SEZARYENLE VE VAJİNAL YOLLA DOĞUM YAPAN KADINLARIN DOĞUM ÖNCESİ VE SONRASI TECRÜBE VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Year-Number: 2021-85
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 2923-2933
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Doğum olayı; fizyolojik bir olay olmakla beraber her kadının yaşantısındaki yeri büyüktür. Kadının doğum yöntemine karar verme sürecinde eğitimli olması, doğum öncesi bakım almış olması, doğum sonrası dönemde memnuniyetini ve sonraki doğumlarında doğum şeklini etkilemektedir. Bu çalışmada, sezaryenle ve vajinal yolla doğum yapan kadınların doğum öncesi ve doğum sonrası tecrübe ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma, 01 Mayıs 2006-01 Ağustos 2006 tarihleri arasında vajinal doğum ve sezaryen ile doğum yapan 361 kadınla yürütüldü. Veriler sosyo-demografik bilgi formu, Doğum öncesi ve sonrası veri toplama Formu ile toplandı. İstatistiksel analizlerde yüzdelik, frekans, Crosstabs, Chi-Square Test, Pearson Chi-Square Test kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, gebelerin % 41.8’i vajinal doğum, %58.2’si sezaryen ile doğum yapmıştır. Doğum öncesi gebelerin % 81.7’si en ideal doğum şeklinin vajinal doğum olduğunu belirtmiştir. Doğumdan önce doğum ağrısından korktuğu için sezaryen olmak isteyen kadınların (%88.6) yaklaşık yarısı (%45.5) isteye bağlı sezaryenle doğumunu gerçekleştirdikleri belirlendi. Doğum öncesi gebelerin isteğe bağlı sezaryen isteme nedenleri ile gerçekleştirilen doğum şekli arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). İsteğe bağlı sezaryen oranlarının yüksek olduğu (%20.5), doğum sonu ise sezaryen seçtiği için büyük kısmının bu durumdan memnun olduğu belirlendi (%51.9). Doğum öncesi bakım alan kadınların doğumunu vajinal yolla yapma isteğinin yüksek olduğu (%67.9) belirlendi. Doğum öncesi bakıma önem verilerek endikasyon olmadığı halde kadının sezaryen doğumu seçiminin önlenmesi ve vajinal doğuma daha çok teşvik edilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Keywords

Abstract

Birth event; Although it is a physiological event, in every woman's life location is great. The fact that the woman is educated in the process of deciding on the method of delivery, that she has received prenatal care affects her satisfaction in the postpartum period and the mode of delivery in the following deliveries. In this study, it was aimed to evaluate the prenatal and postnatal experience and knowledge levels of women who gave birth by cesarean section and vaginally. This descriptive and cross-sectional study was conducted on 361 women who gave birth by vaginal delivery and cesarean section between 01 May 2006-01 August 2006. The data were collected using a socio-demographic information form, pre-natal and postnatal data collection form. Percentage, Crosstabs, Chi-Square Test, Pearson Chi-Square Test were used for statistical analysis. Statistical significance level was accepted as p <0.05. According to the findings of the research, 41.8% of the pregnant women gave birth by vaginal delivery and 58.2% by cesarean section. 81.7% of pre-natal pregnant women stated that the ideal delivery method is vaginal delivery. It was determined that approximately half (45.5%) of the women (88.6%) who wanted to have cesarean section because they were afraid of labor pain before delivery, performed voluntary cesarean delivery. A statistically significant correlation was found between the reasons of pre-natal pregnancies for demanding caesarean section and the mode of delivery (p <0.05). It was determined that the voluntary cesarean rates were high (20.5%), and most of them were satisfied with this situation (51.9%) because they chose cesarean after delivery. It was determined that women who received antenatal care had a high desire (67.9%) to deliver vaginally. By giving importance to prenatal care, it is thought that the choice of cesarean section should be prevented and vaginal delivery should be encouraged more, although there is no indication.

Keywords