XVIII. YÜZYILIN İLK YARISINDA KONYA’YA GELEN TÜCCARLARIN TİCARÎ FAALİYETLERİ

Author :  

Year-Number: 2018-13
Language : null
Konu :
Number of pages: 310-316
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Konya, Osmanlı devrinde onyedinci yüzyıl sonrasında çok geniş çevrenin ihtiyacını karşılayan bir sanayi üretim merkezi ve pazar şehri olmuştur. Kent, ticaret yolları güzergâhında, Anadolu’nun elverişli iklim koşullarına sahip bir mevkide yer almaktaydı. Konya, her yönden gelen yolların geçtiği transit merkezi idi. Osmanlılar zamanında sağ kol güzergâhında, İstanbul’dan başlayarak Anadolu ve kutsal topraklara doğru devam eden bir hat üzerinde yer almıştır. Osmanlı Devleti’nin haberleşme, ticaret, askerî sefer, hac seferi, devlet memurlarının görev yerlerine salimen ulaşmaları amacıyla belli güzergâhlar üzerinde menziller ve konaklama tesisleri bina ettikleri bilinir. Bunlardan en önemlileri, yukarıda sözünü ettiğimiz büyük şehirler ve ülkelerarası ticaret yollarına açılmakta ve muhtemelen şehir içindeki yol sisteminin bağlantılı bulunduğu kapılar da bu güzergâha dayanmakta idi.Gelen konukların faaliyet yürütmesine yönelik ticarî alt yapı da buralarda tesis edilmişti.Güvenli bölgeler de olan bu kesimler tüccarların konup göçmelerine olanak sağlamıştır.

Keywords

Abstract

Konya, became an industry production center and a market city which meets the needs of a large region after 17th century in otoman period. The city took part in a place that had convenient climate conditions in Anatolia on the trade routes.Konya was a transit center which had a lot of ways coming from all of the directions. In Ottoman’s period,on the right route, Konya took place on all of the routes that started from İstanbul to the Anatolia and the holy land. It is known that ottomans built accomodation places and destrinctions fort he aim of communication,commerce,military expedition,pilgrim’s journey and arriying of the officers to their working places in a secure way one of the most important of these, the gates that opened to the big cities and international commerce routes that we have mentioned recently,and probably the gates related with the way system in the city center based on this route. The commercial substructure was built her efor the visitors doing their activities. These places which are secure made the merchants rest and go on their routes.

Keywords


  • AKTAŞ Cihan 1991, Kılık Kıyafet İktidar–1, (Nehir Yayınları, İstanbul)

  • BAYKARA Tuncer 1985, Türkiye Selçukluları Devrinde Konya, (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara)

  • BOZKURT N, Baktır M, Tekin Z. 1994, Deri, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, C.IX, Türkiye Diyanet Vakfı Yayını, İstanbul:174-178)

  • DEVELİOĞLU Ferit 2011, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat, (Aydın Kitabevi,Ankara)

  • FAROQHI Suraiya 1994, Osmanlılarda Kentler ve Kentliler, 2.Baskı, çev.N.Kalaycıoğlu,(Tarih Vakfı Yurt Yayınları,İstanbul)

  • İNALCIK Halil 1969, Capital Formation in the Ottoman Empire,The journal of Economic History/29, (İstanbul:97-140)

  • KÜTÜKOĞLU Mübühat S. 1994, Osmanlı İktisadi Yapısı, Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi- I,edit.E.İhsanoğlu,(IRCICA Yayınları (İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi,İstanbul)

  • OĞUZOĞLU Yusuf 1980, 17.Yüzyılın İkinci Yarısında Konya Şehir Müesseseleri ve Sosyo-Ekonomik Yapısı Üzerinde Araştırma, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi,DTCF Tarih Anabilim Dalı, Ankara.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics