YENİ KARİYER YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Author :  

Year-Number: 2018-27
Language : null
Konu :
Number of pages: 5930-5934
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Günümüzde bilgi ve teknoloji alanındaki gelişmeler, beraberinde yaşanan küreselleşme etkileriyle eski kavramları içerik bakımından yetersiz kılmaktadır. Bu durum, günümüz koşullarına uygun, kavram içeriklerini zenginleştirme, geliştirme, uyumlaştırma ya da yeni kavram oluşumlarını zorunlu hale getirmektedir. Birçok alanda olduğu iş yaşamında ve mesleki kavramlarda da çeşitli içerik farklılıkları meydana gelmektedir. Daha önce kullanılan kavramların içerik bakımından yetersiz kalışı, kariyer yaklaşımlarındaki değişim ve gelişmeler ‘Yeni Kariyer Yaklaşımlarını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı, kariyer kavramını ve beraberinde yeni kariyer yaklaşımlarını yerli ve yabancı literatürdeki farklı tanımlamalarla açıklamaktır. Yapılan çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde Kariyer kavramı açıklanmış ve kariyerle ilgili çeşitli tanımlamalara yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Yeni Kariyer Yaklaşımları alt başlıklar halinde açıklanmıştır. Yeni kariyer yaklaşımları; günümüz koşullarına daha da uyumlaştırılarak, çalışanlar ve örgüt için en uygun tanıma ulaşmaya çalışmıştır. Yaşanacak gelişmelerle birlikte kavramların içeriklerinin yeniden şekillenebileceği ve her zaman koşullara uygun faaliyetleri içermelerinin daha uygun olacağı da düşünülmektedir.

Keywords

Abstract

Today, developments in the field of information and technology make the old concepts inadequate in terms of content with the effects of globalization. This situation necessitates the enrichment, development, harmonization or new concept formations in accordance with today's conditions. Various content differences occur in business and professional concepts in many fields. The inadequacy of the previously used concepts in terms of content, changes and developments in career approaches lar revealed new career approaches. The aim of this study is to explain the concept of career and the new career approaches with different definitions in domestic and foreign literature. The study consists of two parts. In the first part of the study, Career concept is explained, and various definitions related to career are given. In the second part of the study, New Career Approaches are explained in sub-headings. New career approaches; it is trying to reach the most appropriate definition for the employees and the organization. With the developments to be experienced, it is thought that the contents of the concepts can be reshaped, and they will always be more appropriate to include activities appropriate to the conditions.

Keywords


  • AKTAŞ, K. (2015). ‘’Genel Anlamda Kariyer ve Kariyer Sorunları’’, Sosyal Araştırmalar ve Davranış

  • AKTAŞ, K. (2015). ‘’Genel Anlamda Kariyer ve Kariyer Sorunları’’, Sosyal Araştırmalar ve Davranış Bilimleri Dergisi, (1) :26-36.

  • ANADOLU, Ü., (2009); Kariyerim, Anadolu Üniversitesi Yayınları; No.1970, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları; No.210, Eskişehir.

  • ANAFARTA, N. (2001). ‘’Orta Düzey Yöneticilerin Kariyer Planlamasına Bireysel Perspektif’’, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, (2): 1-17.

  • AYGÜL, İ. (2017). Kariyer Şövalyesi, Alfa Basım Yayım Dağıtım San. Ve Tic. Ltd. Şti., İstanbul.

  • BAYRAM, C. (2008). Kariyer Planlama ve Yönetimi, Kum Saati Yayın Dağıtım LTD. ŞTİ., İstanbul. BİNGÖL, D. (2013). İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.

  • DİKİLİ, A. (2012). ‘’Yeni Kariyer Yaklaşımlarına İlişkin Değerlendirmeler’’, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,17(2) :473-484.

  • ERDOĞMUŞ, N. (2003). Kariyer Geliştirme: Kuram ve Uygulama, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

  • FELDMAN, D. (2002). ‘’Book Reviews, University of South Carolina’’,Human Resource Planning, 14(3).HOEKSTRA, H.A., (2011). ‘’A Career Roles Model of Career Development’’, Journal of Vocational Behavior (78) :159-173.

  • KÖK, B. & HALİS, M. (2007). Kariyer Yönetimi, Orion Yayınevi, Ankara.

  • ODABAŞI, S. (2008). Kariyer Yönetimi, Kum Saati Yayın Dağıtım LTD. ŞTİ., İstanbul. 433.

  • PİLAVCI, D. (2007).’’ Bilgi Çağında Değişen Kariyer Anlayışı ve Üniversite Öğrencilerinin KariyerTercihlerini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Uygulama’’, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Adana.

  • ŞİMŞEK, Ş.; ÇELİK, A., SOYSAL, A. & AKGEMCİ, T. (2004); Kariyer Yönetimi, Gazi Kitapevi Tic. Ltd. Şti., Ankara.

  • THOMAS, D., LAZAROVA M. & INKSON K. (2005). ‘’Global Careers: New phenomenon or new perspectives? ‘’, Journal of Word Business, 40(4) :340-347.

  • UYGUR, A. (1998). ‘’Örgütlerde Kariyer Geliştirme ve Planlaması: Otel İşletmelerinde Bir Uygulama’’, Master Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Büro Yönetimi Eğitimi Bilim Dalı, Ankara.

  • WEER, H.&GREENHAUS J. (2015). ‘’Dual Career Ladders in Organizations’’, Wiley Encylopedia of Management, January.

  • Http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5befa56e67bb90.4206564 6 (Erişim Tarihi:30.10.2018).

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics