KURUMLARLA İLİŞKİLERİN SİYASİ UYGULAMA ETKİNLİĞİ VE YÖNETİŞİM ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞI 2007-2020

Author :  

Year-Number: 2021-77
Language : null
Konu :
Number of pages: 509-518
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

“Kurumlarla İlişkiler” ile “Siyasi Uygulama Etkinliği ve Yönetişim”, politik istikrarı oluşturan unsurların başında gelmektedir. Kurumlarla ilişkiler; iktidar-yüksek yargı, cumhurbaşkanlığı-hükümet, hükümet- askeri bürokrasi, hükümet sivil bürokrasi-özerk ekonomik kurumlar ve uluslararası kurumlarla ilişkileri kapsamaktadır. Yönetişim (hesap verilebilirlik –şeffaflık- tutarlılık) ve etki analizleri (siyasi problemin kapsamı - boyutlandırılması, içeriğinin netleştirilmesi, ilgili tarafların belirlenmesi ve dahil edilmesi, neden–sonuç ilişkilerinin netleştirilmesi, hedeflerle uyumlu kılınması, süreç ve tedbirleri ölçülebilir ve netleşmiş kılınması, çözüm yönetiminin etkilerinin ölçüm ve denetiminin değerlendirilmesi v.b.) detaylı hususlar belli filtrelerden geçirilerek Siyasi Uygulama Etkinliği ve Yönetişim başlığı altında analiz edilmektedir. Politik istikrarın önemli iki unsuru arasındaki ilişkiler kurumsal iktisatçılar tarafından tartışılmakta ve ekonomik gelişmişlik ve istikrarla bağlantı kurulmaktadır. Amacımız iki unsur arasındaki ilişkilerin analiz edilmesidir. Bu çalışmada Kurumlarla İlişkiler İndeksi (Kİ), Siyasi Uygulama Etkinliği ve Yönetişim İndeksi (SUY) verileri S. Bilişim tarafından günlük olarak yayınlanan verilerden elde edilmiştir. Analizlerde Kurumlarla İlişkiler İndeksi (Kİ), Siyasi Uygulama Etkinliği ve Yönetişim İndeksi (SUY) değişkenleri arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu anlamda çalışmada kullanılan değişkenlerin 1 Ocak 2007- 30 Mart 2020 dönemi arasındaki günlük düzeltilmiş zaman serileri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki, VAR Analizi çerçevesinde Etki–Tepki Analizi, Varyans ayrıştırması ve Granger Nedensellik Testi modellerinden faydalanılarak açıklanmaya çalışılacaktır.

Keywords

Abstract

Political stability is mainly composed of two items such as Institutional Interaction and Political Application Efficiency and Governance. The institutional relationship title includes the relationships between the government in power-higher judicial, government-president, government-military bureaucracy, government-civil bureaucracy, independent economical institutions-international institutions. Highly layered issues such as governance (accountability-transparency-consistency) and impact analysis (the concept of political issues-designing-clarifying the context, identifying, and including the counterparts, clarifying the cause-and-effect relationship, aligning with the targets, providing measurable process and precautions, assessing the impact of solution process etc.) will be filtered and analyzed through Political Application Efficiency and Governance title. The relationship between two important subtitles of political stability is discussed by institutional economists who connects them with economic development and economic stability. Our main goal is to analyze the relationship between these two subtitles. In the study, The Institutional Interaction Index, Political Application Efficiency and Governance Index daily data is provided by S. Bilişim. The main goal our study is to understand the short- and long-term relationship between Institutional Interaction Index and Political Application Efficiency and Governance Index. In this context daily adjusted data for 1 January 2007 and 30 March 2020 applied to the models. The relationship between variables will be tested via Granger Causality, VAR models and Impulse-Response analysis.

Keywords


  • Atamtürk, B., Özdurak, C. & Öztürk, N.S. (2021). “Kurumlarla İlişkilerin Siyasi Uygulama Etkinliği ve Yönetişim Üzerine Etkisi:

  • Türkiye Örneğı 2007-2020” International Social Sciences Studies Journal, (e-ISSN:2587-1587) Vol:7, Issue:77; pp:509-518 KURUMLARLA İLİŞKİLERİN SİYASİ UYGULAMA ETKİNLİĞİ VE YÖNETİŞİM ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞI 2007The Impact Of Institutional Interaction On Political Application Efficiency And Governance: Case Of Turkey (2007-2020) Prof. Dr. Burak ATAMTÜRK İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, İktisat Bölümü, mail: atamturk@istanbul.edu.tr., İstanbul/TÜRKİYE Dr. Öğr. Üyesi. Caner ÖZDURAK Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Entitisü, Finansal İktisat Bölümü, mail: caner.ozdurak@yeditepe.edu.tr., İstanbul/TÜRKİYE ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-0793-7480 Nil Sirel ÖZTÜRK Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Entitisü, İktisat Bölümü Doktora Öğrencisi, mail: , nilsirel@gmail.com., Edirne/TÜRKİYE ÖZET “Kurumlarla İlişkiler” ile “Siyasi Uygulama Etkinliği ve Yönetişim”, politik istikrarı oluşturan unsurların başında gelmektedir. Kurumlarla ilişkiler; iktidar-yüksek yargı, cumhurbaşkanlığı-hükümet, hükümet- askeri bürokrasi, hükümet sivil bürokrasi-özerk ekonomik kurumlar ve uluslararası kurumlarla ilişkileri kapsamaktadır. Yönetişim (hesap verilebilirlik –şeffaflık- tutarlılık) ve etki analizleri (siyasi problemin kapsamı - boyutlandırılması, içeriğinin netleştirilmesi, ilgili tarafların belirlenmesi ve dahil edilmesi, neden–sonuç ilişkilerinin netleştirilmesi, hedeflerle uyumlu kılınması, süreç ve tedbirleri ölçülebilir ve netleşmiş kılınması, çözüm yönetiminin etkilerinin ölçüm ve denetiminin değerlendirilmesi v.b.) detaylı hususlar belli filtrelerden geçirilerek Siyasi Uygulama Etkinliği ve Yönetişim başlığı altında analiz edilmektedir. Politik istikrarın önemli iki unsuru arasındaki ilişkiler kurumsal iktisatçılar tarafından tartışılmakta ve ekonomik gelişmişlik ve istikrarla bağlantı kurulmaktadır. Amacımız iki unsur arasındaki ilişkilerin analiz edilmesidir. Bu çalışmada Kurumlarla İlişkiler İndeksi (Kİ), Siyasi Uygulama Etkinliği ve Yönetişim İndeksi (SUY) verileri S. Bilişim tarafından günlük olarak yayınlanan verilerden elde edilmiştir. Analizlerde Kurumlarla İlişkiler İndeksi (Kİ), Siyasi Uygulama Etkinliği ve Yönetişim İndeksi (SUY) değişkenleri arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu anlamda çalışmada kullanılan değişkenlerin 1 Ocak 2007- 30 Mart 2020 dönemi arasındaki günlük düzeltilmiş zaman serileri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki, VAR Analizi çerçevesinde Etki–Tepki Analizi, Varyans ayrıştırması ve Granger Nedensellik Testi modellerinden faydalanılarak açıklanmaya çalışılacaktır. Anahtar Kelimeler: Kurumlarla İlişkiler, Siyasi Uygulama ve Etkileşim, Granger Nedensellik, ARCH-GARCH ABSTRACT

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics