ÖRGÜTLERDE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ve DEĞİŞİME KARŞI DİRENCİN ÜSTESİNDEN GELMEK İÇİN GELİŞTİRİLEN STRATEJİLER

Author :  

Year-Number: 2017-9
Language : null
Konu :
Number of pages: 1117-1129
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada örgütsel değişim yönetimi ile ilgili açıklayıcı bilgiler verildikten sonra değişime direnç gösteren engellerin ortadan kaldırılması için geliştirilecek olan uygun stratejilerin neler olduğundan bahsedilmiştir. Örgütsel değişim sürecinde değişime karşı geliştirilen engellerin kaldırılması örgütsel değişim yönetimi çerçevesinde ele alınmıştır. Bu bağlamda örgütsel değişim yönetimi ile ilgili kavramlar, aşamalar ve sistemler incelenmiş, dirence karşı geliştirilecek olan değişim stratejilerinin neler olduğu detaylandırılmaya çalışılmıştır. Bu bakımdan çalışmada örgütsel değişimi başarıyla yönetebilmek için örgütsel değişime karşı direncin engellenmesi ya da ortadan kaldırılması gerektiği noktası üzerinde durulmuştur. Çünkü değişim bütün örgütlerin en temel sorunu olup buna bağlı olarak değişime uygun hareket etmeyen örgütlerin hayatta kalma şansları yoktur. Bu yüzden örgütlerin başarılı bir değişim yönetimi süreci gerçekleştirebilmeleri için örgütsel yapılarına uygun olarak değişim stratejileri geliştirmeleri gerekmektedir. Değişime karşı gösterilen direnç, örgütsel kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını engelleyip değişim yönetimi sürecinin başarısız olmasına yol açmaktadır. Bu nedenle örgütsel değişim yönetiminin başarılı olarak yönetilmesi için değişime karşı direnci ortadan kaldıracak olan engellerin giderilmesi gerekir. Bunun için öncelikli olarak örgütsel değişim yönetimi sürecinde direncin üstesinden gelmek için uygun stratejiler geliştirilip sunulmalıdır. Örgütsel değişim yönetimi ancak uygun bir süreç ve stratejilerin geliştirilip desteklemesiyle uygulanabilir.

Keywords

Abstract

In this study, it is mentioned what are the appropriate strategies to be developed in order to remove the change-resistant obstacles after giving explanatory information about organizational change management. In the process of organizational change, the elimination of the obstacles to change has been dealt with in the framework of organizational change management. In this context, the concepts, stages and systems of organizational change management are examined and details of what change strategies are developed against resistance are tried to be elaborated. In this respect, it has been emphasized that in order to manage organizational change successfully, resistance against organizational change must be prevented or abolished. Because change is the fundamental problem of all organizations, organizations that do not act appropriately according to this change have no chance of survival. Therefore, organizations need to develop change strategies in accordance with their organizational structure so that they can implement a successful change management process. The resistance to change leads to the failure of effective and efficient use of organizational resources and the failure of the change management process. In order to successfully manage the organizational change management, it is necessary to eliminate the obstacles to prevent change resistance. For this, appropriate strategies should be developed and presented in order to come from the top of the resistance in the process of organizational change management. Organizational change management can only be implemented by developing and supporting appropriate processes and strategies.

Keywords


  • BAKAN, İ. ve BÜYÜKBEŞE, T. (2008). “Katılımcı Karar Verme: Kararlara Katılım Konusunda Çalışanların

  • BAKAN, İ. ve BÜYÜKBEŞE, T. (2008). “Katılımcı Karar Verme: Kararlara Katılım Konusunda ÇalışanlarınDüşüncelerine Yönelik Bir Alan Çalışması”, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 13(1), 29-56.

  • ÇETİN, C. (2009). “Liderlik Stilleri, Değişim Yönetimi ve Ekip Çalışması”, Yayın No 55, 190 sayfa, İstanbul, İstanbul Ticaret Odası Yayınları.

  • DRUCKER, P. (1992). "The Society of New Organizations”, Harvard Business Review, September – October.GARG, R.K. ve JAIN, S. (2007). “Managing Change: A Case of Indian Engineering Industry”, Global Journal of Flexible Systems Management, 8(1-2), 65-79.

  • GERSHENFELD, J.C. , KOSSEK, E.E. ve SANDLING, H. (1997). “Managing Concurrent Change Initiatives: Integrating Quality and Work/Family Strategies”, Organizational Dynamics, winter, 21-37.

  • GOULD, R.M. (1996). "Getting from Strategy to Action: Processes for Continuous Change", Long Range Planning, 29(3): 278-289.

  • GÜMÜŞELİ, A. (2001). “Çağdaş Okul Müdürünün Liderlik Alanları”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, sonbahar, sayı 28, 531-548.

  • HAVEMAN, H.A. (1993). “Organizational Size and Change: Diversification in the Savings and Loan Industry after Deregulation”, Administrative Science Quarterly, sayı 38, 20-50.

  • KATZ, D. ve KAHN, R.L. (1966). “The Social Psychology of Organizations”, New York: Wiley.

  • KEÇECİOĞLU, T. (2001). “Bir Değişimin Anatomisi”, 1.Basım, İstanbul, 238 sayfa, Alfa Yayınları. KESGİN, P. (2009). “Değişim ve Direnç”, kouegitim2009.wikispaces.com/ , 38 sayfa.

  • KOTTER, J.P. ve SCHLESINGER, L.A. (2008). “Choosing Strategies for Change”, Harvard Business Review, july-august, 130-139.

  • LIEDTKA, J.M. ve ROSENBLUM, J.W. (1996). “Shaping Conservations: Making Strategy, Managing Change”, California Management Review, 39(1), 141-157.

  • NADLER, D. ve TUSHMAN, M. (1988). “Strategic Organizational Design”, Glenview, I.L.: Scott, Foresman. SABUNCUOĞLU, Z. ve TÜZ, M. (1995). “Örgütsel Psikoloji”, Ezgi Kitapevi, Bursa.

  • STACE, D.A. ve DUNPHY, D.C. (1992). “Translating Business Strategies into Action: Managing”, Journal of Strategic Change, sayı 1, 203-216.

  • TAŞLIYAN, M. ve KARAYILAN, D. (2013). "Organizasyonlarda Değişim ve Yönetimi" , Çağdaş YönetimYaklaşımları: İlkeler, Kavramlar ve Yaklaşımlar, Editör: İsmail Bakan, 3.Baskı, 541 sayfa, İstanbul, Beta Yayınları.

  • TÖREMEN, F. (2002). “Eğitim Örgütlerinde Değişimin Engel ve Nedenleri”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(1), 185-202.

  • TUNÇER, P. (2011). “Örgütsel Değişim ve Liderlik”, Sayıştay Dergisi, sayı 80, 57-83.

  • YALÇIN, A. (2002). “Değişim Yönetimi”, 1.Baskı, 129 sayfa, Ankara, Nobel Kitabevi.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics