Uluslararası ticaret alanında ülkeler ve işletmeler zorlu rekabet koşulları ile karşılaşmaktadır. Ülkelerin ve işletmelerin öncelikli hedeflerinden birisi de uluslararası rekabet gücünü korumak ve geliştirmektir. Çünkü rekabet gücü yüksek ülkeler ve işletmeler uluslararası pazarlardan daha fazla pay alabilir, ülke ve marka imajını güçlendirebilir, yeni teknolojilere kolaylıkla uyum sağlayabilir.
Uluslararası ticarette rekabet gücü makro ekonomik, sosyo-ekonomik, altyapı ve işletmelerle ilgili çok sayıda faktöre bağlıdır. Rekabet gücünü korumak için teknolojik yenilikler ve ürün geliştirme başta olmak üzere, tüm bu faktörlerde iyileştirmeler yapılmalı ve rakip ülkelerin ve işletmelerin davranışı yakından izlenilmelidir.
Ancak ülkeler, zaman zaman uluslararası ticarette rekabet gücünü artırmak için parasal önlemlere de başvurabilir. Bu önlemlerden birisi de devalüasyon veya dalgalı kur sistemlerinde rekabetçi kur politikasıdır. Son yıllarda Türkiye ekonomisinde meydana gelen gelişmeler nedeniyle rekabetçi kur politikasına yönelim olmuştur. Devalüasyon ve rekabetçi kur politikası korumacı önlemlerdendir ve çoğunlukla beklenilen olumlu sonuçları sağlamamaktadır. Bu şekilde parasal önlemler yerine, ekonomide rekabet gücünü zayıflatan tüm unsurların düzeltilmesi ve kalıcı önlemler alınması daha etkilidir.
In the field of international trade, countries and businesses face tough competition conditions. One of the primary goals of countries and businesses is to maintain and improve their international competitiveness. Because countries and businesses with highly competitive power can get more shares from international markets, strengthen their country, and brand image, and easily adapt to new technologies.
Competitiveness in international trade depends on many factors related to macroeconomic, socio-economic, infrastructure and businesses. To maintain competitiveness, improvements should be made in all these factors, especially in technological innovations and product development, and the behaviour of competing countries and businesses should be closely monitored.
However, from time to time, countries may also resort to monetary measures to increase their competitiveness in international trade. One of these measures are devaluation or the competitive exchange rate policy in floating exchange rate systems. Due to the developments in the Turkish economy in recent years, there has been a tendency towards a competitive exchange rate policy. Devaluation and competitive exchange rate policy are protectionist measures and often do not provide the expected positive results. In this way, instead of monetary measures, it is more effective to correct all the factors that weaken the competitiveness of the economy and to take permanent measures.