Mardin’de tarım sektörü tarihten gelen mirasla oluşturduğu istihdam, diğer sektörlere sağladığı girdi, tarıma dayalı sanayisinde gelişmesindeki rolü ile kilit konumundadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda; şehir kimliklerinin ekonomik şekilenmesinde/oluşumunda, kentin yerleştiği lokasyon/mekan ve doğal çevreninin tesirinin önemli faktörlerden biri olarak gözönüne alındığı bilinmektedir. Bu açıdan bakıldığında; Mardin iklim şartları toprak verimliliği, GAP kapsamında 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı, ayrıca Derik ilçesinde de yapımı devam eden depolama istasyonu tamamlandığında tarım potansiyeli daha güçlü hale geleceği beklenmektedir. Bu sağlanabileceği ölçüde ülke ve Dünya pazarlarının ihtiyacı olan güvenilir gıda ve kaliteli tarım ürünlerine erişilebilirliği sağlanmış olacaktır. Bütüncül bir yaklaşımla konunun değerlendirilmeye çalışılacağı bu araştırmada ilin tarım sektöründeki bilgi/kültür birikimi de göz önüne alınacak geleceğe ilişkin sorun ve fırsatları irdelenecektir.
The agricultural sector in Mardin is the key to its role in the development of input, agriculture-based industry, and employment it creates with the inheritance from history. In scientific studies; It is known that the influence of the location / place and natural environment where the city settles is considered as an important factor in the economic formation / formation of city identities.
In this view; Mardin climatic conditions are expected to be stronger in terms of soil fertility, the 221 km long Mardin-Ceylanpınar Irrigation Main Canal in the GAP region, and the storage station in the Derik district. This will ensure the availability of reliable food and quality agricultural products that the country and the world markets need. In this study, which aims to evaluate the subject with a holistic approach, the problems and opportunities of the future will be examined.