WAKFU ÇİZGİ FİLMİNİNDEKİ SUBLİMİNAL MESAJLARIN OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN TUTUM VE DAVRANIŞLARINA OLUMSUZ ETKİLERİ

Author :  

Year-Number: 2018-23
Language : null
Konu :
Number of pages: 4647-4658
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çocuğun yardıma muhtaç olduğu, çevresindeki davranışları taklit ettiği, yani kendisine rol modeller aradığı okul öncesi dönem, birçok araştırmaya konu teşkil etmiştir. Okul öncesi çocuklar okuma yazma bilmedikleri için bu dönemde gerçekleştirilen ve farklı duyulara hitap eden etkinlikler, çocukların sadece motor gelişimi değil aynı zamanda eğitimsel gelişimini de olumlu etkiler. Çocuklar, bu evrende kendisini istediği gibi kurgulamakta, içine girdiği dünyadan öğrendikleri ve gördüklerini gerçek yaşama taşımaktadır. Görsel algılama yardımıyla yeni bilgiler öğrenirken hayal dünyasını da bu yönde geliştirmeye başlamaktadırlar. Bu yüzden çizgi filmlerdeki evren sayesinde çocuğun dünyası bir anlamda değişmekte ve onun yaşam şeklini çizgi filmler biçimlendirmektedir. Fransız yapımı 27 bölümden oluşan Wakfu çizgi filmi büyük oranda subliminal mesaj içermesine rağmen birçok Avrupa ülkesinin televizyon kanallarında yayımlanmıştır. Öykü Yugo adında bir çocuğun ileriki yaşlarda kendinde fark ettiği özel güçlerinin oraya çıkmasıyla başlar. Onunda diğer çizgi kahramanları gibi sihirli bir kılıcı ve kendine eşlik eden arkadaşları vardır. Maceralarında çoğunlukla kuru kafalı yaratıklara, ejderhalara ve farklı yaratıklara karşı savaşırlar. Sihir, büyü ve şiddet her bölümün olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada yoğun subliminal mesajlar içeren söz konusu çizgi film incelenmiş, çocukların psikolojik, sosyal ve kültürel gelişimlerine ne gibi olumsuz katkılar sağlayacağı irdelenmeye çalışılmıştır.

Keywords

Abstract

The preschool period, when the child needs help, imitates the behaviors around him, that is, he seeks role models, has been the subject of many researches. Because pre-school children do not know how to read and write, events held during this period that appeal to different senses affect not only the motor development but also the educational development of the children positively. Children, in this phase, are shaping themselves as they want them to, and they realize that they have learned and seen the world they are entering into real life. While learning new information with the help of visual perception, they are beginning to develop the world of imagination in this direction. So, thanks to the universe in cartoons, the world of the child is changing in a way and its lifestyle is shaped by cartoons. The Wakfu cartoons, composed of 27 French-made episodes, have been broadcast on television channels in many European countries, although they do not contain large subliminal messages. The story begins with the arrival of special powers that a child named Yugo recognizes in his later years. Like her other cartoon heroes, she has a magical scepter and accompanying companions. They often battle against dry creatures, dragons and other creatures in their adventures. Magic, magic and violence are among the indispensable parts of every episode. In this study, the subject cartoon with intense subliminal messages was examined and the possible negative contributions to the psychological, social and cultural development of the children were examined.

Keywords


  • Albayrak, A. (2013). Çocuğa Saygılı Medya Anlayışı (Psiko-teolojik Eleştirel Yaklaşım) I. Türkiye Çocuk ve

  • Albayrak, A. (2013). Çocuğa Saygılı Medya Anlayışı (Psiko-teolojik Eleştirel Yaklaşım) I. Türkiye Çocuk veMedya Kongresi Bildiriler Kitabı-1. (s.199-206), haz. H. Yavuzer ve M.R. Şirin, İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınlar.

  • Akyüz. (2013). Çocuğun Bilgi Edinme ve Zararlı Yayınlara Karşı Korunma Hakkı. I. Türkiye Çocuk veMedya Kongresi Bildiriler Kitabı-1. (s.115-132), haz. H. Yavuzer ve M.R. Şirin. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.

  • Atay M. ve Öncü, E.Ç. (2006). Elektronik Bakıcı; Televizyon, Akçalı, S. İ. (Editör). Çocuk ve Medya, Ankara: Nobel Yayınevi, 69-82

  • Cesur, S. ve Paker, O. (2007). Televizyon ve Çocuk: Çocukların Tv Programlarına İlişkin Tercihleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Vol. 6/No.19/ s.107–108

  • Bişkin ,Ferdi (2014) Subliminal A.Ş. Tüket İtaatet, Ankara, Elma.Darıcı, S. (2012). Subliminal İşgal. İstanbul: Destek Yayınevi.

  • Doğan, K. N. ve Söz B. (2006). Televizyonun Çocukların Beslenme Alışkanlıklarına Etkisi, II.Uluslararası Çocuk ve İletişim Kongresi, 55-70.

  • Ertürk, Y. Dilek (2011), Çocukluk Çağı Gelişim Dönemlerine Göre Medya Kullanımı, Çocuk Hakları ve Medya, haz. Mustafa Ruhi Şirin, İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları

  • Güler, Deniz A. (2013). Soyutun Somutlaştırılması: Çizgi Filmlerin Kültürel İşlevleri. I. Türkiye Çocuk veMedya Kongresi Bildiriler Kitabı-1. (s.207-216), haz. H. Yavuzer ve M. R. Şirin, İstanbul: Çocuk VakfıGüler, H. (2008). Algıların Ötesi: Bilinçaltı Reklamcılık, Bilinçaltı Reklamcılığın Tüketici DavranışlarıÜzerindeki Etkileri. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.

  • Güler, T. ve Akman, B. (2006). “6 Yaş Çocuklarının Bilim ve Bilim İnsanı Hakkındaki Görüşleri”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Vol. 31/s. 62.

  • Kılcı, Ş. (2009). “Tüketim Toplumunun Bir Formu Olarak Çizgi Filmlerde Çocukluk ve Toplumsal CinsiyetTemsilleri: Barbie, Bratz ve Winx Clup”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi.

  • Kurugöl, Z., Yenigün, A. ve Özgür, T. (1994). Üç-Oniki Yaş Grubu Çocuklar Üzerine Televizyonun Etkilerive Ailenin Televizyon Hakkında Düşünceleri, Türk Pediatri Arşivi, Vol.29/ No.1./ s.23 (http://journals.indexcopernicus.com/ abstracted erişim. 28.08.2018).

  • Lakhanı, D. (2008). Subliminal Persuasion. Influence & Marketing Secrets They Don‟t Want You to Know. New Jersey: John Wiley & Sons Inc.

  • Mlodinow, L. (2013) Subliminal Bilinçdışı davranışlarımızı nasıl yönetir? Çeviren: Nuray Önoğlu, İstanbul, Okuyanus.

  • Önür, N. (2002). Modernleşme Sürecinde Okul, Aile ve Medya Kavşağında Değerler, (Editörler: Kaymakcan, R., Kenan, S., Hökelekli, H.), Değerler ve Eğitimi, s. 186-187. İstanbul: Dem Yayınevi.

  • Oğuz, M. Öcal. (2009). Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir? Ankara: Geleneksel Yayıncılık

  • Öztürk, Ş. (2006). Televizyonda Şiddet İçerikli Yayınlar Karşısında Çocuğun Durumu, II. Uluslararası Çocuk ve İletişim Kongresi, 3-22.

  • Pembecioğlı, N.(1997). Çocukluklarını Yitiren Çocuklar Üstüne, İ. Ü. İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı:6, 253-277.

  • Pembecioğlu, N. (2013a). Gelecek kurguları ve medya algıları. I. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Bildiriler Kitabı-1. (s.397-433), haz. H. Yavuzer ve M. R. Şirin, İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.

  • Rigel, N. (1993). Medya Ninnileri, İstanbul: Sistem Yayıncılık.

  • Rtürk (2005). Televizyon Programlarındaki Şiddet İçeriğinin, Müstehcenliğin ve Mahremiyet İhlallerinin İzleyicilerin Ruh Sağlığı Üzerindeki Olumsuz Etkileri Araştırması.

  • Searles, J. (1996). Akıllar Beyinler ve Bilim, İstanbul: Say Yayınları

  • Taylor, E. (2012). Self-Hypnosis and Subliminal Technology. USA: Hay House Inc. Tez, Zeki (2011) Gizli Bilimlerin Serüveni, İstanbul, Hayykitap.

  • Yaşar, M. ve Paksoy, İ. (2011) Çizgi Filmlerdeki Saldırgan İçerikli Görüntülerin Çocukların SerbestOyunları Sırasındaki Saldırganlık Düzeylere Etkisi, Ç.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 20, Sayı 2, Sayfa 279-298.

  • Yolcu, E. (2005). Bilinçdışı (bilinçaltı) reklam tartışmaları ve çalışmaları. İ.Ü. İletişim Fakültesi Dergisi. Sayı:22, s. 203-210. İstanbul.

  • Wikipedia.fr. Wakfu, Erişim:2016.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics