Birleşik Krallık’ın Medya Yoluyla Yumuşak Güç Kullanımı: BBC Örneği Özelinde

Author :  

Year-Number: 2022-94
Language : null
Konu :
Number of pages: 346-351
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Son yıllarda iletişim teknolojilerinde yaşanan değişimler ülkeleri sınır ötesi yayıncılıklar yapmaya ve bu yolla ülkelerini bir cazibe merkezi haline getirmeye teşvik etmiştir. Bu bağlamda, uluslararası kapsamda yaygınlaşan yumuşak güç kullanımı, bir iletişim stratejisi olarak daha fazla önem kazanmıştır. Bu makalede Avrupa’nın ve dünyanın etkili bir yumuşak güç kullanıcısı olan Birleşik Krallık’ın uluslararası arenada yayıncılık yapan medya organı BBC incelenmiştir. BBC’nin Birleşik Krallık’ın yumuşak güç kullanımına nasıl etkide bulunduğu ve BBC özelinde ülkenin nasıl bir yumuşak güç politikası sürdürdüğü açıklanmıştır. Çalışmanın evrenini Birleşik Krallık’ta yayın yapan tüm medya organları oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise BBC oluşturmaktadır. BBC’nin seçilmesinin nedeni ise uluslararası iletişimde yayıncılık ve habercilik anlamında ilk faaliyetleri gerçekleştirmesinden kaynaklanmaktadır. BBC’nin yumuşak güç aracı olarak üstünlüğü göz önüne alındığında, Birleşik Krallık’ın bu alandaki politikalarını incelemek konuyu daha da önemli hale getirmektedir.

Keywords

Abstract

Changes in communication technologies in recent years have encouraged countries to make cross-border broadcasting and, in this way, to make their countries a center of attraction. In this context, the use of soft power, which has become widespread in the international context, has gained more importance as a communication strategy. In this article, the international media organ of the United Kingdom, which is an influential soft power user in Europe and the world, is analyzed. It has been explained how the BBC has an impact on the UK's use of soft power and how the country maintains a soft power policy in the BBC. The universe of the study consists of all media organs broadcasting in the United Kingdom. The sample of the study is BBC. The reason why the BBC was chosen is that it carried out the first activities in international communication in terms of broadcasting and journalism. Considering the superiority of the BBC as a soft power tool, examining the policies of the United Kingdom in this area makes the issue even more important.

Keywords


  • Abdujabarova, M., (Tarih bilgisi yok), 24.11.2021 tarihinde https://www.udef.org.tr/media/academic/pdf/b069

  • Abdujabarova, M., (Tarih bilgisi yok), 24.11.2021 tarihinde https://www.udef.org.tr/media/academic/pdf/b069 dae70f3b404a88f926dcbc9db34f.pdf adresinden erişilmiştir.

  • Aydemir, E., (2015)., “Dış Politikada Stratejik Bir Değer Olarak Yumuşak Güç Unsurunun Medyada Kullanımı:Amerika Birleşik Devletleri Ve Türkiye’nin Kamu Diplomasisinde Medyanın Kullanımının Karşılaştırılması”, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Anabilim Dalı, doktora tezi

  • Aydemir, E., (2016), “Dış Politikada Yumuşak Güç ve Medya”, İstanbul: Kalkedon Yayınları.

  • Aydemir, E., (2018), “Kamu Diplomasisi-Ülkeler, Avrupa Birliği, Kurumlar, Uygulamalar”, İstanbul: Kalkedon Yayınları.

  • Aydoğan, B., (t.y.), “Rapor: Güç Kavramı Ve Kamu Diplomasisi”,http://www.politikadergisi.com/sites/default/files/guc_kavrami_ve_kamu_diplomasisi_-_bekir_aydogan-pdf.pdf 07 Ekim 2017 tarihinde erişildi.

  • Bell, E., (2016), “Soft Power and Corporate Imperialism: Maintaining British Influence”, Institute of Race Relations, Vol. 57(4): 75-86

  • Bilener, T.,(2019). “Dış Politika Analizinde Yumuşak Güç - Keskin Güç Karşılaştırması: Çin Örneği”, The Turkish Yearbook of International Relations, Volume 50 (2019), pp. 225-257.

  • Curran, J., (1997), Power Without Responsibility: The Press and Broadcasting in Britain, Routledge, London

  • Martin, N., (2014), “Cultural Value of the British Council and BBC World Service: a Comparative Examination ofAnnual Reports, 1952-1978”, 21.11.2021 tarihinde http://www.open.ac.uk/researchprojects/diasporas/sites/ www.open.ac.uk.researchprojects.diasporas/files/BC%20%26%20BBCWS%20Annual%20Reports,%201952-

  • Nye Jr, Joseph S., (2003), “Amerikan Gücünün Paradoksu”, Çev. Gürol Koca, İstanbul: Literatür Yayınları.

  • Nye Jr. Joseph S., (2017), “Yumuşak Güç-Dünya Siyasetinde Başarının Araçları”, Ankara: BB101 Yayınları.

  • Önen, S.M., Tanyıldızı, N.İ., (2010), “Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Yayınlarının Yönetsel Denetimi: İngiltere Yayın Kurumu (BBC) Bir Model Olabilir mi?”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 43, Sayı 3

  • Simpson, S., (2004), “Universal Service Issues in Converging Communications Environments: The Case of The UK”, Telecommunications Policy, Elsevier Ltd., pp.2333248.

  • Walker, A., (1982). Voice for the world: 50 years of broadcasting to the world: 1932-1982: BBC, London: British Broadcasting Corporation External Services Publicity Unit.

  • Webb, A., (2008). “Constitutional niceties: three crucial dates in cold war relations between the BBC External Services and the Foreign Office”, Historical Journal of Film, Radio and Television, 28 (4), s. 557-567.

  • Yanardağoğlu, E., (2014), “Uluslararası İletişim ve Kamu Diplomasisi: BBC Dünya Servisi Haber Merkezi Örneği”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sayı:38.

  • Yeğin, A. (2018), “İran’ın Yumuşak Gücü”, Seta Analiz, sayı 118

  • Yıldırım, S., (2014)., “Rusya'nın Avrasya Politikasında Yumuşak Güç: İmkânlar Ve Sınırlar”, TC Başbakanlık, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi.

  • Yılmaz, A.N., Kılıçoğlu, G., (2017). “Avrupa Birliği’nin Yumuşak Güç Kullanımı ve Diğer Ülkeler Üzerindeki Olumlu Etkisi”, Bartın Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:8, Sayı:15

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics