizcilik Tarihi Merkezi ve Arkas Trio bulunmaktadır. İzmir'in coğrafi konumu, sosyo-kültürel yapısı ve tarihi dönemleri yerli ve yabancı sanatçılar (özellikle Avrupalı sanatçılar) tarafından her zaman sanatta kullanılmıştır. Şirketin sanat koleksiyonları ve tarihi unsurlar yıl boyunca periyodik olarak sergilenmektedir. Bu çalışmada, bir mirasın ve sanatın görünürlüğü ve sahnelenmesi ile ilgili olarak Arkas Sanat Merkezi ve Arkas Denizcilik Tarihi Merkezi'nde düzenlenen sergiler ve koleksiyonlar incelenecektir. Şirketin sosyal sorumluluğu, organizasyonun bir kimlik unsuru olmuştur. Bu kapsamda sergi mekanına ait grafik tasarım ürünleri (kurumsal kimlik, afiş), etkinlik bilgileri betimsel yöntemle analiz edilecektir. Grafik tasarım ürünleri Arkas, Arkas Sanat Merkezi ve Arkas Denizcilik Tarihi Merkezi'nin internet sitesinden temin edilmektedir. Sergi ve sergi mekanlarının grafik tasarım ürünleri, bütünlük açısından önemlidir. Tarihi dönemlerin, bir kentin kültürel izlerinin yansımaları olan sergilerin temaları genel olarak İzmir, panoramik kent manzaraları, Avrupa ülkeleriyle ilişkiler, denizcilik, denizcilikle ilgili nesneler, Osmanlı döneminde kentteki gündelik yaşam pratikleri ile ilgilidir. Çalışma boyunca The Fundamentals of Creative Design (Gavin Ambrose ve Paul Harris), The Datafied Society (Mirko Tobias Schäfer ve Karin van Es), Cultural Memory and Early Civilization: Writing, Remembrance, and Political Imagination (Jan Assmann) referans kaynakçası olarak kullanılacaktır.

Keywords

Abstract

This paper explores the historical and cultural traces in arts exhibited by the company Arkas and the representation of social responsibility identity through graphic design products. Arkas is a company that has been in existence since 1902 and currently operates in many different fields, including, agency services, ship operations, port operations, logistics services that integrate sea, land, rail and air transportation as main fields. As corporate social responsibility, the company has Arkas Arts Center, Arkas Maritime History Center and Arkas Trio in İzmir. The geographical location, socio-cultural structure and historical periods of İzmir have always been used in arts by local and foreign artists (especially European artists). The company’s collections of arts and historical elements are exhibited periodically throughout the year. Related to visibility and staging of a heritage and arts, the exhibitions and collections held in Arkas Art Center and Arkas Maritime History Center will be investigated throughout this study. The company’s social responsibility has been an identity element of the organization. In this context, the graphic design products (corporate identity, poster) of the exhibition space, event information will be analyzed with descriptive method. The graphic design products are obtained from the website of Arkas, Arkas Art Center and Arkas Maritime History Center. The graphic design products of exhibitions and exhibition venues are crucial in terms of integrity. As being reflections of historical periods, cultural traces of a city, the themes of the exhibitions are generally related to İzmir, panoramic views of the city, the relations with European countries, shipping, the objects related to marine, daily life practices in city during the Ottoman period. Throughout the study, The Fundamentals of Creative Design (Gavin Ambrose and Paul Harris), The Datafied Society (Mirko Tobias Schäfer and Karin van Es), Cultural Memory and Early Civilization: Writing, Remembrance, and Political Imagination (Jan Assmann) will be used as the main reference bibliography.

Keywords