De Stijl Dönemi Gerrit Rietveld Mobilya Tasarımlarında Renk Kavramı

Author :  

Year-Number: 2019-50
Language : null
Konu :
Number of pages: 6751-6760
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Endüstri devrimiyle beraber değişen sosyo-kültürel yapı ile teknolojinin de gelişmesiyle sanat alanında pek çok yeni yaklaşım ortaya çıkmıştır. De Stijl Hareketi de bu dönemle ortaya çıkan en etkili sanat hareketlerinden birisidir. Tasarım, sanat ve mimarlık alanlarında önemli rol oynayan modern bir harekettir. Dönemde birçok sanatçı bu akımdan etkilenip çeşitli eserler vermişlerdir. Bu hareketle verilmiş eserler dönemin manifestosuyla ilintili, birtakım kavramları içerirken, temel geometrik formlar ve evrensel renkleri de içerisinde barındırmaktadır. De Stijl Hareketinin mobilya tasarım yaklaşımlarına etkilerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada, bireysel ve kolektif çalışmalarıyla dönemin mimari dilinin oluşumuna katkıda bulunan Gerrit Rietveld tasarımları ele alınmıştır. Çağdaş mobilya tasarımlarında De Stijl hareketinin biçime ve öze yönelik etkileri araştırılmış olup renk kullanımı dönemin temel öğelerinden biri olduğu görülmüştür. Bu bağlamda rengin etkili bir biçimde kullanıldığı De Stijl Dönemi’nde Gerrit Rietveld mobilya tasarımları üzerinden renk kavramı konu alınarak renk ve biçim ilişkisi irdelenmiştir. Çalışma, bir döneme ışık tutması açısından literatüre artı değer kazandıracağı düşünülmektedir.

Keywords

Abstract

Following the change in socio-cultural structure and the developments in technology with the industrial revolution, many new approaches had emerged in the field of art. De Stijl Movement is one of the most influential art movements that emerged in this period. During this period, several artists were influenced by this movement and put forward various works. The works produced with this movement contain some concepts related to the manifesto of the period, while also harboring basic geometric forms and universal colors. Gerrit Rietveld's designs, whose individual and collective works contributed to the formation of the architectural language of the period, are discussed in this study which aims to reveal the effects of De Stijl Movement on furniture design approaches. In contemporary furniture designs, the effects of De Stijl movement on form and essence were investigated and it was found that color usage was one of the basic elements of the period. In this context, based on the concept of color, the relation between color and form was scrutinized over Gerrit Rietvel furniture designs during the De Stijl period when color was used effectively. The study is thought to add value to the literature in terms of shedding a light on a period.

Keywords


  • Balkan, E. (1997). De Stijl, Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, cilt 1, syf. 431-433, Yem Yayınları, İstanbul.

  • Balkan, E. (1997). De Stijl, Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, cilt 1, syf. 431-433, Yem Yayınları, İstanbul.

  • Biryan, M. (2006). ‘’Piet Mondrian’ın Renk ve Biçim Sorunları’’, Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

  • Border, D., Elzanowski, J., Lawrenz, C., Miller, D., Smith, A. ve Taylor, J. (2015). Başvuru Kitapları Mimarlık, Ntv Yayınları, İstanbul.

  • Boyla, O. (2012). Mobilya Tarihi, e-kitap: https://tr.pdfdrive.com/mobilya-tarihi-oya-boyla- e117497164.html

  • Conrads, U. (1991). 20. Yüzyıl Mimarisinde Program ve Manifestolar, Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı, Ankara.

  • Çelik, M. (1996). ‘’Konut Yaşama Hacimlerinde Gereksinim ve Amaca Uygun Esnek Değiştirilebilir İçMekân Elemanlarına Yaklaşım ve Ankara'nın Gelişme Bölgeleri İçin Bir Öneri’’, Sanatta Yeterlilik Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • Engin, A. (2013). Neo – Plastik Sanat Akımı Bağlamında De Stıjl Sanat Hareketi ve Tekstil Üzerindeki Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Hasol, D. (2018). Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, Yem Yayın, İstanbul

  • Honour, H., (1969). Chefs-d’aeuvre du mobilier – de la Tenaissance a nos jours – Des Eebenıstes AuxDesıgnders (Mobilya Başyapıtları – Rönesanstan Günümüze Kadar), Engin, A. (Çev)., İtalya: Imprime.

  • Kahya, L. (2017). ‘’Modernizm Bağlamında Günümüz Türk İç Mekan Tasarımına Bir Yaklaşım’’, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.

  • Kandinsky, V. (2009).Sanatta Zihinsellik Üzerine, Hayalbaz Kitap, İstanbul. Kaptan, B. (2013). Kültür ve İç Mimarlık, Seçkin Yayıncılık, İstanbul.

  • Karabaş Avşar, P. ve Güdür A. (2016). ‘’Neo Plastisizm Akımı Kapsamında De Stijl Hareketi ve Piet Mondrian’’, Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD), 2(2), 330-339.

  • Koç S., Ertaş Ş. ve Konakoğlu Z.N. (2017).’’Modernizmle Birlikte Bauhaus Akımı Ve Trend Olan Mobilyalar’’, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, vol.6, pp.957-969.

  • Martel, C. (1995). Ben Enerjiyim, Arion Yayınevi, İstanbul,1995.

  • Oğuz, Ş. (1996). ‘’Mimari Estetik‟in Kuramsal Çerçevesinin Oluşturulması’’, Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

  • Ünlü, İ.B. (2015). ‘’De Stijl Hareketi ve Çağdaş İç Mekan Tasarım Yaklaşımlarına Etkileri’’, Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Edirne.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics