MARUF VE İHSAN TEMELLİ AİLE ANLAYIŞININ AİLE İLİŞKİLERİNE ETKİSİ

Author :  

Year-Number: 2018-20
Language : null
Konu :
Number of pages: 2809-2820
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Toplumsal hayatın en önemli kurumu ailedir. Aile sevgi ve merhamet temelleri üzerine kurulan, karşılıklı saygı ve anlayış ile sürdürülen ve gerek duyulduğunda ihsan ve maruf ilkelerine riayet ederek bitirilmesine izin verilen bir ilişkidir. Eşlerin birbirlerine karşı sevgi, saygı, güven ve merhametlerini kaybettikleri zaman evliliği devam ettirmeleri mümkün değildir. Bu ilkelerin temelinde ise sabır, sadâkat ve metanet ile vefa ve fedakârlık bulunmaktadır. Bu süreçte eşlerin ihsan ve maruf temelli söz ve eylemlerde bulunmaları Kur’an’ın en önemli tavsiyesidir. Aile kurumu ile eşlerin şahsiyet ve onurlarının korunması buna bağlıdır. Çünkü insan onur ve şahsiyeti ile yaşayan, sevgi ve saygı görerek hayata bağlanan, umutla yaşayan bir varlıktır. Bu değerleri kaybettiği zaman hayata tutunmakta zorlanan bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple Kur’an, evliliği sonlandırma sürecinde eşlerin ve ailelerinin birbirlerini incitme ve yıpratmalarına izin vermemektedir. Günümüzün ve toplumumuzun en büyük problemi sevgi ve heyecanla kurulan aile ve evliliklerin nefret ve şiddetle sonlandırılmasıdır. Aile içi ve aileler arası şiddetin önlenebilmesi Kur’an’ın ön gördüğü ihsan ve maruf temelli bir aile anlayışını oluşturmaya bağlıdır.

Keywords

Abstract

The most valuable institution in social life is family. Family is a relationship founded on the bases of love and compassion, sustained by mutual respect and understanding, and ending with gratitude and maruf when it is needed. It is not possible for marriages to continue in a situation where spouses lose love, respect and compassion towards each other. It is the most important recommendation of the Qur'an that the wives of the spouses and the maruf based on the words and actions in this process. The protection of the personality and dignity of the spouses depends on it. The Qur'an does not allow spouses and their families to hurt each other in this separation process. The biggest problem of our society and today is that the families and marriages established with love and enthusiasm are terminated with hatred and violence. Preventing violence and violence between the family and the family is to create a family-oriented understanding of the good and evil that the Qur'an predicts.

Keywords


  • Âlûsî, Ebu’l-Fadl Şihabuddin Mahmûd, (1987), (Ruhu’l-Meânî Fî Tefsir’l-Kur’ani’l-Azîm Ve’s-Seb’ul- Mesânî, Dâru’l-Fikr, Beyrut.

  • Apaydın, Yunus ve arkadaşları, 1999, İlmihal II İslam ve Toplum, Türkiye Diyanet Vakfı İSAM Yay. İstanbul.

  • El- Behiy, Muhammed, (1995), Kur’ani Kavramlar, Trc. Ali TURGUT, Yöneliş Yay. İstanbul.

  • Celâleddin Mahallî, Celâleddin es-Suyûtî, (2007), “Tefsîru’l- Celâleyn, Dâr-u İbnKesîr, Dımeşk-Beyrut.

  • Çağrıcı, Mustafa, (2000), “İhsân”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, Diyanet Vakfı Yayınları, (544-546),Derveze, Muhammed İzzet, (Trsz.), ed-Düstûru’l-Kur’ânî ve’s_Sünnetu’-Nebiyyetu fî Şuûni’l-Hayat, Mısır. Doğan, Metin, (2003), Kur’an, Peygamber ve Toplum, Konya.

  • Dumlu, Ömer, (2012) Tefsir, Anadolu Üniversitesi Yay. Eskişehir.

  • Ebû Davûd, Süleyman b. Eş’as es-Sicistanî, (1981), Sünen, Çağrı Yayınları, İstanbul. Esed, Muhammed, (1999), Kur’an Mesajı, İşaret Yayınları, İstanbul.

  • El-Fîruzâbâdî, Mecdü’d-Din Muhammed bin Yakup, (1987), el-Kâmûsu’l-Muhît, Müessesetü’r-Risâle,Beyrut.El-İsfahâni, er-Râğıp, (1986), el Müfredât fi Garîbi’l-Kur’an, Dâr-u Kahraman, İstanbul. Gazalî, Muhammed, (1999), İslam’ın Manevî Boyutu, Şura Yayınları, Bursa.

  • İbn Kesîr, Ebu'l-Fida İmadu'd-din İsmail, b. Şihâbiddin Ömer b.Kesîr b. Davud ed-Dımaşkî el-Kureyşî eş- Şâfiî, (1990), Tefsiru’l-Kur’ani’l-Azim, Mektebetül-Menar, Ürdün.

  • İbn Manzûr, Cemâluddin Muhammed b. Mükerrem en-Nesârî (el-Afrikî el-Mısrî), (1990), Lisânul-Arap, Dâr-u Sâdır, Beyrut.

  • Izutsu, Toshıhıko, (2011), Kur’an’da Dinî ve Ahlâkî Kavramlar, Trc. Dr. M. Kürşat Atalar, Pınar Yayınları,Köse, Saffet, (2014), “Câhiliye Arap Toplumunda Kocaların hanımlarına Yaptıkları Bazı Haksızlıklar ve İslam’ın Getirdiği Hukukî Düzenlemeler”, (1999) Mehir Dergisi, İlkbahar, 8-13.

  • Köse, Saffet, Genetiğiyle Oynanmış Kavramlar ve Aile Medeniyetinin Sonu, Mehir Vakfı Yayınları, Konya.Kırca, Celal, (1991), “Kur’ana Göre Ailenin Psikolojik Temelleri”, Diyanet İlmi Dergi, 27 (2), (67-79).

  • Mansur Teyfurov, (2014), “Kur'an-ı Kerim'de Aile Yapısı”, Iğdır Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 3 (4), (183-200).

  • Mevdudî, Mevlanâ, (1986), Tefhimu’l-Kur’an, Trc. Heyet, İnsan Yayınları, İstanbul.

  • Müslim, İbn Haccac el-Kureyşî en-Neysâburî, (Trsz.) Sahih-i Müslim, Dâru İhyâi’t-Turasi’l-Arabî, Beyrut.er-Râzî, Fahreddin, (1997), Mefâthu’l-Ğayb (Tefsiru’l-Kebir), Dâru’l-Îhyâi’t-Turâsi’l-Arabi, Beyrut. es-Sâbûnî, M.Ali, (Trsz.), Saffetü’t-Tefâsîr, Dersaâdet Yayınları, byy.

  • Şahiner, Necmettin, (2012), İnsan ve İç Denetim, İnsan Yayınları, İstanbul.

  • Şimşek, M. Sait, (2011), Kur’an’ın Ana Konuları, Beyan Yayınları, İstanbul.

  • Et-Taberî, Muhammed İbn Cerir, (1992), Câmi’u’l-Beyân an Te’vîl-i âyi’l-Kur’ân, Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Tirmizi, Muhammed b. İsa, (1964), el-Camiu’s-Sahih, el-Mektebetü’s-Selefiyye, Medine.

  • Yazır, Muhammed Hamdi, (trs.), Hak Dini Kur’an Dili, Eser Neşriyat ve Dağıtım, B.y.y. Yıldırım, Duran Ali, (2016), Kur’an’da Fesat, Çimke Matbaası, Konya.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics