Çağdaş Göç Kuramları ve Sosyal Uyum Arasındaki İlişki Üzerine Bir Değerlendirme

Author:

Year-Number: 2022-104
Yayımlanma Tarihi: 2022-12-02 20:03:15.0
Language : Türkçe
Konu : Sosyal Hizmet
Number of pages: 3785-3798
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Göç, insanoğlunun var olduğu ilk dönemden günümüze kadar devam eden bir kavramdır. Dünya üzerindeki siyasi ve toplumsal gelişmeler göçlerin meydana geliş şekillerini de etkilemektedir. Küreselleşme ile birlikte göçler daha çok uluslararası bir hal almıştır. Uluslararası göçler birçok faktöre bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bu faktörler ise çağdaş göç kuramları ile açıklanmaktadır. Çağdaş göç kuramları uluslararası göçlerin sebep ve sonuçlarını açıklamaktadır.  Ulus aşırı göçmenlerin hedef ülkeye göç sonrasında uyum sağlaması beklenmektedir. Uluslararası göçler sonucunda göçmenler ekonomik, politik ve sosyokültürel alanlarda uyum sorunlarıyla karşılaşabilmektedir.

Bu çalışmada göç kavramı, çağdaş göç kuramları ve sosyal uyum literatür tarama yöntemi ile açıklanmış olup uluslararası göç sonrasında göçmenlerin hedef ülkelerdeki ekonomik, politik ve sosyokültürel uyum süreçleri çağdaş göç kuramları üzerinden değerlendirilmiştir.

Keywords

Abstract

Migration is a concept that continues from the first period of human existence to the present day. Political and social developments in the world also affect the way migration occurs. With globalization, migration has become more international. International migrations take place depending on many factors. These factors are explained by contemporary migration theories. Contemporary migration theories explain the causes and consequences of international migration. Transnational migrants are expected to adapt after migration to the destination country. As a result of international migration, immigrants may encounter adaptation problems in economic, political and socio-cultural fields.

In this study, the concept of migration is explained with contemporary migration theories and social adaptation literature review method, and the economic, political and sociocultural adaptation processes of immigrants in destination countries after international migration are evaluated through contemporary migration theories.

Keywords