TÜRKİYE’DE YAPILMIŞ BABALIK ROLÜNÜ KONU ALAN LİSANS ÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2022-98
Yayımlanma Tarihi: 2022-05-29 23:46:17.0
Language : İngilizce
Konu : Çocuk Gelişimi
Number of pages: 1578-1583
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de yapılmış “Babalık Rolünü” konu alan lisansüstü tezlerin bilimsel incelenmesidir. Betimsel nitelikte olan bu çalışmada, genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmeyerek çalışma evreninin tamamına ulaşılması hedeflenmiş ve araştırmaya 13 çalışma dahil edilmiştir. Lisansüstü tezler yıllarına, tez türüne, tezin yapıldığı üniversite ve enstitülere, araştırma modeli, çalışma alanlarına göre incelenmiştir. Doküman incelemesi tekniği kullanılarak yapılan araştırma sonucunda, ulaşılan ilk çalışmanın 1999, son çalışmanın ise 2020 yılına ait olduğu görülmüştür. Çalışmaların tamamının yüksek lisans alanında yapıldığı, sağlık ve sosyal bilimler alınanda yapılan (f=4) tezlerin sayısının dağılım içinde en fazla olduğu, yapılan bilimsel çalışmaların da daha çok nicel model/yöntem kullanıldığı (f=9), çalışma alanı olarak çocuk gelişim bölümünde (%51) diğer alanlara göre daha fazla babalık rolünün ele alındığı saptanmıştır.

Keywords

Abstract

The aim of this research is to conduct a scientific examination on master’s theses on "The Role of Fatherhood" in Turkey. In this descriptive study, the general survey model was employed. In the study, it was aimed to reach the entire population of the study without sample selection and 13 studies were included in the research. The theses were examined according to year, type, the universities and institutes where the thesis was conducted, the research model, and the field. As a result of the research conducted using the document review technique, it was observed that the first study was conducted in 1999 and the last study was conducted in 2020. It was determined that all of the studies were master's thesis, the number of theses on health and social sciences (f=4) had the highest share in the distribution, and the scientific studies used mostly quantitative model/method (f=9), and role of fatherhood was studied in the child development department (51%) more than the other fields.

Keywords


  • Aksüt, A.A. (2020). “Çocuk evleri sitesinde kalan ergenler ile ailesinin yanında yaşayan ergenlerin babalık rolüne

  • Aksüt, A.A. (2020). “Çocuk evleri sitesinde kalan ergenler ile ailesinin yanında yaşayan ergenlerin babalık rolüneilişkin algılarının incelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi/ Lisansüstü Enstitüsü, İstanbul.

  • Aydoğdu, F. (2019). “Türkiye’de Koruyucu Aile Uygulaması ile İlgili Yapılmış Lisansüstü Tezlerin Değerlendirilmesi”, International Social Sciences Studies Journal, 5(53): 7481-7489.

  • Balin, H. (2011). “Aile İçi Rollerde Babalığın Önemi”, Çocuk ve Medeniyet Dergisi, 6(11): 55-81.

  • Bozok, M. (2018). Ebeveynlik, Erkeklik ve Çalışma Hayatı Arasında Türkiye'de Babalık, AÇEV, İstanbul.

  • Delibalta, A. (2020). “Yetişkin erkeklerin babalık rolü algıları”, Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi/ Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Mersin.

  • Güngörmüş, O. (2006). Baba- Çocuk İlişkisi. Remzi Kitabevi, İstanbul.Gül, Ş. (2019). “3-6 arası çocuğu olan ebeveynlerin babalık rolüne ilişkin algılarının ve babalık rolününyeterliliğine dair görüşlerinin incelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi/ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Güzel, H.&Tüfekçi, A. (2011). “Okul Öncesi Dönemde Çocuğu Olan Babaların Baba Çocuk İlişkileri ve BabalıkRolü Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Gaziantep İli Örneği”, Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi, 11(2):463-489, doi: 10.23863/kalem.2021.182

  • Karayılmaz, S. (2020). “Kırsal kesimden babaların babalık rolü ile çocuk bakım uygulamalarına katılımları arasındaki ilişki”, Yüksek Lisans Tezi, Çağ Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Kuruçırak, Ş. (2010). “4-12 aylık bebeği olan babaların, babalık rolü algısı ile bebek bakımına katılımı arasındaki ilişki”, Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi/ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Antalya.

  • Kuzucu, Y. (1999). “Babalarıyla çatışma düzeyi yüksek ve düşük olan ergenlerin ve babalarının babalık rolüneilişkin algılarının karşılaştırılması”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi/ Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Özdeniz, Ö. (2020). “7-12 yaş grubu çocuğu olan ebeveynlerde annelerin babalık rolüne ilişkin algıları: Nitel bir çalışma”, Yüksek Lisans Tezi, Üsküdar Üniversitesi/ Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

  • Özgündüz, Ö. (2015). “Baba katılımı eğitim programının baba katılımına ve okul öncesi çocukların sosyalbecerilerine etkisinin incelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi/ Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.

  • Poyraz, M. (2007). “Babaların babalık rolü algılamalarıyla kendi ebeveynlerinin tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi/ Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Şahin, H. (2012). “Beş altı yaşında çocuğu olan babaların, babalık rolünü algılamaları ile aile katılım çalışmalarınıgerçekleştirmeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi/ Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Şalcı, O. (2020). “Baba destek eğitim programının babalık rolü algısına ve okul öncesi eğitim alan çocukların oyunbecerilerinin gelişimine etkisinin incelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi/ Lisansüstü Enstitüsü, Zonguldak.

  • Uğur, Ş. (2020). “0-8 yaş çocuğu olan babaların, babalık rolünün incelenmesi: Siirt örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Üsküdar Üniversitesi/ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

  • Yıldız, Ö. (2019). “Okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 5-6 yaşında çocuğu olan babaların babalık rolüalgıları ile empatik eğilimlerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi/ Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.

  • Telli, A.A. (2014). “3-6 yaş grubu çocuğu olan babaların babalık rolü algısı ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi/ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

  • Telli, A.A.& Özkan H. (2016). “3-6 Yaş Grubu Çocuğu Olan Babaların Babalık Rolü Algısı ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”. İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hast. Dergisi, 6(2):127–34.

  • Tepe, E. (2019). “İki-Dokuz yaş çocuk sahibi olan ailelerin babalık algısı üzerine bir inceleme: Sakarya İli Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi/ Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

  • Tezel Şahin, F. (2003). Çocuğun Gelişimi ve Eğitiminde Babanın Rolü. Erken Çocuklukta Gelişim ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar, Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.

  • Tezel Şahin, F.& Özbey, S. (2007). “Baba Eğitim Programlarına Baba Katılımının Önemi”, Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, 18 (1):39-48.

  • Yavuzer, H. (2003). Aile İçindeki Çocuk: Ana-Baba ve Çocuk, Remzi Kitabevi, İstanbul.

  • Yıldırım, A.&Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics