TÜRKİYE’DE KRİZ ÖNCESİ VE KRİZ SONRASI DÖNEMDE İL BAZINDA YAKINSAMA ANALİZİ

Author :  

Year-Number: 2018-16
Language : null
Konu :
Number of pages: 1279-1287
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bölgesel eşitsizliklerin gerek ulusal gerek küresel ölçekte deneyim edildiği günümüzde, iktisadın temel incelemelerinden biri de bu bölgesel farklılıkların tespiti ve çözüm önerileridir. Türkiye’de de gelir dağılımının bölgesel dengesizlikler temeline oturduğu bilinen bir gerçektir. Kalkınma sürecini tamamlamamış gelişmekte olan ülkelerin yaşadıkları bir gerçek olan, milli hasılada bazı illerin ve bölgelerin ağırlıklarının yüksek oluşu ve iller/bölgeler arasında kişi başına gelir düzeyinin farklılaşması durumu Türkiye’nin tecrübe ettiği bir durumdur. Acaba zaman içerisinde il bazında kişi başına gelir seviyesi açısından bir yakınsama gerçekleşmiş midir yoksa aradaki fark daha da mı açılmıştır? Bu çalışmada esas olarak cevap aranan soru budur. Bunun için Solow modelinin önemli bir hipotezi olan yakınsama hipotezinden yararlanılarak 2004-2014 dönemi analiz edilmiştir. 2009 krizi öncesi ve sonrası yakınsama durumunun da ayrıca analiz edildiği dönemde, genel olarak yakınsama bulgusu elde edilmiştir.

Keywords

Abstract

In today’s world that experiencing regional inequalities in both national and global scale, one of the purposes of economics is the investigation of these inequalities and solution suggestion against them. Moreover, it is also a known fact that Turkey also experiences unbalanced income distribution on regional basis. A fact that experienced by developineg countries such as relative high importance of some sectors in GDP and unbalanced distribution of income per person on a provincial/ regional basis have also been experienced by Turkey. So, what has been in Turkey over time: a convergence or a divergence? This is the main question to be answered in this study. Accordingly, 2004-2014 period has been analyzed in terms of convergence hypothesis which is an important inference of Solow model. This period has also been analyzed as two separate terms (2004-2009 and 2009-2014) to investigate the effect of the global crisis. Convergence has been found as a result of the analysis.

Keywords


  • Barro, R. & Sala-i-Martin, X. (1990). “Economic Growth and Convergence Across the United States”,

  • Barro, R. & Sala-i-Martin, X. (1990). “Economic Growth and Convergence Across the United States”, NBER Working Paper, No: 3419.

  • Baypınar, M. & Erkut, G. (2011). “Ekonomik Küreselleşme ve Türkiye’de Bölgesel Üretkenlik Düzeylerinde Yakınsama”, İTÜ Dergisi, 10 (1), 61-70.

  • Berber, M. (2017). İktisadi Büyüme ve Kalkınma, Trabzon.

  • Karaca, O. (2004). , “Türkiye’de Bölgelerarası Gelir Farklılıkları: Yakınsama Var mı?”, Türkiye Ekonomi Kurumu Tartışma Metni, No: 2004/7.

  • Samırkaş, M. & Bahar, O. (2011). “Turizm Sektörünün Bölgelerarası Gelişmişlik Farklarını Gidermedeki Etkisi: Yakınsama Modeli”, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 48 (557), 85-98.

  • Simionescu, M. (2014). “The Beta-Convergence Analysis and Regional Disparities in EU-28”, ACTA VSFS, 8 (2), 167-177.

  • Taban, S. (2016). İktisadi Büyüme, Ekin Basım Yayın Dağıtım.

  • Yamanoğlu, K. (2008). “Türkiye’de Sosyo-Ekonomik Faktörlerin İller Arası Yakınsama Üzerine Etkileri”, İstatistikçiler Dergisi, 1, 33-49.

  • Zhang, Z. (2001). “Trade Liberalization, Economic Growth and Convergence: Evidence From East Asian Economies”, Journal of Economic Integration, 16 (2), 147-164.

  • Zeren, F. & Yılancı, V. (2011). “Türkiye’de Bölgeler arası Gelir Yakınsaması: Rassal Katsayılı Panel Veri Analizi Uygulaması”, Business and Economics Research Journal, 2 (1), 143-151.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics