Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Oyuna Katılımları ile Çocuklarının Etkileşimsel Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Author :  

Year-Number: 2024-Cilt 10 Sayı 11
Yayımlanma Tarihi: 2024-11-23 12:38:25.0
Language : Türkçe
Konu : Özel Eğitim
Number of pages: 2057-2076
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar sınırlı ilgileri, sosyal etkileşim ve iletişim becerilerindeki yetersizlikleri nedeniyle arkadaşlık kurma, sohbet başlatma ve sürdürme, sosyal ipuçlarını yorumlama gibi sorunlar yaşamaktadır. Bu durum çocukların toplum içerisinde var olma durumunu sınırlandırmaktadır. Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların yaşamış oldukları bu sorundan etkilenen alanlardan biri de oyundur. Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar oyun kurma, oyunda yaratıcı olma ve oyuncakların işlevsel kullanımı gibi becerilerde yetersizlikler gösterebilmektedir.

Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların sosyal anlamda yaşadıkları problemler ebeveynlerin çocukları ile etkileşime girme ve nitelikli zaman geçirme durumunu olumsuz etkileyebilmektedir. Ebeveynler çocuklarının sosyal alanlarda yaşamış oldukları eksiklikleri giderebilmek için büyük çaba sarf etmektedirler. Günün büyük bir bölümünü çocuklarıyla geçiren ebeveynler gün içerisinde birçok fırsatı değerlendirebilmekte ve çocuklarının iletilişim ve etkileşim becerilerini geliştirmelerinde oldukça önemli rol oynayabilmektedirler. Bu becerilerin gelişiminde ebeveynlerin kullandığı en etkili yollardan biri de oyundur.

Bu araştırmada otizm spektrum bozukluğu olan çocuğa sahip ebeveynlerin oyuna katılımlarının bazı değişkenler açısından incelenmesiyle birlikte ebeveynlerin oyuna katılım durumlarıyla otizm spektrum bozukluğu olan çocukların etkileşimsel davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kocaeli ilinde yaşayan 36-78 ay aralığındaki otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar ve onların ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırma bulguları ebeveynlerin oyuna katılımları ile çocukların etkileşimsel davranışları arasında pozitif anlamda ilişki olduğunu göstermiştir.

Keywords

Abstract

Children with autism spectrum disorder face challenges in forming friendships, initiating and maintaining conversations, and interpreting social cues due to their limited interests, social interaction, and communication skill deficits. This situation restricts their ability to exist within society. One of the areas affected by the difficulties these children experience is play. Children with autism spectrum disorder may show deficiencies in skills such as initiating play, being creative during play, and functional use of toys.

The social problems experienced by children with autism spectrum disorder can negatively impact the interaction between parents and their children, as well as the quality of the time spent together. Parents make great efforts to compensate for the deficiencies their children experience in social domains. Spending a significant portion of their day with their children, parents have many opportunities to support their children's communication and interaction skills and can play a crucial role in their development. One of the most effective methods parents use to promote these skills is through play.

The purpose of this study is to examine the play participation of parents of children with autism spectrum disorder in terms of various variables, as well as to investigate the relationship between parents' play participation and the interactional behaviors of their children with autism spectrum disorder. For this purpose, the relational survey model, one of the research methods, was used. The sample of the study consists of children aged 36-78 months with autism spectrum disorder living in Kocaeli and their parents. The findings of the study revealed a positive relationship between parents' play participation and their children's interactional behaviors.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics