TUVALLERDEN KUMAŞLARA YOLCULUK: KUMAŞ DESEN TASARIMLARI

Author :  

Year-Number: 2018-25
Language : null
Konu :
Number of pages: 5508-5533
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Kumaş desen tasarımı; tema, renk ve doku öğelerine bağlı olarak gerekli malzeme, yapı ve dokuma yöntemi seçimini kapsamaktadır. Seçim yapma, tasarımcının yaratıcılık sürecinde bilgi ve sezgilerini kullanması bakımından çok önemlidir. Kumaş tasarımında yaratıcılık, yeni malzemelerin, tekniklerin ve teknolojik işlemlerin uygulanması şeklinde ortaya çıkarılabileceği gibi, var olan klasik bir kumaş deseninin yeni yapı, malzeme ve teknolojik işlemlerle yorumlanarak ele alınması şeklinde de gelişebilir. Kumaş desen tasarımı yapmak ve bunu giysiye çevirip tüketicinin beğenisine sunmak moda alanındaki tasarım sürecinin zor olan aşamalarından birisidir. Desen tasarımı sürecinde tasarımcı her şeyden etkilenebilir. Kumaş deseni ne kadar çarpıcı ve özgün olursa hazırlanan koleksiyon da o kadar etkili olmaktadır. Çünkü kumaş bir moda tasarımcısının zihinde tasarlayıp, kâğıda aktardığı çizimlerin vücut bulmuş halini oluşturan sürecin ana hammaddesini oluşturmaktadır. Bu anlamda tasarlanan kumaş deseni ne kadar özgün ve koleksiyon temasına uygun ise tasarımcının koleksiyon oluşturma sürecindeki başarısı da bir o kadar istendik düzeyde olacaktır. Orijinallik, yenilik ve yaratıcılık değerleri yüksek giysi koleksiyonları oluşturma çabaları moda ve tekstil tasarımcılarını, sadece özgün giysi tasarımına kalıp formu ile tasarım özelliği kazandırmak yerine farklı disiplinlerden gelen fikirlerle beslenmeye hatta bu disiplinlerin farklı yöntem ve tekniklerini kullanmaya sevk etmiştir. Bu disiplinlerin en önemlilerinden biri olan resim sanatı tarih boyunca moda tasarımcılara esin kaynağı olmuştur. Bu çalışmada da Çağdaş ve Modern Türk Sanatını gerek Türkiye'de, gerekse dünyada yaygınlaştırmak amacıyla yapılan Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesinde açık arttırma ile satışa sunulan 20 ressamın 22 eseri incelenmiştir. Ayrıca araştırma kapsamında incelenen eserlerin kumaş desen tasarım sürecinin gerçekleştirilmesi durumunda bunların giysi tasarım sürecinde nerelerde kullanılabileceğine yönelik farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır. Çünkü farklı sanat alanlarından etkilenilerek tasarlanan kumaşların giysiye dönüştürülmesi ile koleksiyon ve satış değeri yüksek parçalar oluşturulması, tüketiciye sıradan olmayan farklı ürünler sunulması açısından önemlidir.

Keywords

Abstract

Fabric pattern design; Depending on the theme, color and texture elements, the selection of the required material, structure and weaving method. Choosing is very important for the designer to use his knowledge and intuition in the process of creativity. Creativity in fabric design can be revealed as the application of new materials, techniques and technological processes and can be developed by interpreting an existing classical fabric pattern by interpreting with new structure, material and technological processes. Designing a fabric pattern and turning it into a garment and presenting it to the taste of the consumer is one of the difficult stages of the design process in the field of fashion. In the design of the pattern design the designer can be affected by everything. The more impressive and original the fabric pattern is, the more effective the collection is. Because the fabric is a fashion designer's mind in the mind, the paper is transferred to the drawings that form the main raw material constitutes the process. In this sense, if the designed fabric pattern is unique and appropriate to the collection theme, the success of the designer in the collection creation process will be at the desired level. Originality, innovation and creativity were higher clothing collections efforts of fashion and textile designers, just to be fed with ideas from different disciplines rather than to gain design feature with mold form to the design clothing line has led to the use of different methods and techniques of this discipline. One of the most important art of this discipline has been an inspiration for fashion designers throughout history. This work required the Contemporary and Modern Art in Turkish in Turkey, both made in order to promote contemporary world and offered for sale by auction of Modern Art Auction 22 works of 20 artists were examined. Moreover, if performing the design process of the examined fabric pattern works under study attempted to establish awareness of where they can be used in the garment design process. Because the fabric of the garments designed effected from different arts of conversion to be created with the collection and sale of high value components, is important for consumers with different products ordinary submission.

Keywords


  • Faktörler” , İletişimde Tasarım-Tasarımda İletişim Konulu Uluslararası, Sempozyum Bildiri Kitabı, 24-26 Ekim 2013, s.277-287, Kütahya.

  • Göklüberk Özlü,P. & ve Dengin Sevinir, S.(2017).”Yaratıcı Uygulama Temelli Giysi Tasarımlarının Görsel Nitelikli Göstergeler Üzerinden Betimlenmesi”, SDÜ ART-E

  • Halaçeli Metliioğlu , H.(2015).”Dokuma Kumaş Tasarımında Yaratıcılık İçin Bir Yöntem Önerisi”,Yedi Sanat,Tasarım ve Bilim Dergisi, Sayı 13: 41-50,Kış

  • Halaçeli, H.(2011).”Dokuma Kumaş Tasarımında Yaratıcılık”1.Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu ,Dün Bugün Gelecek Bildiri Kitabı, Ankara, 575-578.

  • Jones, S.J. (2009).Moda Tasarımı, Güncel Yayıncılık, İstanbul.

  • Kocabaş Atılgan, D.(2014).”Giysi Tasarımında Esinlenmenin ve Araştırmanın Yaratıcılığa Etkisi”International Journal of Social Science, Sayı:27,s.471-487.

  • Mercin, L. ve Danışan, K. (2014).”Tasarım Sürecinde Yaratıcılığı Etkileyen

  • Önlü,N.(2004).” Tasarımda Yaratıcılık ve İşlevsellik Tekstil Tasarımındaki Konumu”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.

  • Saçlıoğlu,M. & Akbostanı,O. (2007).” Çini, Ç., Tekstilin Ördüğü Ağlar Endüstri Zanaat ve Sanat”, P Dünya Sanatı Dergisi (44), 36-51.

  • Sarı, A.(2017).” Giyilebilir Sanat ve Beden Sanatında Dijital Tekstil Tasarımı Uygulamaları”, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, Sayı:38, s:69-85.

  • Seivewright, S.(2013). Moda Tasarımında Araştırma ve Tasarım,Literatür, İstanbul.Sorger,R. &Udale, J.(2013).” Moda Tasarımının Temelleri”, Literatür, İstanbul. Stone, E.(1999), The Dynamics of Fashion, Fairchild, New York.

  • Udale, J.(2014) Moda Tasarımında Tekstil ve Moda, Literatür,İstanbul 42.Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesi Kataloğu, İstanbul 2018

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics