Bu çalışma, modern çağda Belagat İlminin öncüsü Mustafa Sâdık er-Râfiî'nin, kendi alanında öncesinde ve sonrasında benzeri olmayan bir kitap olarak tanımladığı el-Mesâkîn adlı kitabı üzerinden İsti‘are ve Kinaye imajını ele almaktadır. Bu, insanların aklına nadiren gelebilecek harika İsti‘are ve Kinayelerle dolu bir kitaptır. er-Râfiî bu kitapta fakirlerin durumunu ve çektikleri sıkıntıları, onların zor durumlarına ve eksikliklerine rağmen erdemlerini ve geniş sabırlı oluşlarını ve ayrıca bazı zenginlerin, kıskançlık ve açgözlülüklerini somutlaştırarak anlatmıştır. Öyle ki kendini usta bir ressamın fırçasıyla yapılmış, son derece yaratıcı, sanatsal bir tablonun karşısındaymış gibi hissedersin.
Çalışma, ince zevk ve etkileyici ifadelerin sahibi er-Râfiî'nin kitabında kullandığı İsti’are ve Kinaye türlerini görmek için bunlardan örnekler alıp, analiz etmeyi hedeflemiş ve bu doğrultuda er-Râfiî'nin bunları ortaya çıkarmada ve zihinlere daha iyi yerleşebilmesi için manevi imgeleri somut fiziksel imgeler şeklinde kullanmada geniş bir hayal gücüne ve benzersiz bir üsluba sahip olduğunu göstermek istemiştir.
Bu çalışmadaki metod; edebi değerini ve önemini ortaya koymak için, İsti‘are ve Kinayenin imajını araştırmaya, sonuç çıkarmaya, yorumlamaya ve analize dayalı, tanımlayıcı, analitik bir metodtur.
Bu çalışma, Önsöz, Beyanın İmajı ve önemi bir giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde İsti‘arenin imajı, ikincisinde: Kinayenin imajından bahsedilmiştir.
This study aimed to shed light on the metaphorical and metonymic images of Mustafa Sadiq Al-Rafi’i through his book Al-Masakin, which he described as a book unparalleled before or after it in its section. It is a book full of wonderful graphic images, unique metaphors and metonymies that rarely occur to people’s minds. Through it, Al-Rafi embodies the condition of the poor and their suffering, and shows their virtue and patience, despite their difficult situation and lack of money, and the condition of some of the rich and their hatred and greed, as if you are in front of a very creative artistic painting painted with the brush of a skilled painter.
I tried to find out those images that Al-Rafi’i, the man of fine taste and charming statement, came up with, and to learn about the types of metaphors and metonymies mentioned in the book, and to take examples of them and analyze them, and to find out what Al-Rafi’i has of wide imagination and unique style in coming up with them and employing them in embodying moral images with tangible physical images, so that they are close to Minds.
The method in this study was a descriptive and analytical method based on tracking, extracting, analyzing, and interpreting metaphorical and metonymic images. To show its importance and literary value.
This study came in the following form: an introduction and introduction to the concept of the graphic image and its importance, and two sections, the first: on the metaphorical image and the second: on the metonymic image, and a conclusion.